Военна информация

Архив - от 1 до 15 януари

 

 

САЩ ще доставят на Косово противотанкови ракетни комплекси Javelin

15.01.2024, 21:54

На 11 януари 2024 г. Агенцията за отбранително сътрудничество на Министерството на отбраната на САЩ (DSCA) изпрати известие до Конгреса на САЩ, относно планираната предстояща продажба на преносими противотанкови ракетни коплекси Javelin на Косово, чрез програмата Foreign Military Sales (FMS). Тази доставка е одобрена от Държавния департамент на САЩ. Общата стойност на предложената доставка е 75 милиона долара, включително оборудване за обучение, и очевидно ще бъде финансирана от американска военна помощ за Косово.

 

Визитата на Тагарев във Вашингтон е по-скоро опит за застраховка за политическо оцеляване

15.01.2024, 21:22

Новината от петдневната визита на военния  министър Тодор Тагарев в САЩ засега е, че няма новина. Извън протоколните и задължителни в такива случаи послания за развитие и задълбочаване на двустранното сътрудничество в областта на военната сигурност и отбраната, под „задълбочаване“ на стратегическия диалог се разбира, че не са постигнати някакви нови договорености.

Поне това се вижда от официалните съобщения на военното ни ведомство и от интервютата на Тагарев пред местни кореспонденти на родни национални медии. Освен ако няма нещо друго, което не се обявява публично и за което ще разберем след месеци.......Прочети още

 

Начало на учебния процес в 61-ва механизирана бригада

15.01.2024, 19:48

Днес беше тържествено поставено началото на учебния процес в районите Карлово и Казанлък на 61-ва Стрямска механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски, съобщава КСВ.
Командирът на бригадата бригаден генерал Маргарит Михайлов благодари на личния състав за успешната 2023 година и очерта приоритетите, основните мероприятия и предизвикателства пред личния състав през 2024, която ще бъде не по-малко динамична и интензивна от предходната.
Ефективно планираната, непрекъснатата и динамична подготовка, провеждана максимално близка до реалната обстановка гарантира ефективното изпълнение на мисиите на Сухопътните войски.
Също днес в 61-ва Стрямска механизирана бригада бяха прочетени заповеди за награждаване на военнослужещи за постигнати високи резултати в държавните военни шампионати, първенствата от Националната военна спортна федерация, шампионати в Сухопътните войски и състезания в бригадата през изминалата година. За спортисти на годината бяха обявени ефрейтор Пенчо Пенчев от щабния батальон и сержант Даниел Табанджов от 2-ри механизиран батальон, а техни подгласници станаха редник Наталия Лазарова от 61-ви самоходен артилерийски дивизион и редник Гергана Бочева от батальона за логистично осигуряване. Наградите бяха връчени от командира на бригадата бригаден генерал Маргарит Михайлов.
Физическата подготовка на военнослужещите е основен вид подготовка и е неразделна част от воинското обучение и възпитание.

 

Великобритания изпраща 20 000 военнослужещи в подкрепа на НАТО в Европа

15.01.2024, 12:43

Великобритания ще ангажира 20 000 военнослужещи за участие в мащабни учения на НАТО в цяла Европа през първата половина на тази година, както и военни кораби и изтребители, съобщи министерството на отбраната.
16 000 военнослужещи от британската армия ще бъдат базирани в Източна Европа от февруари до юни. В учението ще участват ударна група на самолетоносач и изтребители F35B Lightning.
С учението на НАТО Steadfast Defender 24 се отбелязва 75-ата година от създаването на западния алианс.
“Днес мога да обявя, че Обединеното кралство ще изпрати около 20 000 души личен състав за участие в едно от най-мащабните мисии на НАТО от края на Студената война насам”, заяви министърът на отбраната Грант Шапс в публикуваните от министерството на отбраната откъси от речта, която ще бъде произнесена по-късно днес в Ланкастър Хаус.
НАТО увеличи броя на войските в бойна готовност, след като руският президент Владимир Путин нареди нахлуването в Украйна преди почти две години, и продължи да подкрепя Киев с военна, икономическа и хуманитарна помощ.
“Нашите военни ще обединят усилията си с колегите си от 30 страни от НАТО и Швеция, за да осигурят жизненоважна сигурност срещу заплахата от страна на Путин”, каза Шапс за учението.
Миналата седмица министър-председателят Риши Сунак обяви, че Великобритания ще увеличи подкрепата си за Украйна през следващата финансова година до 3,19 млрд. долара, което е с 200 млн. паунда повече в сравнение с предходните две години.
Източник: bgnes

 

МО дава до 600 лв. за успешен преход в цивилната сфера

15.01.2024, 11:43

Максималният размер на средствата за обучение в квалификационни курсове  на военнослужещите при освобождаване от военна служба, осигурявани от  бюджета на Министерството на отбраната за 2024 г. е до 600 лв. със заповед на министъра на отбраната Тодор Тагарев. Парите са същите както през миналата година. Тогава те бяха увеличени от 550 на 600 лв.
В Закона за отбраната и Въоръжените сили е регламентирано, че за осигуряване на успешен преход в цивилната сфера на освобождаваните от военна служба в Министерството на отбраната се изгражда и поддържа система за адаптация чрез: професионално ориентиране; мотивационна подготовка; квалификационни курсове; подготовка за започване на самостоятелна стопанска дейност; съдействие за устройване на работа; и информиране за възможностите за адаптиране. Финансирането на дейностите по квалификационните курсове  се разпределя, както следва: 70 на сто за сметка на бюджета на МО и 30 на сто за сметка на военнослужещия. Останалите дейности са за сметка на бюджета на Министерството на отбраната. Отговор на възникнали въпроси дава Наредба № Н-29 от 12.11.2010 г. за условията и реда за адаптация на военнослужещите от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия при освобождаване от военна служба за  осигуряване на успешен преход в цивилната сфера. Министерството на отбраната изгражда и поддържа система за адаптация на  военнослужещите, освобождавани от военна служба, чрез провеждане на следните  дейности: професионално ориентиране; мотивационна подготовка;  квалификационни курсове; подготовка за започване на самостоятелна стопанска дейност;  съдействие за устройване на работа и информационно осигуряване.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Хуго Шмайзер - "Истинския създател на АК-47". Реалност или поредната пропагандна лъжа?

15.01.2024, 09:02

През октомври 1946 г. реално Хуго Шмайзер пристига в СССР.
Версията "Как Хуго Шмайзер създава АК" е безспорно добре измислена, и за мнозина незапознати в тази сфера звучи доста логично.
При по-детайлно разглеждане на тази теория, тя се оказва напълно несериозна, поради ред исторически факти:
Шмайзер пристига в СССР с цел внедряване на пленена немска индустриална техника, а не конструиране на оръжие. Немския оръжейник през цялото време работи в град Ижевск (Русия), а АК се конструира от М.Т.Калашников в град Ковров (Украйна).
Нека разгледаме АК-47 и SТG-44 от чисто конструктивна гледна точка. Единствената реална прилика между двата автомата е това, че са един клас огнестрелно оръжие "Щурмова карабина". Цевната кутия на АК-47 се произвежда от фрезован метален блок, докато немския автомат е от щампована ламарина. Компановката на цевните кутии е коренно различна. Ударно-спусковия механизъм при тези два автомата, също се различава коренно. Възвратната пружина при АК се намира в цевната кутия, а при STG е разположена в приклада. Заключването на затворите, при двете оръжия се различава коренно: При затворът STG заключването се осъществява чрез пресичащ елемент, а при АК чрез завъртане. По различен начин се прикрепят и освобождават пълнителите. При стрелба със STG-44 се е давала специална огнеопорна ръкавица, защото дървена ложа при този автомат отсъства. При автоматична стрелба автоматът се нагрява силно и е било невъзможно да се държи дълго с голи ръце. При АК-47 има дървени ложа и полуложа, разположени върху цевта и газовата тръбичка, взаимствани от руската карабина СКС. Реално погледнато АК е доста по-доближаващ се технически до СКС, от колкото STG-44. Газовата, камера, бутало, тръбичка и самото ѝ крепление са взаимствани точно от СКС. По компановка на цевната кутия и позицията на възвратната пружина, също СКС се доближава много повече до АК, от колкото STG-44. Също така под цевта на АК и СКС е разположен шомпол, докато при STG-44 такъв отсъства.
Доста помия е излята по великия оръжеен конструктор М.Т.Калашников. В качеството на аргументи, подкрепящи тезата, че АК-47 е създаден от Хуго Шмайзер, Михаил Калашников е изкаран един крайно неук колхозник, неспособен да конструира оръжие. Тази теория разбира се няма общо с реалността. Калашников от ранна възраст започва работа в ЖП депо, и се занимава с поддръжката на сравнително сложна техника. Тази практика му дави високи познания. М.Т.Калашников показва своя конструкторски талант още преди войната, създавайки елемент по скоростните кутии на танковете, значително удължаващ техния ресурс. Също така разработва броят на фактическите изстрели за танковите оръдия. Калашников конструира прибор за отчитане на моторесурса при танковите двигатели. За последното изобретение, лично Генерал Жуков награждава Михаил Калашников. Този легендарен конструктор не се спира само до тук, той разработва картечен пистолети още в началото на 40-те като на пример картечен пистолет "Калашников" образец 1942 г.
След създаването на легендарния си автомат, Михаил Тимофеевич продължава да твори. В края на 50-те започва работа по една от най-разпространените съвременни картечници ПК образец 1960 г. Тази картечница получава огромно разпространение в цял свят, подобно на АК. След финализирането на ПК, Михаил Калашников започва да работи в екип с Евгени Драгунов по създаване на друго легендарно оръжие, а именно СВД. Това е само малка част, от многобройните проекти на този велик оръжейник.
В заключение ще кажа, че АК-47 е ДОКАЗАНО руско (съветско) оръжие, създадено от не кой и да е, а от легендарния конструктор М.Т.Калашников.
Доказателствата за способностите на Калашников са много и неоспорими. Чисто от техническа гледна точка, в АК не се наблюдават немски, типични за Шмайзер технически решения. - Още за АК
Източник: http://www.pan.bg, Кристиан Йорданов

 

Историята на Втората световна война.......

15.01.2024, 08:59

Полските танкове, които през 1938 година нахлуват в Чехословакия. А уж такава случка на случките въобще не съществуваше, м?!
Снимка: Polish National Digital Archive/Globallookpress

 

Как България удължи Първата световна с 2 години – несъстоялото се българско покаяние

15.01.2024, 08:53

Кръглите годишнини от големите събития винаги са повод не само за припомнянето им, а за размисли и изводи от преживените преди време големи сътресения. Изводи и поуки – обаче не за нас, а за големите виновници – Великите сили. Те да се поучат, нали? А ние? Големите, общоевропейските поуки от Голямата Война отдавна са направени. Няма да ги повтаряме.
А няма ли такива, предизвикани от специфично българското участие в касапницата? Като че ли 99% от писанията у нас са все за героичните наши защитници на Н-ския връх или стоицизма на обоселите ни войници от Н-ския полк на Солунския фронт......Прочети още

 

Военен календар

15.01.2024, 08:47

На 15 януари 1871 година в с. Баня, Разложко, е роден генерал-майор Йордан Венедиков (1871 – 1957).
Завършва Военното училище в София (1892) и Академията на Генералния щаб в Торино, Италия (1908). Като подпоручик в 1-ви конен полк се включва в борбите за освобождението на Македония и Одринско. Член на Върховния македоно-одрински комитет и участник в Четническата акция (1895). До 1912 г. служи в 3-ти конен полк, Кавалерийската школа, Кавалерийската инспекция и като командир на ескадрон в 1-ви конен полк, с който воюва в Балканските войни (1912 – 1913). През 1914 г. заема длъжността временен помощник-началник на Военноисторическата комисия към Щаба на армията.
По време на Първата световна война (1915 – 1918) командва 4-ти конен полк и 1-ва бригада от Беломорската отбрана. От 16 март 1917 г. е главен редактор на военните издания „Отечество“, „Вяра и сила“, „Военни известия“ и „Походна войнишка библиотека“.
Излиза в запаса през 1920 г., но до края на живота си остава един от най-активните сътрудници на Военноисторическата комисия, на сп. „Военноисторически сборник“, сп. „Български воин“ и на в. „Народна отбрана“. С негово участие излизат капиталните трудове на комисията „История на Сръбско-българската война 1885 г.“ (1910), „Войната между България и Турция 1912 – 1913 г.“ (1928 – 1937), „Войната между България и другите балкански държави 1913 г.“ (1941), „Българската армия в Световната война 1915 – 1918 г.“ (1936 – 1943). Кавалер на военен орден „За храброст“ IV степен 2 клас.

 
 

 

Срещу Русия в Черно море! САЩ и НАТО трябва да укрепят ВМС мощта на съюзниците

14.01.2024, 23:43

Черно море е единственото тяло от международни води, до което военноморските сили на САЩ нямат пълен свободен достъп съгласно международното морско право. В резултат на това Съединените щати разчитат на своите черноморски съюзници и партньори, които да защитават своите интереси и интересите на Съединените щати. За съжаление, в момента тези държави нямат достатъчно възможности да защитят тези интереси отвъд своите брегове и под морето, пише Atlantic Council.
Неотложността на справянето с този недостатък се подчертава от нарастващата икономическа и енергийна дейност в морето и от заличаването от страна на Русия на относителното спокойствие на морето през последните години. Липсата на надеждно и устойчиво военноморско присъствие на съюзниците в Черно море отваря вратата за Русия да наруши търговското корабоплаване в международни води, като потенциално създаде блокада, която, наред с други последствия, заплашва да подкопае основаната на договора роля на Турция като гарант на право на корабоплаване в Черно море........Прочети още

 

Великите авантюристи: Гаджал Войвода – войникът на XIX век

14.01.2024, 17:53

Историята на света е изпъстрена с разкази за слава и величие, падение и гибел. Тези велики разкази се пишат от личности, надарени с дързост, хъс и амбиция, способни да рушат империи и да заличават цивилизации. Имената на неколцина сред тях са добре известни в цял свят, но освен хора като Кортес и Писаро, световната история пази спомена за още десетки велики откриватели, авантюристи и завоеватели, които пренаписват съдбите на цели региони.
Тяхната история е показателна за начинът, по който се развиват цивилизациите. Тя демонстрира неограничените възможности на човешкия дух и амбиция. Съдбата на тези личности ни помага да разберем епохата, в която са живели и в която са изковали своята легенда и ни дава възможност да потърсим героите на своята собствена епоха.......Прочети още

 

Първи страници от историята на Морското училище

14.01.2024, 16:32

Първият български офицер, началник на Машинната школа, е завършилият в Русия инженер-механик мичман I ранг (ст. лейт.) Константин Божков (1885 -1886 г., 1999-1900 г.).

На снимката: мичман I ранг Божков с ученици от випуск 1886-1992 г., (1887 г., Русе) .......Прочети още

 

Welt: Германия изпраща фрегата в Червено море, като част от мисията на ЕС

14.01.2024, 16:05

Германия, като част от мисията на ЕС, иска да изпрати фрегатата "Хесен" (F 221) в Червено море, където корабът трябва да помогне за отблъскване на атаки на йеменските бунтовници и да защити морския трафик, пише Die Welt като се позовава на източници в Берлин и Брюксел.
Фрегатата ще бъде една от най-малко трите фрегати или разрушители, които Европейската служба за външна дейност изисква за минимално разполагане.
Корабът на ВМС на Германия има радар за разузнаване, способен да открива едновременно 1000 цели, зенитни ракети и хеликоптери.
Наскоро фрегатата прекара шест месеца в пътуване като част от усилията на НАТО в Северно море и Арктика за обучение и възпиране на Русия.
Според плановете новата мисия на ЕС в Червено море трябва да бъде одобрена на срещата на външните министри на страните от ЕС на 19 февруари и ще започне работа до края на февруари. Първоначално нейният мандат ще бъде ограничен до една година.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Швеция изпраща две нови подводници в Балтийско море, за да противодейства на Русия

14.01.2024, 13:51

Швеция ще изпрати две нови подводници в Балтийско море, за да противодейства на Русия, пише европейската редакция на Politico.
Новите 66-метрови дизелово-електрически подводници, наречени "Блекинге" и "Сконе" по иментата на двата шведски окръга и предназначени да патрулират източните граници на НАТО в Балтийско море, ще бъдат пуснати на вода през 2027 и 2028 г.
Това са първите нови подводници, построени от Швеция от средата на 90-те години на миналия век и ще се присъединят към четири по-стари кораба във флота на скандинавската нация.
Предстоящите шведски пускания на вода подчертават обновяването на подводния флот в Северна Европа, където норвежките военноморски сили наскоро поръчаха четири нови подводници от германската ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS).
Модернизацията на европейските морски сили идва на фона на руската рекламна кампания за попълване на собствения ѝ флот. През декември руският президент Владимир Путин участва в церемонията по издигане на военноморския флаг на атомните подводници "Красноярск" и "Император Александър III".
Руският флот ще има 50 подводници през 2030 г., според шведския доклад.

 

На лов за украински изтребители! Руската армия използва летящия A-50У

14.01.2024, 13:43

На фона на все повечето съобщения от различни източници, че бойните единици на украинските ВВС търпят все по-големи загуби и че сериозното и задълбочаващо се изтощаване на украинската ПВО, излага на все по-голям риск останалите годни за пилотиране въздушни единици, Русия все по-често използва своите системи за ранно предупреждение и контрол А-50У "летящ радар", за да помогне за неутрализирането на вражески самолети, пише The Military Watch Magazine.
Руското министерство на отбраната започна да инвестира в модернизацията на своя флот през 2010 г. и до началото на 2023 г. се очакваше да разполага със седем A-50У заедно с три базови A-50.
Съветският модел е на въоръжение от 1985 г., но преди последната модернизация авиониката му става все по-остаряла за водене на война през 21-ви век......Прочети още

 

Израел планира голямо увеличение на бюджета си за отбрана, заяви премиерът Нетаняху

14.01.2024, 11:59

Израел планира “огромно” увеличение на бюджета си за отбрана като част от изграждането на инфраструктура, предназначена да покрие нуждите му за години напред, заяви премиерът Бенямин Нетаняху, като добави, че една от целите е независим военно-промишлен сектор, предаде Ройтерс.
Той заяви на брифинг за медиите, че междуведомствена група ще представи до осем седмици плановете за “огромното допълнително (финансиране), за да се създаде тази независимост в изграждането на въоръжените сили и в други неща, необходими за гарантиране на нашата сигурност през следващите години”.
Израел продължи бомбардировките в ивицата Газа, обещавайки да продължи офанзивата си за унищожаване на ислямисткото движение “Хамас”, докато войната наближава психологическата граница от 100 дни, а краят ѝ не се вижда.
Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че Израел няма да бъде възпрян от делото в Международния съд в Хага, където се бори с обвиненията, че кампанията в Газа е равносилна на геноцид. “Никой няма да ни спре – нито Хага, нито Оста на злото, никой”, подчерта той на пресконференция, визирайки “Хамас” и подкрепяните от Иран “Хизбула” и йеменските хуси, които предложиха подкрепата си на палестинците.
Повече от три месеца след нападението срещу Израел на 7 октомври, което предизвика войната, броят на загиналите палестинци е над 20 000, а Газа е пустош от развалини. По-голямата част от 2,3-милионното население е струпано в малка част от територията на анклава, в южната му част, отбелязва Ройтерс.
В южния град Рафа при израелски въздушен удар по къща, приютила две разселени семейства, са загинали 10 души, съобщиха от здравното министерство на Газа.
В същото време на окупирания Западен бряг, където насилието нарасна след 7 октомври, трима палестинци, въоръжени с ножове, пушка и брадва, са се опитали да проникнат в еврейското селище Адора, близо до Хеброн. Те са били убити, а един израелски войник е бил ранен при престрелката, започнала, след като те преминали през външната ограда на селището, съобщиха израелските въоръжени сили.
Палестинското министерство на здравеопазването съобщи, че загиналите са на възраст 15, 17 и 19 години.
Източник: bta.bg

 

Най-голямото оръдие на Хитлер

14.01.2024, 09:04

През 30-те години на миналия век Франция създава система от масивни укрепления, наречена линията Мажино, която да защити страната от нахлуване от изток. Тези укрепления са едни от най-непревземаемите в този момент - с дълбоки подземни бункери, съвременни защитни кули, помещения за пехотинци, барикади, артилерийски и противотанкови оръдия и т.н.
Нищо, което немският Вермахт има в арсенала си, не е в състояние да проникне зад тази страхотна защита, пише profit.bg. За да намери решение на този проблем, Хитлер се обръща към производителя на оръжие Krupp.
Инженерът на компанията Ерих Мюлер изчислява, че пробиването на седем метра стоманобетон, или един метър от стоманена броня, е нужно оръжие с огромни размери. То трябва да има вътрешен диаметър от повече от 80 см и дължина повече от 30 метра, ако изстрелва боеприпаси с тегло 7 тона всеки от разстояние повече от 40 километра, извън обхвата на френската артилерия.
Самото оръжие би тежало над 1300 тона и трябва да бъде транспортирано на части от железница. Когато тези цифри са представени на Хитлер, той ги одобрява и конструирането на огромното оръжие започна през 1937 г.
За малко повече от две години то е готово. Лично Алфред Круп води фюрера на изпитателната площадка в началото на 1941 г., за да наблюдава тестовете. Той нарича огромното оръдие Schwerer Gustav, или "тежкия Густав", на баща му Густав Круп. - (видео)
Schwerer Gustav е абсолютно чудовищно оръжие. Той е толкова голям и тежък, че не може да се движи. За тестовете е разглобен и натоварен в 25 товарни автомобила, които го транспортират до тестовата площадка, за да бъде сглобен на място - задача, която изисква 250 работници и отнема близо три дни.
За цялото време и пари, изразходвани за изграждането на оръжието, то върши малко работа на бойното поле и не прави абсолютно нищо срещу французите, за чието нападение първоначално е предвидено.
Германия вече е нахлула във Франция през 1940 г., преди оръжието да е готово, просто като заобикаля линията Мажино, което прави системата от сложни укрепления напълно безполезна.
Вместо това Schwerer Gustav е разположен на източния фронт край Севастопол в Русия по време на обсадата през 1942 г. Четири хиляди мъже работят пет седмици, за да го подготвят за стрелба.
През следващите четири седмици той изстрелва 48 боеприпаса към отдалечени укрепления и унищожава склад за подводни боеприпаси, разположен на 30 метра дълбочина, с най-малко 10 метра бетонна защита. - Още артилерия

 
Исторически календар
14.01.2024, 09:00

Ф. Рузвелт и У. Чърчил с висши офицери, Казабланка, 14.01.1943 г.От 14 до 24 януари 1943 година в Казабланка, Мароко, се провежда конференция на западните съюзници. На срещата американският президент Франклин Рузвелт, британският премиер Уинстън Чърчил и членовете на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ и Великобритания планират бъдещите съвместни военни операции в Европа. Те се споразумяват за „последователно разрушаване и разстройване на военната, промишлената и икономическата система на Германия“ чрез по-нататъшно засилване на общото стратегическо авиационно настъпление срещу Германия и нейните европейски съюзници.
Една от целите на въздушната настъпателна операция „Пойнт Бланк“ е изваждането от строя на нефтопреработващите заводи в района на Плоещ и сриването на превоза на гориво по Дунав, което открива ново активно въздушно направление за България. Главно съдържание в бойната дейност на българската авиация през периода от август 1943 до август 1944 г. съставляват действията на изтребителите за отразяване ударите на англо-американската авиация при прелитането й над територията на страната за нанасяне на въздушни удари по обекти в Румъния и по столицата София.

 
 

 

С научна конференция Военната академия ще отбележи 20 години от приемането ни в НАТО

13.01.2024, 22:28

Научна конференция на тема „20 години България в НАТО и НАТО в България“, чийто организатор и домакин е Военна академия „Г. С. Раковски“, ще се проведе от 2 до 4 април т.г. в гр. София, научаваме от елитното учебно заведение. Тематиката е особено актуална в контекста на военните действия в Черноморския регион, както и в желанието на държави в региона да се присъединят към икономически и отбранителни съюзи.
Това ще бъде поредният научноизследователски форум на академията, в които участват български и чуждестранни учени и изследователи. В последните години се наблюдава тенденция към нарастване на научно-изследователския принос на организираните от нея конференции.
Председател на Организационния комитет е полковник доц. д-р Димитър Ташков – заместник-началник по учебната и научната част, а членове са полковник доц. д-р Живко Желев – декан на факултет „Национална сигурност и отбрана“; полковник проф. д-р Емил Енев – декан на факултет „Командно-щабен“; полковник доц. д-р Живо Петров – ВРИД директор на Институт „Перспективни изследвания за отбраната“ и полковник доц. д-р Петко Димов – директор на Департамент „Дистанционно обучение, езикова подготовка и квалификация“.
Крайният срок за подаване на докладите е 4 март 2024 г.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Оръдия Bushmaster, ракети Javelin и още броня. С какво ще са въоръжени новите “Страйкър” за армията

13.01.2023, 17:55

Договорът със САЩ за доставка на 198 машини за армията е подписан. Опозицията обаче твърди, че машините са в пъти по-скъпи, а дори не са бронирани. “Страйкър”, които София купува, наистина са поскъпнали при преговорите, но за това има причини – ще се сглобяват в България и ще са модерно въоръжени.
Допълнителни 422 млн. лв. С приблизително толкова са поскъпнали машините за сухопътните сили “Страйкър” (Stryker), които България купува от САЩ, в рамките на преговорите по сделката. Тя беше сключена в края на 2023 г., след като години наред проектът за модернизация на сухопътните войски се движеше неуспешно........Прочети още

 

Ердоган свика Съвет по сигурността в Истанбул

13.01.2024, 09:29

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще председателства среща по въпросите на сигурността в Истанбул, съобщи турската дирекция по комуникациите, цитирана от вестник “Сабах”.
„По решение на нашия президент Реджеп Тайип Ердоган, среща за сигурността ще се проведе в събота, 13 януари, в 14:30 в Истанбул“, написа председателят на дирекцията Фахретин Алтун в X.
Решението на Ердоган дойде, след като шестима турски войници бяха убити при терористична атака на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Северен Ирак.
Министърът на външните работи Хакан Фидан, министърът на вътрешните работи Али Йерликая, министърът на националната отбрана Яшар Гюлер, началникът на генералния щаб Метин Гурак и шефът на Националната разузнавателна организация (MIT) Ибрахим Калин ще присъстват на срещата.
Турция стартира операция Claw-Lock през април 2022 г., за да елиминира убежищата на терористичната организация ПКК в северните региони на Ирак Метина, Зап и Авасин-Басян близо до турската граница.
Операцията беше предшествана от Claw-Tiger и Claw-Eagle, стартирани през 2020 г. за залавяне на терористи, укриващи се в Северен Ирак и планиращи трансгранични атаки в Турция.
Източник: bgnes

 
 

Турската отбранителна промишленост регистрира рекорден износ

13.01.2024, 09:21

Турция е увеличила годишния си износ на продукти от отбранителната промишленост с 27% през 2023 г., заяви президентът на Агенцията за отбранителна промишленост Халук Гьоргюн, като информира, че около 230 различни продукта са продавани в 185 държави по света.
Гьоргюн оцени високо представянето на своята агенция през 2023 г. и очерта целите, поставени за 2024 г. на среща с шефовете на бюрата на медиите в Анкара в турската столица, съобщи “Хюриет”.
„Мога да кажа, че постигнахме напълно целите, поставени за 2023 г. във всяка област. През 2023 г. счупихме рекорда по отношение на износа на продукти на отбранителната промишленост. Износът на нашата отбранителна индустрия се увеличи с 27% в сравнение с 2022 г. и достигна общо 5,5 милиарда долара“, каза Гьоргюн. Той също така информира, че през 2023 г. са подписани и нови договори на обща стойност над 10 милиарда долара.
„Това е отражение на доверието към нашата отбранителна индустрия“, подчерта служителят, определяйки разрастващата се турска отбранителна индустрия като “изгряващата звезда на Турция”.
Гьоргюн припомни, че продуктите на турската отбранителна промишленост са били продадени в 170 страни през 2022 г. и че този брой се е увеличил до 185 страни през изминалата година. „Ние изнасяме около 230 различни продукта на отбранителната промишленост“, каза той.
Турция се превърна в един от водещите износители на дронове и въоръжени дронове през последните години, тъй като тези продукти са доказали качеството си както в Турция, така и в страните, в които се използват активно.
„За нас фактът, че нашите продукти се продават и използват ефективно от нашите приятели и съюзници, е добро доказателство за успеха на нашата индустрия“, допълни Халук Гьоргюн.
Геополитическите промени изискват възпираща сила
Турция е сред петте държави, които могат да произвеждат усъвършенствани въоръжени дронове, и сред 10 страни, които могат да произвеждат подводници и други морски кораби, припомни Гьоргюн и добави: „Ние сме на мнение, че възпиращата сила на Турция пред лицето на промените в геополитическите баланси може да бъде възможно само чрез силен и национален капацитет на отбранителната индустрия. Турсият служител обеща много добри новини относно постиженията на отбранителната индустрия през 2024 г., като отбеляза, че първият местен боен самолет от пето поколение на Турция, KAAN, ще изпълни първия си полет.
„KAAN скоро ще излети. Но в същото време ние вече започнахме работата си за шесто поколение бойни самолети“, заяви Гьоргюн, добавяйки, че KAAN ще използва двигателите, които ще бъдат напълно разработени и произведени от национални ресурси. - Още турски ВПК
Източник: bgnes

 
 

Исторически календар

13.01.2024, 08:50

На 13 януари 1880 година в Пловдив е роден подполковник Александър Морфов (1880 – 1934).

Завършва Българската униатска гимназия в Одрин (1899), където изучава основни музикалнотеоретични дисциплини и флейта, и Военното училище в София (1902). Служи в 1-ви пехотен софийски и в 25-и пехотен драгомански полк, като ротен командир в Школата за запасни офицери и във Военното училище и като командир на 7-а пехотна дружина.
Сражава се във войните за национално обединение (1912 – 1918), а през 1922 г. преминава в запаса и се отдава на музикално творчество. Един от пионерите на българската хорова музика, участвал в създаването на Съюза на народните хорове (1926).
Наречен „баща на българската войнишка песен“, той е автор на повече от 40 военни марша (12 – по негов текст), сред които „Ний ще победим“ (1900), „Марш на македонските революционери“ („Изгрей, зора на свободата“), „Срещен марш“ и др. Кавалер на военен орден „За храброст“ ІV степен.
Александър Морфов умира на 19 април 1934 г. в София.

Със заповед на министъра на войната генерал-лейтенант Теодоси Даскалов от 13 януари 1941 година е учреден „Възпоменателен знак за пострадалите от войните“.

Изготвен в два варианта, той е раздаван до края на Втората световната война като „израз на отличие и похвала към ранените и убитите във време на война по нашите бойни полета“. Когато се дава за раняване, кръстът е покрит със светлосин емайл, а върху щита се изписва цифра „1“, „2“ или „3“, в зависимост от броя на раняванията. Върху предназначения за близки на загинали знак кръстът е покрит с черен емайл, изображение на кръст е поставено и върху щита вместо цифра. Според замисъла на създателите на отличието, поставените върху него изображения символизират отечеството, монарха, славата, страданието, смъртта и войната. Право да получат и носят възпоменателния знак имат ранените във войните за национално освобождение и обединение, както и наследниците на загиналите. Всички носители на знака получават специален документ – легитимация, издадена от Общия съюз на пострадалите от войните в България, която удостоверява правото на наградения да носи отличието.
На 25 март  2014 г., със заповед на министъра на отбраната на Република България Ангел Найденов учреденият през 1941 г. „Възпоменателен знак за пострадалите от войните“ е възстановен  като ведомствена награда на Министерство на отбраната. Под името „Знак за пострадалите във военен конфликт, мисия и операция“ той, подобно на предходния знак, също се изготвя в два варианта – за ранени и за загинали. Автор на проектите е художникът Александър Занков. Дава се „в израз на благодарност към военнослужещите и цивилните служители от Въоръжените сили, ранени или загинали при изпълнение на служебния им дълг при военен конфликт, при участие в мисия, операция зад граница или за принос в националната сигурност в мирно време“.

 

 

Щабът на Военноморските сили навърши 125 години

12.01.2024, 17:06

В Щаба на Военноморските сили се проведе тържествено честване по случай 125-та годишнина от създаването му.
Гости на тържеството бяха Областният управител на Варненска област Андрияна Андреева, кметът на Община Варна Благомир Коцев, районни кметове, директорът на Военноморския музей доктор Мариана Кръстева и командири на военни формирования от Варненския гарнизон.
Кратка ретроспекция на развитието на основната командна структура на Флота направи капитан I ранг Ваньо Мусински – началник на Щаба на Военноморските сили.  
Със своя заповед, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов награди военнослужещи и цивилни служители за постигнати отлични резултати и проявен висок професионализъм.
В приветствие си към военнослужещите и цивилните служители от Щаба контраадмирал Михайлов подчерта важната роля, която те имат за цялостната дейност на флота, за успешните плавания на корабите и за изпълнение на задачите, поставени пред формированията.
Историческа справка за първия началник на Щаба на Военноморските сили капитан I ранг Васил Хитров представи о.з. капитан II ранг Атанас Панайотов, доктор по история.
Тържеството завърши с обща снимка пред Адмиралтейството.
Щабът на ВМС е създаден на 1 (13) януари 1899 г. с указ № 6 на княз Фердинанд I за сливане на Управлението на Дунавската флотилия и на Морската част в едно – „Управление на Флота“. Под понятието Управление на флота се визират началникът и Щабът на Флота. Със заповед № 80 от 2 март 1900 г. относно Положението за устройство на Флота е уточнена функцията на новосъздаденото управление, а именно, че „Началникът на Флота командва и управлява Флота посредством Щаба на Флота, който има два състава: а. Строеви и б. Административен.
Щабът на Флота се управлява от началника на Щаба на Флота, който е най-близкият помощник на началника на Флота във всичко, що се касае до устройството, управлението и службата на Флота“. При така създаденото ново положение на Началника на Щаба на Флота са пряко подчинени всички чинове от Щаба на Флота, а при отсъствие на Началника на Флота, той го замества по право.
Първи началник на Щаба на Флота е капитан-лейтенант Васил Хитров, който до този момент е началник на Дунавската флотилия и по мнението на съвременниците е може би най-добре подготвеният български морски офицер.
Една от първите задачи на Щаба на Флота е разработването на проектоустав за службата на кораба въз основа на руския и френския морски устав, регламентиращ службата в отряда кораби. Тук най-вече се имат предвид отрядът торпедоносци тип „Дръзки“.
Съгласно чл. 83 от Ньойския мирен договор, подписан на 27 ноември 1919 г. и влязъл в сила от 9 август 1920 г., Българският военен флот подлежи на ликвидация. Щабът на Флота е закрит в началото на декември 1920 г. Част от щабните офицери запазват позиция в новосформираните Морска и Дунавска полицейска служба със седалище в София.
Щабът на Флота е възстановен в мирновременния щат от 1932 г., а в самото начало на следващата година се връща във Варна. Структурата на управлението на военния флот става сравнително постоянна едва в началото на 40-те г. на ХХ в. Щабът в този период отново се разполага в София.
След войната флотът навлиза в нова фаза от историята си, като през 1947 г. започва обновлението и разрастването на корабния му състав. Щабът на Флота се настанява през 1948 г. в сегашната си сграда във Варна.
През следващите три десетилетия ВМС изпълняват мащабни задачи, свързани със съюзническите задължения на България към Обединените въоръжени сили на Варшавския договор. Основната част на дейностите по планирането и организирането на тези учения пада върху Щаба на ВМС.
След 1989 г. настъпват редица промени в ръководството на флота, продиктувани от новата обществено-политическа ситуация в страната. Ликвидирани са политорганите, въведени са новите наименования на типовете кораби, като част от корабния парк е поетапно изведен от експлоатация. На 19 август 1991 г. ВМФ е преименуван на ВМС. - Още за ВМС
Източник: https://www.maritime.bg

 

Димитриос Хупис е новият началник на гръцкия генерален щаб

12.01.2024, 13:20

Генерал-лейтенант Димитриос Хупис (на снимката) е назначен за началник на Генералния щаб на националната отбрана на Гърция, предаде държавната телевизия ЕРТ.
Новината за назначението на Хупис беше обявена на днешното заседание на Правителствения съвет по национална сигурност под председателството на премиера Кириакос Мицотакис в Атина.
До момента Хупис беше началник на Управлението за специални операции на Гръцките въоръжени сили.
Досегашният началник на генералния щаб ген. Константинос Флорос преминава в резерва.
Нови началници имат и щабовете на отделните родове войски в Гърция. За началник на Главния щаб на сухопътните сили е определен ген.-лейтенант Георгиос Костидис, за началник на Главния щаб на военноморските сили – вицеадмирал Димитриос-Евангелос Катарас, а за началник на Главния щаб на военновъздушните сили – ген. лейтенант Димостенис Григориадис.

 

Отпадна ежегодното атестиране на военнослужещите

12.01.2024, 12:05

До 5 януари т.г., когато влязоха в сила измененията и допълненията на Закона за отбраната и въоръжените сили военнослужещите се атестираха „ежегодно с цел осигуряване кариерното и кадровото им развитие“. Разпоредбата вече е променена и тя гласи „Военнослужещите се атестират с цел осигуряване на кариерното им развитие.“
Защо отпадна ежегодното атестиране? Защото, според вносителите Министерски съвет, респективно Министерството на отбраната,  то възпрепятства постигането на определените в Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България до 2032 г. параметри, в направление „Хората в отбраната“ и заложените цели в Плана за развитие на въоръжените сили на Република България до 2026 г. за разработване на нов модел за кариерно развитие на военнослужещите.
И още - отпадналата разпоредба за ежегодно атестиране на военнослужещите не отчита спецификата на военната професия и е неприложима за всички военнослужещи, най-вече за тези, заемащи длъжности в международни организации на територията на страната и извън нея (около 300 бр.). В тези структури, се посочва в аргументите за промяната, атестирането се извършва за целият период на заемане на длъжността. Освен това съществуват и непредвидени обстоятелства, които налагат ползване на право на отпуск за временна неработоспособност или друг определен вид отпуск, които налагат отсъствието на военнослужещите през по-голяма част от съответния атестационен период. Това води до обективна невъзможност военнослужещите да бъдат атестирани ежегодно за изпълнението на функционалните си задължения на съответната длъжност, поради което разпоредбата за ежегодно атестиране се явява неприложима норма към всички военнослужещи.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Празник на българското военно разузнаване

12.01.2024, 08:30

С княжески указ № 190 от 31 декември 1907 г. е създадена Разузнавателна секция към Оперативното отделение на Щаба на армията. На 12 януари 1908 г. указът влиза в сила, а от 1997 г. тази дата се отбелязва като официален празник на военното ни разузнаване. По време на Балканската война (1912 – 1913) за първи път е осъществено въздушно разузнаване и са направени опити за радиосмущения, подслушване и прехващане на чужд радиообмен.
В хода на Първата световна война (1915 – 1918) към армиите и щабовете на дивизиите функционират разузнавателни служби. Съгласно клаузите на Ньойския мирен договор (27 ноември 1919) Разузнавателната секция е разформирана. През 1939 г. възобновява дейността си, а през 1940 г. е реорганизирана в самостоятелен Разузнавателен отдел към Щаба на войската с три отделения.
След Втората световна война (1939 – 1945) той прераства в Разузнавателен отдел на Генералния щаб, чиято задача е водене само на външно разузнаване. От март 1950 г. се нарича Разузнавателно управление на Генералния щаб. В негово подчинение преминава парашутно-разузнавателен батальон (1951), формирана е отделна разузнавателна ескадрила за оперативно разузнаване, създаден е отряд за радиотехническо разузнаване (1957) и е открита школа за подготовка на кадри (1972). На основата на Разузнавателното управление се създава Главна дирекция „Военна информация“ (1999), която по-късно е трансформирана в Служба „Военна информация“ (2000). Днес главните приоритети в дейността й се определят от участието на България в колективната европейска и евроатлантическа система за сигурност.
С министерска заповед № ОХ-49 от 11.02.1997 г. 12 януари е обявен за официален празник на българското военно разузнаване.

 
 

Помощта на САЩ за Украйна е “спряна”, съобщи Белият дом

12.01.2024, 08:25

Помощта на САЩ за Украйна в борбата ѝ срещу Русия е спряна, съобщи днес Белият дом, докато преговорите във Вашингтон продължават по отношение на пакет от помощи, който може да бъде обвързан с преразглеждане на мерките за сигурност на границата, предаде Ройтерс.
“Помощта, която оказвахме, в момента е спряна”, каза пред репортери говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби.
За ситуацията в Близкия изток Кърби заяви, че Газа е изправена пред сериозни продоволствени проблеми на фона на усилията за вкарване на повече хуманитарна помощ на територията на ивицата. Според него броят на камионите, които влизат в Газа, не е достатъчен.
“Има много глад в Газа”, изтъкна той.
Източник: bta.bg

 
 

Испания пое командването на военноморските сили на НАТО

12.01.2024, 08:20

Испания пое командването на военноморските части на Съвместните оперативни сили на НАТО с много висока степен на готовност (VJTF), предаде ДПА.
Досегашният им командир, германският флотилен адмирал Торстен Маркс, вчера предаде ръководството на испанския контраадмирал Хоакин Руис Ескагедо на церемония във военноморската база в град Вилхелмсхафен, Северна Германия.
Оперативната група за бързо разполагане на НАТО е основна част от възпиращите и отбранителните способности на алианса в Европа, отбелязва ДПА. Те са под ротационно командване, което се сменя всяка година, като Германия застана начело на военноморските части през януари 2023 г.
През последните 12 месеца адмирал Торстен Маркс е командвал 29 кораба и около 4000 войници.
Корабите от подразделението ще продължат да действат в Северно море, Балтийско море и Северния Атлантик и през тази година, отбелязва ДПА.
Източник: bta.bg

 
 

Английско-Афганската война и единственият оцелял, който да разкаже

12.01.2024, 08:15

Съществуват страни, за които се твърди, че никога не са били завладявани. Въпреки тежките сражения, както и огромните човешки жертви, картата на света познава някои много костеливи орехи, а техните подвизи могат да се смятат за особен успех в редица случаи. Една такава държава е именно Афганистан. И докато опитът за съветска инвазия продължава да бъде пресен и незабравим, като една от най-слабите възможни функции в това отношение, не трябва да забравяме, че руснаците не са единствените хора, които са направи грешката да нападнат някогашната империя. Сериозен позор може да бъде забелязан и от английска страна в средата на XIX век.
Първата Английско-Афганска война е следствие на голямата надпревара между английската и руската корона за разширяване на влиянието в Азия. По това време опитите на Русия да разшири влиянието си в Индия остават без успех и са значително кратки, а междувременно британците не спират да наблюдават този гигант и да го смятат за основен враг. Мнозина очакват проявата на първата „студена война“ между двете страни, а с влошаващото вътрешно политическо състояние на Индия, англичаните очакват сериозна експанзия и атака от Русия, при това директно през Афганистан.......Прочети още

 

 

Локхийд Мартин достави първите два F-16 Block 70 изтребителя на Словакия

11.01.2024, 23:08

Вчера от Локхийд Мартин съобщиха за успешната доставка на първите два словашки F-16 Block 70 изтребителя. Тези модерни самолети не само представляват скок в технологиите, но и ангажимент за укрепване на националната сигурност на Словакия.
ОДжей Санчез, вицепрезидент и генерален мениджър на Integrated Fighter Group в Lockheed Martin, отбеляза значението на тази доставка: „Доставката на първите два изтребителя F-16 Block 70 за Словакия е важна отправна точка в укрепването на отбранителните способности на страната. Гордеем се, че сме част от това начинание и се ангажираме да доставим общо 14 самолета на Словакия.“
„Интегрирането на тази доказана платформа ще позволи на словашките Военновъздушни сили ефективно да охраняват границите си, както и да си партнират със съюзниците си в Европа, НАТО и света. Ние сме отдадени на мисията да развиваме сигурността през 21-ви век чрез икономически ефективни операции и стратегически партньорства, гарантирайки безопасността и благосъстоянието на партньорите на САЩ.“ добави Санчез.
Изтребителите F-16 Block 70 произведени в Грийнвил, Южна Каролина са доказателство за напредналото инженерство и технология. С текущи поръчки за 135 самолета производствената линия служи като крайъгълен камък на националната сигурност на САЩ, предлагайки на съюзниците по света най-съвременните възможности на изтребителите F-16.
Освен това България е подписала писмо с оферта и приемане на офертата (LOA) за допълнителни осем самолета за своите ВВС. След като споразумението бъде финализирано, броят на поръчките ще се увеличи с осем.
Доставките за Словакия ще продължат до 2025 г., а първата група самолети, известна като трансферна клетка, се очаква да пристигне в страната в средата на 2024 г.
За F-16
F-16 е стратегически и добър избор за много клиенти по света, които търсят усъвършенствани възможности на изтребител, регионални и световни партньорства, и достъпни разходи за целия жизнен цикъл. Повече от 3 100 F-16 се експлоатират днес в 25 държави. F-16 има около 19,5 милиона летателни часа и поне 13 милиона полета. Днешната последна версия, Block 70/72, предлага несравними възможности и ще се вксплоатира от 6 държави и повече.
За Локхийд Мартин
С централен офис в Бетезда, Мериленд, Локхийд Мартин е глобална компания в областта на сигурността и космическите технологии, в която работят приблизително 116 000 души по целия свят. Тя се занимава основно с изследвание, проектиране, разработване, производство, интегриране и поддръжка на съвременни технологии.
Източник: https://otbrana.com/

 

Руската специална военна операция рязко ускори геополитическите промени, само Мария Габриел не го разбра

11.01.2024, 22:51

Ненапразно Байдън заяви, че „ще помагат колкото могат“ на Украйна, а не както по-рано „колкото трябва“. Изглежда това не го е разбрала само г-жа Мария Габриел, която наскоро каза, че ще се помага колкото трябва. Нима не е ясно, че такава помощ води единствено до разоряване на Украйна и до огромни проблеми за гражданите ѝ? Изглежда на нашите управляващи това изобщо не е ясно и затова продължават да разгарят украинския пожар.
Несправедливостта на формирания след края на Студената война световен ред беше очевидна, но първи път за нея открито заговори руският президент на Мюнхенската конференция по сигурност през 2007 г. За Запада това беше знак, че предстои остра борба за запазване на своето основано на правила господство – правила, създадени от самия него и налагани на другите страни, включително и със сила........Прочети още

 

Утре военното ни разузнаване навършва 116 години

11.01.2024, 22:23

По инициатива на УС на Асоциацията на военните разузнавачи бе отбелязана 100- годишнината от рождението на двама достойни български генерали, ръководили Българското военно разузнаване – генерал-полковник Васил Зикулов и генерал-лейтенант Илия Кръстев. „В нашето съзнание генерал Кръстев е един от списъка с многото началници на военното разузнаване, за когото се знае, че е опитал да издигне нелегалното разузнаване като основен вид в системата на стратегическото военно разузнаване. Колкото до генерал Зикулов, това е началникът на Управлението, заемал почти четвърт век тази длъжност и с когото не малка част от членовете на Асоциацията са работили по време на своята служба в РУ-ГЩ“, отбеляза в изказването си председателя на АВР полковник от запаса Младен Младенов.
Генерал Илия Кръстев е роден на 23.09.1923 г. в Пловдив. Има незавършено средно образование. Като ученик в Първа мъжка гимназия напуска училището и работи първоначално в тухларна фабрика, а впоследствие и в тютюнев склад. Член е на бойна група. На 1.09.1943 г. минава в нелегалност и става партизанин в отряд „Антон Иванов“ и като такъв преживява кървавата драма на отряда.
След 09.09.1944 г. влиза в редовете на БА и участва в Отечествената война като командир на 8-ма дивизионна инженерно-щурмова дружина, където се е отличил с храбростта си. С министерска заповед от 26.01.1952 г. още като подполковник е назначен за временно изпълняващ длъжността началник на РУ-ГЩ,  като със същата заповед е произведен в звание „полковник“. На длъжността началник на РУ-ГЩ генерал Кръстев остава до 26.05.1962 г. цели 10 години. На 26.05.1962 г. генерал Илия Кръстев е освободен от заеманата длъжност и изпратен да следва във Военната академия на ГЩ на СССР в Москва.
Генерал-полковник Васил Зикулов оглавява РУ-ГЩ на 6.06.1967 г. и остава негов началник в продължение на почти четвърт век, до 1.09.1990 г., когато е освободен от длъжност, а на 1.04.1991 г. е освободен и от действителна военна служба.
Той е роден на 17.10.1923 г. в с. Ичера, Сливенско. На 14 години е приет за член на РМС. През март 1942 г., като ученик в Ямболската мъжка гимназия, преминава в нелегалност и взима участие във въоръжената антифашистка борба. Изминава пътя от редови боец до командир на партизански отряд. Участва в първата фаза на Отечествената война, за което е награден с военен орден „За храброст“. В редовете на Българската армия заема командни и щабни длъжности като началник щаб на Противовъздушната отбрана и Военновъздушните сили и командващ армия. През 1950 г. завършва ВА „Фрунзе“ с отличие, а през 1960 г. – Висшата военна академия на ГЩ на ВС на СССР със златен медал. Награждаван е с много ордени, медали и други отличия.
С назначаването на генерал Зикулов за началник на РУ-ГЩ започва нов период в развитието на Българското военно разузнаване. Той се характеризира с изграждането и установяването на устойчива организационна структура, преодоляване на вътрешното напрежение в командния състав, сравнително плавно професионално развитие на кадрите, укрепване на доверието от страна на държавното и военното ръководство, разширяване на географския обхват и подобряване на материално-техническото осигуряване в отделните направления на разузнавателната дейност.
През този период престижът на Българското военно разузнаване се издига на едно ново равнище, равнище, сравнявано с това на водещите разузнавания по време на Студената война разузнавания.
Източник: https://otbrana.com/

 

Южна Корея ще стартира серийното производство на KF-21 през тази година

11.01.2024, 12:47

Южна Корея ще започне серийното производство на изтребителите KF-21 в рамките на 2024 г. Това е съобщила агенцията за отбранителна аквазиция DAPA на южнокорейското МО, цитирана от информационната агенция Yonhap.
Според DAPA, в рамките на първата половина на 2024 г. ще бъде сключен договор с производителя KAI за старта на серийното сглобяване. А то самото, ще започне преди края на годината.
От DAPA са съобщили още, че шестте налични прототипа продължават успешната изпитателна програма, която в момента върви според предварителния график и включва свръхзвукови полети и оръжейни изпитания. Изпитанията ще продължат и през тази година.
Проектът KF-21 бе официално стартиран през 2015 г., но предварителните работи по него текат от по-рано. Южна Корея иска да се сдобие с поне 120 броя KF-21, които трябва да бъдат получени до 2032 г. Стойността на проекта е малко над $6 млрд. 60% от сумата се поема по южнокорейската държава, 20% се поема от KAI, а останалите 20% се покриват от Индонезия.
Индонезийската страна, обаче прави много малко малки реални вноски в проекта, като все още се водят разговори с нея и няма финално решение за това, каква ще е нейната роля в проекта KF-21. В същото време, в последните една – две години Полша и ОАЕ изявиха желание да се включват в програмата.
Първият полет на изтребителя стана факт през юли 2022 г.
KF-21 има два варианта. Базовият е Block-1, който представлява чист изтребител. Южна Корея смята да придобие 40 такива машини. Следващият вариант, Block-2, ще е пълноценен многоцелев изтребител. Неговата разработка ще стартира след приключване на работата по Block-1, което се очаква да стане факт през 2026 г.
Самолетът се задвижва от два реактивни двигателя General Electric F414-GE-400K и има максимална излетна маса от 25,6 тона.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Програмата за инвестиции в отбраната чака място в дневния ред на парламента

11.01.2024, 09::27

Депутатите започват днес работа след празничната си ваканция. Очаква ги интензивна законодателна дейност, както и кадрови назначения в регулаторните органи. И гласуване на ново правителство, разбира се. Кое ще надделее, предстои да видим.
Включване в дневния ред на Народното събрание очаква и одобрената на 30 ноември м.г. Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г. В нея са подредени 13 проекта за модернизация на армията с прогнозна стойност над 100 млн. лв. всеки и 4 инфраструктурни. Съответно първите 5 и 3 от тях са с най-голяма важност и следва да бъдат стартирани и реализирани в най-кратки срокове. Общите капиталови разходи за периода до 2032 г. достигат 18, 212 млрд. лв. Депутатите получават още Списък на  способности за изграждане и развитие до 2032г., (за служебно ползване) и Списък  на приоритетни способности и проекти за изграждане и развитие до 2032г. (поверително). Една част от заложените в проектопрограмата проекти се изпълняват. Народното събрание гласува средства за тях в бюджета за тази година, включително за бойните машини на пехотата, изтребителите и патрулните кораби.
Това е третата програма от година и половина насам с предмет модернизацията на армията. Първата бе приета на 28 септември 2022 г. от служебното правителство на Гълъб Донев. Тя съдържаше проекти, които  надхвърлят 100 млн. лв. Със свое решение от 31 януари 2023 г. Народното събрание възложи на Министерския съвет да изготви нова всеобхватна и финансово обоснована програма за инвестиции в отбраната до 2032 г. Със свое решение от 9 май отново служебното правителство на Гълъб Донев одобри втората Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г. Тя бе разработена в изпълнение на въпросното решение на Народното събрание. В нея бяха включени основните проекти за превъоръжаване на Българската армия. На 22 юни 2023 г., обаче, тя бе оттеглена от правителството на акад. Николай Денков.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Румъния стана член на Военноморските ударни и поддържащи сили на НАТО (STRIKFORNATO)

11.01.2024, 08:57

Румъния стана 15-тата членка на Военноморските ударни и поддържащи сили на НАТО (STRIKFORNATO) – най-силната ударна военноморска група на алианса, съобщи вчера министерството на отбраната, цитирано от новинарския сайт Зиаре.
Началникът на щаба на Военноморските сили на Румъния вицеадмирал Михай Панаит участва днес в Оейраш, Португалия, в церемония по издигане на националния флаг на Румъния пред централата на командването на Военноморските ударни и поддържащи сили на НАТО.
“В началото на годината, в която се навършват две десетилетия от присъединяването на Румъния към Северноатлантическия алианс, нашата страна стана 15-тия член на най-силната ударна военноморска група на НАТО. Партньорството между Румънските военноморски сили и STRIKFORNATO започна преди повече от една година, включително чрез участие в дейностите и мисиите, изпълнявани от Обединеното съюзническо командване в зоната на отговорност на НАТО”, се посочва в прессъобщение на министерството.
Според институцията STRIKFORNATO представлява Обединено съюзническо командване с акцент върху военноморските операции и включва сили с много висока ударна способност, като например бойни групи на самолетоносачи, експедиционни групи и ударни групи, състоящи се от крайцери, разрушители и фрегати. Структурата е създадена на базата на меморандум, подписан от 13 членки на НАТО: Дания, Франция, Германия, Гърция, Италия, Норвегия, Нидерландия, Полша, Португалия, Испания, Турция, Великобритания и САЩ.
В съобщение на министерството се посочва също, че началникът на щаба на военноморските сили вицеадмирал Михай Панаит е имал двустранна среща с португалския си колега, с когото е обсъдил аспекти, свързани с укрепването на сътрудничеството между военноморските сили на двете страни.
Източник: bta.bg

 

Германия разреши износа на 150 ракети “въздух-въздух” ИРИС-Т за Саудитска Арабия

11.01.2024, 08:50

Германското правителство е разрешило износа на 150 ракети “въздух-въздух” ИРИС-Т (Iris-T) за Саудитска Арабия, потвърди днес говорителят на германското правителство Щефен Хебещрайт. За разрешението за износа се разбра в писмо на германския министър на икономиката Роберт Хабек (на снимката) до парламентарната комисия по икономически въпроси, което бе видяно от ДПА.
Според писмото Саудитска Арабия трябва да получи от оръжейния производител “Дил Дифенс” (Diehl Defence) в провинция Баден-Вюртемберг ракетите “въздух-въздух” ИРИС-Т, които могат да се монтират на изтребителите “Юрофайтър” (Eurofighter) на саудитските военновъздушни сили.
Новината идва малко след изявленията на германското правителство, че Саудитска Арабия може да очаква зелена светлина за доставката на изтребители “Юрофайтър” поради очевидното си сближаване с Израел.
В неделя германската министърка на външните работи Аналена Бербок заяви, че правителството вече няма да се противопоставя на доставката на изтребители “Юрофайтър”, защото богатата на петрол държава от Персийския залив допринася за сигурността на Израел и предотвратява разрастването на конфликтите в региона, като прехваща ракети, изстреляни към Израел от йеменските хуси. Изявлението на Бербок беше подкрепено от германския канцлер Олаф Шолц.
Изтребителите “Юрофайтър” се сглобяват във Великобритания, но имат германски компоненти. Поради това Германия има право на вето върху решенията за износ. Коментарите на Бербок обаче не бяха посрещнати добре от някои членове на собствената ѝ партия поради положението с правата на човека в Саудитска Арабия, отбелязва ДПА.
Министърът на икономиката Хабек, който в днес посети саудитската столица Рияд, не пожела да коментира решението, позовавайки се на правото на поверителност.
Източник: bta.bg

 

Исторически календар

11.01.2024, 08:42

На 11 януари 1900 година в Шумен е роден генерал-майор Петър Хаджииванов (1900 – 1984).
Завършва Военното училище (1920) и Военната академия в София (1928). Служи като помощник-началник на секция в Генералния щаб (1928 – 1930), командир на рота в Школата за запасни офицери (1930 – 1931), преподавател в офицерския и подофицерския курс в Пехотната школа във Велико Търново (1931 – 1934), инспектор на класовете във Военната академия (1934 – 1936), началник на Разузнавателната (1936 – 1938) и Оперативно-мобилизационната секция в щаба на 7-а пехотна дивизия (1938 – 1940), началник на Учебното отделение в Щаба на войската (1940 – 1944). През юни 1944 г. е назначен за началник-щаб на 16-а пехотна дивизия, а през октомври с. г. – за началник-щаб на 4-а армия.
Участва в заключителния етап на войната срещу Германия (1944 – 1945). От 16 февруари 1945 г. заема длъжността началник-щаб на 1-ва българска армия. След войната е началник на Школата за запасни офицери (1946) и на Военната академия (1946 – 1948).
Награден с военен орден „За храброст“ ІІІ ст. 2 кл. и ІV ст. 1 кл. Автор на „Кратка история на Отечествената война“ (1958), „Приносът на българския народ за разгрома на фашистка Германия“ (1964), „До Алпите с Първа българска армия“ (1975).

 

През 1956 г. приключва безславната служба на торпедните катери „Пауер” в нашия флот

11.01.2024, 08:37

На 30 август 1956 г. временно изпълняващият длъжността командващ ВМС капитан І ранг Янков издава секретната Заповед № М-0237, съгласно която стражевите катери тип „Пауер“ с тактически номера 431 и 432 се бракуват, снемат се от отчет и се заличават от списъците на флота.
Съгласно същата заповед трябва: „Да се снемат от корабите всички видове имущества - годни и негодни за употребление, като палубите и надстройките се ремонтират до състояние да не пропущат в кораба вода от плиски и дъжд.
Корпусите да се предадат на поделение 20230 за използването им като мишени при провеждането на торпедни стрелби“. В заповедта конкретно е посочено как трябва да се постъпи с всички останали части от двата катера......Прочети още

 

 

Военна клетва в 61-ва бригада

10.01.2024, 22:05

Днес новоназначените военнослужещи в 61-ва механизирана бригада – Карлово, от състава на Сухопътните войски, изрекоха свещеното „Заклех се!” на строевия плац на формированието, съобщават от КСВ.
На тържествената церемония присъстваха заместник-областният управител на Област Пловдив Димитър Добрев, Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений – Викарен епископ на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, секретарят на Община Карлово Стефан Стефанов, представители на институции и учреждения, държавната и местна власт, на военно-патриотични организации, родители и близки на младите войници.
Бригаден генерал Маргарит Михайлов се обърна към новоназначените военнослужещи с думите: „Пожелавам Ви със сърце и воля да браните името и честта на пагона. Бъдете смели, решителни и всеотдайни, защото от този момент Вие ставате част от бойния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада! Вървете горди и целеустремени, защото всяка Ваша стъпка и действие ще градят имиджа на формированието, на Сухопътните войски и Българската армия.”
Молебен за здраве и благоденствие отслужи Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений и Негово Високоблагоговейнство отец Марко Тодоров - Архиерейски наместник на Карловска духовна околия.
Военнослужещите от Сухопътните войски служат с дълг, лоялност и всеотдайност на Република България.

 

Иска ли България да се сдобие бързо с брегови противокорабни ракетни комплекси?

10.01.2024, 21:06

Въпросът за евентуална покупка на нови брегови противокорабни ракетни комплекси, които да заменят сега наличните „Рубеж”, витае из военните среди от няколко години. Подобни комплекси са важен елемент от отбраната на всяка държава, която има излаз на море. Високата им мобилност и скритост ги превръща в опасно оръжие, което може не само да отбранява териториалните води, но и да правят пребиваването на чужди бойни кораби в изключителна икономическа зона на страната, рисково начинание.
Ситуацията в България днес
Българските ВМС все още разполагат с една батарея от комплекса „Рубеж” – противокорабен ракетен комплекс създаден в началото на 70-те години на миналия век и доставен в България във втората половина на 80-те. През 2020 г. с комплекса бяха извършени експериментални стрелби, което не бе правено от 18 години........Прочети още

 

NASA отлага завръщането на Луната

10.01.2024, 18:50

До голяма степен очаквано, NASA обяви, че мисиите Artemis 2 и 3 се отлагат във времето и повторното кацане на хора на Луната няма да се случи по-рано от септември 2026 г. Това стана ясно на брифинг на администрацията, който се проведе вчера, 9 януари 2024 г.
Новината бе съобщена лично от главният администратор на NASA Бил Нилсън (на снимката), който обясни забавянията с нужда от осигуряването на безопасността на екипажите на тези мисии. - (видео)
Според новия график, мисията Artemis 2 ще стане факт през септември 2025 г. До сега се планираше тя да бъда проведена през ноември тази година. Профилът ѝ включва полет на четирима астронавти до Луната и обратно по т.нар. „Траектория на свободното завръщане”.
Следващата мисия, Artemis 3, трябва да е първото кацане на хора на Луната от декември 1972 г. насам. До сега полетът се планираше за декември 2025 г. Според новия график, той се отлага за септември 2026 г. В рамките на Artemis 3 двама астронавти трябва да прекарат на лунната повърхност около седмица. Те ще направят това със спускаем апарат на SpaceX, който се базира на Starship.
Artemis 4, която включва не само кацане на Луната, но и скачване с орбиталната станция, която ще се изгради на окололунна орбита Gateway, продължава да се планира за септември 2028 г.
В рамките на брифинга на NASA е било обяснено, че основните причини за отлагането на Artemis 2 с 10 месеца са три – в рамките на мисията Artemis 1 е имало откъсване на плочки от топлинния щит на капуслата; има въпросителни около издръжливостта на редица акумулатори в случай на нужда от аварийно отделяне на капсулата от ракетата-носител; има нужда от преконструирането на някои електрически задвижвани клапи на борда на капсулата.
Забавянето при Artemis 3 е свързано основно с опасенията, че SpaceX няма да са готови с техния спускаем апарат. Компанията тепърва започва да тества своя Starship в базовия му вариант. Апаратът, който трябва да кацне на Луната, е по-различен, като най-сериозното техническо предизвикателство ще е презареждането с гориво, което трябва да стане на околоземна орбита.
Забавянето бе очаквано, защото още в края на ноември 2023 г. Сметната палата на САЩ излезе с много критичен доклад по отношение на програмата Artemis. В него се отбелязваше, че кацането на Луната в края на 2025 г. е практически невъзможно и посочи, че заради много бавната работа по лунния спускаем апарат, 2027 г. е по-реалистичен срок.
Припомняме, че през ноември – декември 2022 г. успешно бе изпълнена безпилотната мисия Artemis 1. В нейните рамки капсулата Orion бе успешно изстреляна от тежката ракета-носител SLS, достигна лунна орбита, където остана няколко дни, след което се отправи към Земята и успешно се приводни в Тихия океан. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 

Втори живот за „Живот по гарнизони“ на ген. Тотомиров

10.01.2024, 17:24

Книгата на генерал-полковник от запаса Цветан Тотомиров „Живот по гарнизони“ събра днес в централата на СОСЗР генерали, офицери и старшини, служили десетки години в армията. Първото издание бе преди 16 години. То обиколи гарнизоните и показа, че не е време за пенсиониране, а за неговото продължаване. Така и стана, каза бившият началник на Генералния щаб. Докато при първото издание бях провокиран от много познати, то поводът за второто бе интересът и на редица непознати, включително млади офицери, посочи генералът. Крайното решение за преработване на книгата било взето при отбелязването на 110 години от създаването на Трета армия в Сливен на 14 септември 2022 г.
Новото е в глава седма „В запаса“. От прочетеното става ясно, че, макар и извън бойния строй, генералът продължава да живее с проблемите на армията, с военната реформа, която, според него, три десетилетия марширува на едно място и с все по-затихващия нравствен елемент във военната професия. Като всеки организъм, подчертава авторът, армията боледува. За да оздравее, трябва да се постави правилната диагноза и да се дадат най-подходящите лекарства. Мъчи го и мисълте, че в последно време се губи връзката между народ и армия. „Смея да твърдя от името на голяма част от офицерите от запаса и резерва, че сме разтревожени от всичко, което напоследък се случва в армията“, пише началникът на Генералния щаб на Българската армия от 2 септември 1994 г. до 11 юни 1997 г. И продължава „Когато сдадох длъжността „началник на Генералиня щаб“, Българската аримя  (без МО) разполагаше със следния личен състав:  17 760 офицери; 21 145 сержанти; 44 985 войници и 22 312 военни служители. Общо около 112 000 души.“ И още от генерала: „Не тъжа за миналото и не настоявам армията отново да бъде 100 000 щика. Но прибързаните  и научно необосновани съкращения посякоха съдбите  на хиляди военни професионалисти, влошиха стандарта и качеството на живот на семейства, които се бяха обрекли да служат на род и Родина. А така наречената реформа ги прати на опашките за безработни, без да им предложи дори минимални компенсации“.
И понеже днес е 10 януари ще цитирам няколко реда от книгата за събитията през 1997 г.: „Опитвах се много пъти да подчертая, че при създадената политическа криза в страната, армията не трябва да бъде замесена. Но и управляващите, и опозицията искаха армията да участва и то на тяхна страна. Винаги съм подчертавал, че по време на нападението на Народното събрание на 10 януари 1997 г. бяхме на ръба на започването на гражданска война. Затова държах армията да стои далеч от политическите борби….Нито аз, нито моите колеги не сме допускали, че можем да се противопоставим на някаква част от собствения си народ. И се радвам, че това никога не се случи!“  
Срещата бе организирана от председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков. Той връчи книгата с посвещение „ С благодарност за съвместната военно-патриотична и родолюбива дейност“ на запасните офицери генерал Симеон Симеонов, генерал-лейтенант Кирил Цветков, генерал-лейтенант Пламен Атанасов, генерал-майор Вълчо Фотев, генерал-майор Стоимен Стоименов, генерал-майор Петко Драгоев, бригаден генерал Стефан Стефанов, полковник Павел Станев, полковник Младен Младенов, полковник Христо Петков, полковник Добри Добрев и подполковник Любомир Маринов. Книгата получи и старшина от запаса Николай Николов, служил дълги години в КСВ. По-късно тя ще стане притежание на генерал-майор от запаса Йордан Йорданов, генерал-майор от запаса Васил Върбанов, бригаден генерал от запаса Тодор Георгиев и всички членове на ЦС на СОСЗР.
Като своеобразен звет към онези, които се посвещават н авоенната професия, е препоръката на генерал Тотомиров, че най-важното  при изграждането на професионалната кариера е да се ръководят от чиста съвест и здрав разум.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Утре подписваме за Противоминна военноморска група в Черно море

10.01.2024, 13:24

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов заминава днес на посещение в Република Турция, съобщава Пресцентърът на МО. Той е упълномощен с решение на Министерския съвет да подпише Меморандум за разбирателство между правителствата на Република България, Румъния и Република Турция за създаване на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea). Официалното подписване ще се състои на 11 януари 2024 г. в Истанбул.
Решението за одобряване на Меморандума от българска страна беше взето на правителствено заседание, провело се на 13 декември 2023 г.
Създаването на Противоминната военноморска група в Черно море (MCM Black Sea) е инициирано от Република Турция през август 2023 г. с основна задача да бъде осигурена безопасността на морските пътища в Черно море в противоминно отношение и противодействие на минната заплаха, възникнала след началото на руската агресия срещу Украйна.
Дейността на MCM Black Sea има изцяло мирен характер и не е насочена срещу никоя друга държава. Очаква се тя да спомогне за подобряване на взаимодействието и добросъседските отношения между участниците, без това да заменя присъствието и провежданите дейности по възпиране и отбрана на НАТО в района на Черно море.
Източник: https://otbrana.com/

 

Затишие след буря или затишие пред буря?

10.01.2024, 13:17

Приятели ми пращат линкове с публикации от руски информационни източници. Благодаря, но не ги отварям. Задоволявам се с коментарите, публикувани в „западните медии“.
Доскоро всички разпространяваха новини за „Контраофанзивата“, за атентатите в гърба на руската армия и пробивите във „Вълнолома“ от мини, през който украинците трябваше да преминат, за да си върнат Крим.
След отказа на американския Конгрес да отпусне нови 70 милиарда на Киев и последвалата европейска безпомощност пред ветото на Унгария, надеждите на Зеленски за допълнителни 50 милиарда задължиха европейците да гледат с нови очила към близкото бъдеще.......Прочети още

 

Оръжия за войната: кой доставя на Киев и кой на Москва

10.01.2024, 11:48

Вече почти две години Украйна се държи във войната с Русия единствено благодарение на значителните оръжейни помощи от чужбина. Агресорката Русия до момента обаче не е отслабена решително, а правителството засили оръжейното производство и се снабдява с оръжие от държави, неподкрепящи западните санкции.
Но докато в началото Украйна разчиташе на солидна подкрепа в този смисъл, напоследък военната помощ за Киев намалява. Все пак кой на кого какво съдействие оказва - вижте в обзора на АРД......Прочети още

 

Заради некомплекта създадоха възможност за кадрово движение в рамките на гарнизона

10.01.2024, 09:36

Военнослужещи, които  заемат длъжност повече от 3 години, могат да се преназначават в интерес на службата и в  съответствие с придобитата от тях квалификация на длъжност в същото или по-високо  длъжностно ниво във военно формирование от Българската армия с дислокация в същото населено място. Този текст в Закона за отбраната и въоръжените сили е в сила от 5 януари т.г. Той се оказва необходим, заради некомплекта от личен състав.    
До неговото приемане основните способи за окомплектоване на вакантните длъжности за военнослужещи бяха три – чрез регистрите на вакантните длъжности, след мотивирано  предложение и по план-предложение. И за трите се изисква писменото съгласие на  военнослужещия. При първия способ това се постига чрез подадения рапорт от  военнослужещия за назначаване на длъжност от регистъра, а при другите два, съгласието се удостоверява с протокол от проведена беседа. Обаче в Сухопътните войски, например, има голям некомплект от военнослужещи. Той е  най-силно изразен при младшите  офицери – над 30 % и при войниците – почти 30%, като има военни формирования, където е доста над средните показатели и достига 45 ÷ 50 % при тези  две категории военнослужещи. Очевидно промяната ще засяга основно Сухопътни войски. Все още нямаме две авиобази в един град.
Изводът в мотивите, когато се прави това предложение, е, че некомплектът затруднява изпълнението на мисията, функциите и задачите на съответните формирования, особено на тези, които са  декларирани по целите за способности, определени участие в NRF, операцията  „Алтеа“, многонационалната бойна група „HELBROC“, силите за незабавно действие и  в други инициативи по поети ангажименти от Република България. В същото време в Сухопътните  войски има гарнизони (населени места), където са дислоцирани повече от едно военни формирования, които имат различна степен на ангажираност към посочените декларирани и възложени отговорности и са с различна степен на окомплектованост с персонал. Това дава възможност за кадрово движение в рамките на един гарнизон. Вносителите и депутатите, които гласуваха промяната, смятат, че от едва страна така се защитава „интересът на военната  служба“, а от друга не се пренебрегват личните интереси на военнослужещия,  свързани с устройване и адаптиране на семейството в битов, икономически и  социален аспект в ново населено място и т.н.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Красавици на ФБР по холивудски арестуват Пеньо Костадинов уж за ядрени тайни

10.01.2024, 09:30

Още първата съдебна инстанция определи ареста-шоу на Пеньо Костадинов като неправомерно.
Не успяха да осъдят Пеньо и България, а го размениха срещу 17 или 19 осъдени агенти на ЦРУ в Източна Европа
Предложиха на държавата информация “Топ сикрет” срещу хиляди долари, ние я намерихме срещу 9 долара
От САЩ с нонпейпър искат имената на всички, които са ни помагали да внасяме технологии от Запада........Прочети още

 

Александър фон Фалкенхаузен – немският генерал, който командваше турци и китайци, а след това се опълчи и на Хитлер

10.01.2024, 09:22

Александър фон Фалкенхаузен е личност, която не може да бъде игнорирана с лека ръка, но в епохата на твърде много герои, остава прикрит или просто забравен. В своята активна кариера ще води турците срещу Великобритания, както и китайските националисти срещу инвазията на Япония, малко по-късно ще помилва британски заложници и ще участва в конспирацията около премахването на Хитлер – последната за жалост се проваля, но там всичко е въпрос на късмет. Наричат го ветерана от Първата Световна война с глава на лешояд, като най-вероятно това ще ни подскаже, че не е един от най-красивите капитани във времето на две войни. Според американския генерал Джоузеф Стилуел, Александър ще бъде един от най-големите злодеи, ходели по тази земя.
През 1953 г. президента на Тайван – част от Китай, ще изпрати благодарности за 75-я рожден ден на Фалкенхаузен, както и сумата от 12 000 долара. След войната е ясно какво точно ще се случи с всички немски войници. Фалкенхаузен се смята за герой в Китай и злодей в Белгия, но благодарение на Куиан Юулинг – известна още като „Китайската женска версия на Шиндлер“, германецът ще успее да пропусне 12-годишната присъда като потенциален военен престъпник на тогавашния флаг.
Кой е той обаче? Ако разгледаме малко по-подробно неговото родословно дърво, бързо ще открием, че има роднински връзки с Карл Вилхелм Фридрих – маркграф на Брандерург-Ансбах. Александър е роден от Елизабет Вюнш, любовница на въпросния и с това е до някаква степен официален член на пруското краслко семейство. Логично е, че още преди да се роди, от него се очакват големи дела, а във времето, същият изобщо не разочарова. Фалкенхаузен е роден на 29 октомври 1878 г. в Блументал. Той е второто от предстоящите седем деца на бароновото семейство. Записан е в класическа немска гимназия и на 12-годишна възраст е преместен във военна академия във Валхщат като кадет.......Прочети още

 
 

Исторически календар

10.01.2024, 09:15

На 10 януари 1882 г. във Враца е роден Йордан  Казанджиев. Завършва Военното училище в София, а през 1908 г. Въздухоплавателна школа в Санкт Петербург, Русия, като балонист. Заедно с Васил Златаров през 1912 г.  построяват първия български сферичен  балон „София-1“ с обем 640 м3. Назначен е за командир на балонното отделение към Въздухоплавателния парк. По време на Балканската война, на 15 октомври 1912 г. в 9.00 ч., поручик Казанджиев се издига с балона на височина 600 м. и извършва първото въздушно наблюдение над Одрин.  В хода на войната капитан Казанджиев  изпълнява въздушни наблюдения в продължение на 10 бойни дни. През Първата световна война  балонното отделение отново се ръководи от капитан Казанджиев. С новопостроения змейков балон „Солун“ се извършват наблюдения и коригиране огъня на артилерията в поддръжка на Първа българска армия в  районите на Цариброд и Пирот. След влизането на Румъния във войната балонното отделение се пребазира на Добруджанския фронт и изпълнява задачи от района на Русе. Активно участва в превземането на крепостта  Тутракан, пробива на Кубадинската позиция, наблюдения в районите на Тулча.От 31 декември 1916 г. капитан Казанджиев е назначен за командир на новосформираната Балонна група, в чийто състав влизат 1-во и 2-ро балонно отделение с балон „Солун“ и новополучения балон от Германия „Одрин“, разположени в района на Тулча. До август 1918 г. изпълняват бойни задачи на  Добруджанския фронт, след което са прехвърлени на Солунския фронт, където воюват  до края на войната.
Капитан Казанджиев извършва най-много бойни полети с балон, създава и обучава балонни класове, автор е на първите български учебници и инструкции по въздухоплаване.

 
 

80 години от най-тежката бомбардировка над София

10.01.2024, 09:10

Днес се навършват 80 години от най-тежкото и кръвопролитно въздушно нападение над София от времето на Втората световна война.
При комбинираната атака на 10 януари 1944 година над столицата са изсипани 1800 бомби, 750 души загиват, ранените са над 700, а една четвърт от сградите в града са напълно сринати или частично разрушени.
Градът е атакуван от 180 американски бомбардировача и 100 изтребителя. Срещу тях противовъздушната отбрана на града изпраща 39 прихващача. България губи само един самолет срещу 31 на сметката на противника.
Жителите на града обаче са ужасени - огромна част от жертвите на нападението са цивилни граждани, а оцелелите са принудени да търсят спасение чрез евакуация. - Още за бомбардировките през ВСВ

 
 

 

Бивш US дипломат: Пропагандата на мейнстрийм медиите обрече Украйна на разруха

09.01.2024, 21:50

Ако САЩ се бяха съгласили на преговори с Москва, Русия нямаше да започне войната в Украйна, пише бившият американски посланик Час Фриймън младши в британското издание Unherd. Според него именно западът попречи на Киев да сключи договор с Русия, което повлече след себе си ескалацията на конфликта.
Начинът, по който американските медии се отнасят към войната в Украйна, напомня за забележка, приписвана на Марк Твен: "Изследванията на много коментатори вече хвърлиха толкова много мрак по тази тема, че е много вероятно, ако продължат, скоро да не знаем нищо за това."........Прочети още

 

Със закон ще спират отлива на квалифицирани кадри от Въоръжените сили

09.01.2024, 14:22

Оказва се, че от Въоръжените сили има отлив на високо квалифицирани кадри. Това е една от причините за измененията и допълненията на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ), които са в сила от 5 януаир т.г.  Министерството на отбраната ежегодно инвестира финансови средства в размер на 1,2 до 1,5 млн. лв. в обучението на около 1000 военнослужещи за придобиване на образователно-квалификационни степени, научни степени или за повишаване на квалификацията.
Инвестициите в обучението на над 60 % от тях са свързани с придобиване на знания, умения и квалификации, които се признават включително и извън Въоръжените сили. Приблизително 40 % от обучаваните военнослужещи придобиват квалификация в 31 курса в страната и в чужбина. През последните години, обаче,  се забелязва отлив на кадри (средно по 150-200 на година) не само към държавните институции и бизнеса в страната, но и към структури на НАТО и ЕС (контрактори), където заплащането е значително по-добро, се посочва в мотивите за промяната. Отбелязва се, че към настоящия момент не са налице гаранции за компенсиране на направените разходи чрез поемане на задължение за изпълнение на военна служба за определено време.
Поради това бе гласувана разпоредбата за поемане на задължение за изпълнение на военна служба  за десет години – след придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър“ в професионално направление „Военно дело“ в задочна форма на обучение; пет години – след придобиване на образователно-квалификационна степен „магистър“ в професионално направление „Военно дело“; пет години – след придобиване на образователна и научна степен „доктор“ или на научна степен „доктор на науките“; пет години – след завършване на професионален колеж; пет години – след завършване на курс за професионална квалификация по военно дело; четири години – след придобиване на образователно-квалификационна степен „магистър“ по гражданска специалност; три години – след придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър“ по гражданска специалност; три години – след придобиване на специалност в системата на здравеопазването и две години – след завършване на квалификационен курс с продължителност, не по-малка от 8 седмици или квалификационен курс, свързан с разходване на финансови средства от Министерството на отбраната на стойност, по-голяма от три минимални работни заплати.
Не е променен текстът, който предвижда завършилите обучението курсанти за нуждите на Министерството на отбраната са длъжни да изпълняват военна служба за срок не  по-кратък от 10 години.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Започна подготовката в Съвместното командване на специалните операции през 2024 година

09.01.2024, 14:15

При проливен непрекъснат дъжд вчера в Пловдив се състоя церемонията по повод началото на подготовката на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) през 2024 г., съобщават от формированието.
„Подготовката при нас никога не е спирала. Това е един процес, който е постоянен, за който работим през цялото време. Никога не е достатъчно това, което сме направили, ако искаме да сме в крак със съвременните тенденции и да сме на нивото на най-добрите, с които трябва да се подготвяме и да воюваме заедно, ако се наложи.“ Така започна словото си на церемонията командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев. Той посочи, че през 2024 г. предстоят много рутинни и традиционни подготовки и учения, както на национално, така и на международно равнище, на нашата територия и на териториите на нашите съюзници от Алианса или на приятелски държави.
Командирът на СКСО изрази увереност, че за първи път през 2024 г. ще бъдат сертифицирани вече Тактически групи за специални операции, които от следващата година да застъпят в дежурство, но вече към Регионалното командване на специалните операции, което България и Румъния изграждат. „Точно в този аспект“, продължи генерал-майор Матеев, „ни предстои изключително отговорна задача да финализираме международния договор с Румъния, така че да бъде подписан и ратифициран и от наша страна и да може своевременно, заедно с нашите колеги, да започнем процесите, свързани със сертификацията и на тактическите групи, и към края на годината на самото Регионално командване. Така, че от следващата година този ангажимент да е вече факт, който сме поели във връзка с новия модел на Силите за НАТО.
През 2024 г. ще продължим и изпълнението на задачата, свързана с охраната на държавната ни граница с Турция, заедно с колегите от МВР и гранична полиция, за недопускане на нелегалното навлизане на мигранти на територията на страната. Продължава и участието ни в мисии и операции зад граница“, каза още генерал-майор Явор Матеев.
Накрая на приветствието си той пожела на всички със същата упоритост, енергия и професионализъм да продължават и през 2024 г., да вярват на командирите си, на началниците си и на другарите си в строя, за да може на всички нива като един юмрук да се подготвят и да изпълняват служебните си задължения.
Молебен за успех и благополучие на личния състав отслужи ректорът на Православната духовна академия в Пловдив д-р Добромир Костов.
Прочетено бе благодарствено писмо от д-р Янко Янков –  директор на Районния център за трансфузионна хематология в Пловдив, за безвъзмездните кръводарителски акции в СКСО през 2023 г.
Със заповед на министъра на отбраната с плакет бе награден капитан Иван Иванов за постигнатите резултати в служебната му дейност и по повод 50-годишния му юбилей. Със заповеди на командира на СКСО за проявено чувство на отговорност и във връзка с 50-годишнината й бе отличена с предметна награда младши сержант Валентина Александрова, а с плакет бе награден цивилния служител Богдан Харизанов за проявения от него професионализъм и във връзка с 60-годишнината му. Генерал-майор Матеев връчи подполковническите пагони на повишения във военно звание майор Петър Влахов, командир на Учебния център за подготовка и бойно осигуряване на СКСО.
Източник: https://otbrana.com/

 

Пентагонът съобщи, че не планира изтегляне на американски военнослужещи от Ирак

09.01.2024, 09:20

Пентагонът съобщи вчера, че в момента не планира да изтегля около 2500 американски военнослужещи от Ирак, предаде Ройтерс, като се позова на изявление пред журналисти на неговия говорител генерал Патрик Райдър.
Агенцията отбелязва, че това става въпреки обявеното миналата седмица от Багдад започване на процес на закриване мисията на водената от САЩ международна коалиция в страната.
“В момента не ми е известно да има някакви планове (да се планира изтегляне – бел. ред.). Продължаваме да сме силно фокусирани върху мисията за разгром на “Ислямска държава”, каза Райдър. Той отбеляза, че американските военнослужещи са в Ирак по покана на правителството на страната.
Райдър каза също, че не знае за каквото и да е уведомление от страна на Багдад до министерството на отбраната относно решение за изтегляне на американските войски и насочи журналистите към Държавния департамент на САЩ за всякакви въпроси от дипломатическо естество.
Източник: bta.bg

 

Исторически календар

09.01.2024, 09:12

Парад на Школата за запасни офицери в Скопие на 14 август 1916 годинаНа 9 януари 1901 година с указ на княз Фердинанд е създадена Школа за запасни офицери. Придадена към Военното училище школата подготвя бъдещи взводни командири – запасни подпоручици в пехотата със срок на обучение 11 месеца. През 1908 г. се обединява с Школата за запасни подпоручици в артилерията.
Около 20 хиляди нейни възпитаници, сред които и много представители на българската интелигенция, защитават блестящо офицерската чест и името на военноучебното заведение във войните за национално обединение (1912 – 1918). През 1943 г. към Военноморското училище във Варна е открит Морски отдел на ШЗО за подготовка на запасни офицери за флота. На 2 юни 1945 г. формированието е преименувано на Народна школа за запасни офицери „Христо Ботев“, която през 1950 г. се премества от София във Велико Търново, а през 1961 г. – в Плевен.

 

Морско училище отбеляза 143 години от създаването си

09.01.2024, 09:08

Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ отбеляза 143 години от своето основаване. Годишнината започна с посрещане на официалните гости, сред които: министърът на иновациите и растежа – Милена Стойчева, кметът на Варна – Благомир Коцев, областният управител – Андрияна Андреева, началникът на политически кабинет на министъра на отбраната – Добромир Тотев, командирът на ВМС – контраадмирал Кирил Михайлов, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, ректори на университети, районни кметове, генерали, адмирали, представители на фирми, свързани с морския бизнес, и приятели на училището. - (видео)
Бяха поднесени цветя на барелефите в Алеята на преподавателя и на паметника на патрона на Училището – Никола Вапцаров. Последва тържествено събрание, на което със заповеди на министъра на отбраната и на началника на отбраната бяха наградени военнослужещи, курсанти и цивилни служители от Морско училище. В рамките на честванията бе присъдено и почетно звание „Доктор хонорис кауза“ на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, както и бе присвоено име на моторен катер „Асен“, с бордови номер 422 от състава на ВВМУ.
- Още за ВВМУ

 

На този ден през 1878 г. руските войски удържат победа в битката при Шипка-Шейново

09.01.2024, 09:05

Шейновска битка е заключителното усилие на Южния руски отряд за разгрома на Централната османска армия в Руско-турската война (1877-1878 г.).
През нощта на 8 срещу 9 януари турският военачалник Вейсел паша прегрупира своите сили. Шейновският лагер е укрепен с четири табура свалени от Шипченския проход. В 6:30 часа започва атака срещу лявата руска колона като последователно пренася удара от десния към левия руски фланг.
Особено ожесточен е боят при гората край село Секерчево (днешното Хаджидимитрово). Турците са отбити и са заети негови редути от втората му отбранителна линия. Обхванати са двата му фланга от източната страна на Шейновския лагер.
Предприета е атака и на село (днес град) Шипка. След забелязано масово отстъпление на турски части, лявата колона в 10 часа преминава в настъпление срещу западната страна на лагера. Овладени са първите траншеи и е отбита последвалата конраатака. Руските дружини атакуват и превземат централния Шейновски редут №2.
Към 14 часа части на лявата и дясната колона се съединяват южно от превзетото село Шипка. Вражеските сили в Шейновския лагер са разкъсани, като е провален опитът на Вейсел паша да възстанови връзката между турските части. Принуден е да съсредоточи останалите му сили около командния си пункт при местността Косматка и да поиска капитулация.
Към 12 часа в атака срещу турските сили на Шипченския проход преминава и централната колона. С цената на 1 507 убити и ранени тя сковава силите на турската групировка и не допуска тя да окаже помощ на Шейновския лагер.
Изправен пред неминуемо поражение, към 15 часа Вейсел паша изпраща парламентьор при генерал-лейтенант Михаил Скобелев с предложение за капитулация. Предложението е прието с условие да се предадат и частите при Шипченския проход.
Шейновската битка завършва с пленяването на цялата Централна османска армия (трима паши, 765 офицера и 22 хил. войника). Броят на убитите и ранените е 4000 души. Турция се лишава от най-боеспособната си армия към началото на 1878 година. Окончателно е разкъсана отбранителната турска линия по Стара планина и вече е открит пътят за настъпление в Тракия и към Цариград. Общите руски загуби са 5 107 убити и ранени.

 

Четири мита за България по време на Втората световна война

09.01.2024, 08:55

Прeз пocлeднитe някoлкo гoдини, при нaй-мaлкoтo влoшaвaнe нa oтнoшeниятa мeжду Бългaрия и Руcия, руcкoeзичният вaриaнт нa интeрнeт типичнo избухвa c възмущeниe. Нeгoдувaниeтo e cтaндaртнo: „Ниe ги ocвoбoдихмe, a тe ни прeдaдoхa“, „Кaктo в Първaтa, тaкa и във Втoрaтa cвeтoвнa вoйнa ce бoрихa cрeщу нac“ ... Вcичкo тoвa ce кaзвa бeз cянкa нa cъмнeниe и вceки oт тeзи „eкcпeрти oт дивaнa”, бeз дa зaбeлязвaт, вкaрвaт клин в рoднинcкитe oтнoшeния мeжду бългaрcкия и руcкия нaрoд.
Тoзи мaтeриaл нa vitbiсh.оrg цeли дa рaзвeнчae някoи oт нaй-пoпулярнитe митoвe в Интeрнeт зa „прeдaтeлcтвoтo“ нa Бългaрия и бългaритe във Втoрaтa cвeтoвнa вoйнa и дa припoмни някoлкo зaбрaвeни фaктa......Прочети още

 

На 9 януари 1892 г Българската армия минава от полкова към дивизионна организация

09.01.2024, 08:54

Българската армия е създадена от Българското опълчение на основата на "Временните правила за Българската земска войска" от 25 април 1878 г. и със заповед № 1 от 15 юли същата година на руския императорски комисар княз Александър Дондуков-Корсаков (на снимката). Първоначално се нарича Българска земска войска. От 17 декември 1879 г., когато влиза в сила Привременното положение за Българската войска, се нарича Българска войска (или армия). Попълването на числения състав става на териториален принцип, като територията на Княжеството е разделена на три военни отдела: Западен, Източен и Софийски. Офицерският състав се комплектува от възпитаниците на Военното училище в София. През 1880 г. влиза в сила Законът за новобранците, според който в Княжеството се въвежда всеобща задължителна военна повинност.
С княжески указ от 12 октомври 1884 г. се преминава от дружинна към полкова структура в армията. Формирани са 8 пехотни и 2 артилерийски полка, към които са придадени една пионерна дружина и морска част. По същото време в Източна Румелия част от въоръжените сили действат като милиция. След Съединението на Източна Румелия с Княжество България 1885 г. армията е реорганизирана в 12 полка. През 1889 г. е извършена нова реорганизация на въоръжените сили, според която има вече 24 пехотни, 4 конни, 6 артилерийски и един пионерен полк. Според Закона за въоръжените сили от 15 декември 1891 г. армията се състои от Действаща – със срок на служба 10 години, от които 4 редовна, а останалите – в запас, и Резервна, със срок на служба 8 години.
В организационно отношение за посочените формирования се възприема дивизията. Формирани са 6 пехотни дивизии, като всяка от тях включва две бригади. Всяка бригада включва два полка, а всеки полк – две дружини. Освен пехота всяка дивизия обхваща по един артилерийски полк, конна сотня, транспортна рота и дивизионна болница. Конните полкове са обединени в кавалерийска дивизия, пионерният полк е разгънат в пионерна бригада, а крепостните батареи – в крепостни батальони. Предвижда се по време на война общата численост на въоръжените сили на Княжеството да достигат 318 570 души. Страната е разделена на 6 дивизионни области и се запазва системата на кадровото попълване на армията да става по териториален принцип. Непосредственото ръководство на армията се осъществява от Генерален щаб. - Още за СВ

 

 

Новоназначени военнослужещи в 1-ви разузнавателен батальон положиха клетва

08.01.2024, 16:44

Днес в тържествена обстановка, в присъствието на своите роднини и близки, новоназначените военнослужещи в 1-ви разузнавателен батальон – Свобода дадоха обещание за вярност към народ и Родина и целунаха националното знаме, съобщават от КСВ.
Строят беше приет от командира на батальона подполковник Минчо Минев, който поздрави военнослужещите, като припомни, че полагането на военна клетва е свята воинска традиция, символизираща преданост и дълг към Родината. Изрази увереността си, че те ще бъдат смели и доблестни войни от редовете на Българската армия. Подполковник Минев благодари и на родителите за отгледаните достойни синове и дъщери на майка България.
Военнослужещите от Сухопътните войски служат вярно, храбро и честно на Република България.

 

Бен Ходжис: Кошмарният сценарий за Украйна се превръща в реалност

08.01.2024, 15:45

"Кошмарният сценарий за Украйна се превръща в реалност“, казва генерал-лейтенант Бен Ходжис, бивш командир на американската армия в Европа. "Украйна почти изчерпа боеприпасите си, а Европа и САЩ не желаят да издигнат производството на боеприпаси на ново ниво“, заяви американският генерал в оставка пред германската RND.
Докато Русия масово разширява атаките си от въздуха и по суша, украинските войници на фронта изчерпват боеприпасите. Противовъздушните ракети са в недостиг, а артилерийските снаряди са ограничени, което означава, че украинските войски може да започнат да отменят планираните атаки и едва да задържат отбранителни позиции. Според украинската армия на някои части вече се е наложило да намалят скорострелността си с 90 процента спрямо лятото. Липсва всичко - и на много места по фронта командирите не знаят колко дълго могат да задържат позициите си.
Фактът, че дори оцеляването вече е под въпрос, се дължи и на до голяма степен празните складове за боеприпаси на страните от ЕС и НАТО. От повече от година е ясно, че гладната за боеприпаси война източва резервите на западните армии. Фактът, че производствените мощности не са били масово разширени, е необясним за Ходжис: "Германия може да произвежда стотици хиляди коли годишно, но няма достатъчно боеприпаси? Това е смешно. Същото важи и за Франция, Великобритания, САЩ и други страни. Липсва политическа воля“.
Ефектите от недостига на боеприпаси сега стават все по-ясни на фронта в Украйна. Без големи количества артилерийски боеприпаси едва ли ще е възможно да се отблъснат мащабни атаки като неотдавнашната в района на Авдеевка, казва Ходжис. "Има риск от някои териториални загуби, но във всеки случай повече украински жертви“.
Сериозните дефицити в капацитета за производство на боеприпаси в страните от НАТО будят съмнения и в тяхната отбранителна способност. "Това ни прави уязвими към ужасна погрешна преценка на руснаците, че могат да нападнат страна от НАТО.“ Притеснение, което отново става все по-често срещано, особено в страните от Източна Европа.
В момента Украйна контролира повече от 80 процента от територията си. Ходжис не вярва, че те ще капитулират, ако има липса на боеприпаси. "Те знаят зверствата, които Русия върши на техните сънародници в окупираните села“, казва той.
Но размерът на убийствата и разрушенията е резултат от провала на Запада, който не иска да помогне на Украйна да победи. Руснаците залагаха, че Западът ще се умори и ще загуби волята да помага на Украйна да спечели. "И когато видят как Конгресът на САЩ спори и как канцлерът отказва да достави крилати ракети Taurus от месеци, тогава руснаците разбират, че стратегията им работи“, посочва американският генерал.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Пенсионирани цивилни служители в МО с нови социални права

08.01.2024, 13:24

С влезлите в сила от 5 януари промени в Закона за отбраната и въоръжените сили се въвежда нова категория лица, наречена пенсиониран цивилен служител. Това е лице, което като цивилен служител е придобило най-малко 10 години трудов и/или служебен стаж през последните 20 години в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната или Българската армия и е упражнило правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст при условията и по реда на Кодекса за социално осигуряване.
Законът вече дава право на пенсионираният цивилен служител наред с пенсионираните военнослужещи, военноинвалидите, военнопострадалите, ветераните от войните и придружаващите ги съпрузи, както и родителите на военнослужещи и цивилни служители, когато последните не могат да се грижат за тях и да пребивават заедно в едно домакинство,  да ползват домовете за пенсионирани военнослужещ, при условия и по ред, определени с акт на министъра на отбраната.
Коя е конкретната причина за това? Търсят се  възможности за пълноценно използване на Дома на МО за пенсионирани военнослужещи, ветерани и военноинвалиди в с. Орешак, община Троян, се посочваше към мотивите на промените на закона.  Домът е с максимален капацитет за настаняване на 100 лица в пет вили. Сградната база предоставя и предполага изключително добри битови условия за живот в среда, близка до семейната. От функционирането си до момента заетостта  на Дома не е надвишавала 20 лица, като през последните години тя е трайно около 10 лица, т.е.  едва 10 процента. Към момента ползвателите на Дома, съгласно чл. 226 ж, ал. 4 от Закона са пенсионирани военнослужещи от Министерство на отбраната, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, ветерани, военноинвалиди и военнопострадали и придружаващи ги съпрузи. Ползването на услугата на Дома става по ред, определен с акт на министъра на отбраната.
Анализът на фактическото състояние на Дома показвал сериозна неефективност на функционирането му, която се изразявала в изключително малка запълняемост на базата, ниски приходи и в пъти по-високи разходи. Всичко това налагало добавяне на нови групи ползватели с включване на пенсионирани цивилни служители и родители на военнослужещи и цивилни служители, когато не могат да се грижат за тях и да пребивават заедно в едно домакинство.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Германия готова да продаде изтребители Eurofighter на Саудитска Арабия

08.01.2024, 09:20

Германия, която наложи вето на една сделка за доставка на изтребители Eurofighter на Саудитска Арабия, сега е готова да ги продаде на държавата от Персийския залив, заяви министърът на външните работи Аналена Бербок.
Германия, Великобритания, Италия и Испания произвеждат съвместно изтребителите и всяка от тях може да наложи вето на сделките. От 2018 г. насам Германия е блокирала една сделка, желана от Великобритания.
“Не виждаме себе си като германското федерално правителство да се противопоставяме на британските съображения за други (продажби) на Eurofighter”, каза Бербок пред журналисти по време на пътуване до Израел, в което тя подчерта ролята на Саудитска Арабия в кризата със сигурността в Близкия изток след избухването на войната в Газа на 7 октомври.
Източник: bgnes

 

Малки – големи, кораби и моряци

08.01.2024, 08:47

Малките самостоятелни единици във Флота са в по-голямата си част катери на ОХРА - тема, която съм повдигал и в други свои разкази. Капитан I ранг Георги Радев Георгиев (светла му памет!) като командир на ОХРА - Варна, обичаше да казва: „Аз командвам 18 вимпела, какво са там някакви си 5-6 (визирайки, другите дивизиони)“.
„Те са дребни наглед и невзрачни, защото
Нямат бомби, торпеда и мини, дула…
Анекдоти за тях се разказват из флота -
Службата там е от втора ръка….“.........Прочети още

 

Исторически календар

08.01.2024, 08:45

На 8 януари 1861 година в Сопот е роден генерал-майор Димитър Кирков (1861 – 1918).
Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879). Служи в сапьорната рота на Източнорумелийската милиция в Пловдив, с която като неин командир участва в Сръбско-българската война (1885). До началото на 1912 г. командва 7-и пехотен резервен, 22-ри пехотен тракийски и 21-ви пехотен средногорски полк, 1-ва бригада от 2-ра пехотна тракийска и 2-ра бригада от 5-а пехотна дунавска дивизия. На 18 януари 1912 г. е назначен за началник на 8-а пехотна тунджанска дивизия.
През Първата балканска война (1912 – 1913) планира и ръководи действията на дивизията при щурма и превземането на Одринската крепост (11 – 13 март 1913 г.), а във Втората балканска война (1913) – действията срещу гръцките войски край Серес и Щип. От 1915 до 1917 г. е началник на Главното интендантство в Министерството на войната, след което преминава в запаса.
Кавалер на военен орден „За храброст“ ІІІ степен 2 клас. С президентски указ № 445 от 20 декември 2012 г. е награден посмъртно с орден „Стара планина“ І степен с мечове за изключително големите му заслуги при планирането и осъществяването на военните операции през Първата балканска война.

 
 

Пилотът, който можеше да спре атаката над Пърл Харбър

08.01.2024, 08:42

Всяка катастрофа може да бъде проследена и анализирана, поне няколко пъти, за да се извлекат всички възможни страни, както и да се провери какво е можело да се предотврати и какво – не. Ако попитате коя е най-голямата военна трагедия на САЩ, най-вероятно ще чуете легендите за Пърл Харбър, но с малко по-задълбочен анализ бихте могли да откриете и още едно име – Кърмит А. Тейлър. Това е първи лейтенант, който поема смята в съботната сутрин от 4 до 8 часа сутринта в авиационния център на Хавайските острови.
В 3 часа сутринта, Кърмит се качва на автомобила си и пътува  към въпросната станция – датата е 7 декември 1941 г. Информационният център разполага с най-добрата и съвременна техника за прихващането на въздушни атаки и полети, насочени към Хаваи. Количеството радари изобщо не е за подценяване и устройствата присъстват дори във военноморската база на Пърл Харбър. Задачата на анализаторите е да проверяват кои летателни апарати са се насочили към базите. Персоналът трябва да прецени дали става въпрос за приятелски или вражески самолет и в такива моменти трябва да активира защитата......Прочети още

 
 

 

Почетоха генерал-лейтенант Георги Вазов

07.01.2024, 17:17

В град Сопот военнослужещи и военният духов оркестър на 61-ва механизирана бригада участваха в ритуал по поднасяне на венци и цветя на Мемориалния комплекс на генералите Вазови по повод отбелязването на 164 години от рождението на генерал-лейтенант Георги Вазов, съобщават от КСВ.
Да почетат паметта и делото на героя на 5 януари пред Мемориалния комплекс на генералите Георги и Владимир Вазови присъстваха кметът на Община Сопот г-н Станислав Стоенчев, народни представители от 49-то Народно събрание, командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов, председателят на Общински съвет Сопот г-жа Нели Пенева, заместник-кметът на Община Карлово г-н Антон Минев, военнослужещи от SFAB на Сухопътните войски на САЩ, представители на държавната и местна власт, на патриотични сдружения и съюзи, родолюбиви граждани и гости на града.
Слова за великия български пълководец, известен в историята с щурма на Одринската крепост, произнесоха бригаден генерал Маргарит Михайлов и г-н Станислав Стоенчев.
Военнослужещите пазят и почитат паметта на героите, отдали живота си в името на България!

 

Гърция ще получи изтребители Ф-35 от САЩ

07.01.2024, 17:14

Гърция ще получи изтребители Ф-35 от САЩ, както е договорено, потвърдиха гръцки правителствени източници, цитирани от националната гръцка телевизия ЕРТ. Това беше съобщено след вчерашната среща между американския държавен секретар Антъни Блинкън с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Ханя на гръцкия остров Крит, предава БТА.
„Не помня друг момент, в който приятелството, отношенията между Съединените щати и Гърция да са били по-силни", заяви Блинкън на вчерашната среща.
Основните теми на разговора им бяха събитията в Близкия изток, сътрудничеството в областта на отбраната между двете страни и ситуацията в Източното Средиземноморие. Те засегнаха и въпроса за войната в Украйна.
Мицотакис отбеляза пред американския дипломат, че „в тези трудни и предизвикателни за региона времена е изключително важно да застанем рамо до рамо".
На въпроса за изтребителите Ф-35, които Гърция очаква да получи от САЩ, правителствени източници на южната ни съседка подчертаха след срещата, че „Гърция, като последователен и надежден партньор и съюзник, ще получи това, което е договорено".
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Има заплаха САЩ скоро да не могат да доставят на Украйна ракети за комплексите "Пейтриът", съобщи "Ню Йорк таймс"

07.01.2024, 09:22

Официални представители на Белия дом и Пентагона са предупредили, че има заплаха САЩ скоро да не могат да доставят ракети за предадените на Украйна системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", поради липса на финансиране, съобщи в. "Ню Йорк таймс", цитиран от агенция УНИАН.
Изданието посочва, че стойността на ракетите може да стигне между 2 и 4 млн. долара за бройка.
Комплексите "Пейтриът" ефективно свалят балистични и други типове ракети, отбелязва УНИАН. От момента на получаването им Украйна успя да спечели надмощие в битката за украинското небе.
В коментар за изданието майор от украинската армия подчерта, че благодарение на чуждестранните партньори Киев е успял да изгради въздушен щит над страната и че ако партньорите прекратят доставките на ракети, Украйна ще се върне към ситуацията в началото на войната, когато хората не излизаха от бомбоубежищата, а Русия нанасяше масирани въздушни удари по укриинските градове.
Американският аналитичен център Атлантически съвет предупреди, че в момента съществува реална опасност Украйна да изчерпи запасите си на боеприпаси за системи за противовъздушна отбрана в близките седмици, посочва УНИАН.
Тази заплаха е свързана с обстоятелството, че по-нататъшната военна помощ на САЩ и Европейския съюз за Украйна се натъква на "политически препятствия", отбелязва агенцията.
Източник: bta.bg

 
 

В Германия бяха подновени дебатите относно доставката на ракети "Таурус" на Украйна

07.01.2024, 09:17

Дебатите относно доставката на крилати ракети "Таурус" за Киев се засилват в Германия, като няколко политици призовават канцлера Олаф Шолц да даде одобрението си на фона на масираните бомбардировки на Украйна от страна на Русия от началото на годината, предаде Франс прес.
"Доставката на ракетите "Таурус" за Украйна отдавна трябваше да стане факт", каза днес Сара Нани, говорителка на парламентарната група на "Зелените", които са част от коалиционното правителство на социалдемократа Олаф Шолц.
"Най-ефективната защита срещу руските въздушни удари е да се поразяват цели на руска територия и в окупираните територии на Източна Украйна, откъдето Русия извършва своите атаки", каза тя в интервю за в. "Райнише пост".
По думите ѝ обаче в момента Украйна не разполага със средства за това, по-специално защото Берлин отказва да ѝ достави ракетите, за които Киев настоява от месеци.
Обещанието да се помага на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, "изглежда цинично, когато Европа" предоставя на Украйна "със сигурност достатъчно, за да не загуби войната, но не и достатъчно, за да освободи цялата си територия", каза Мари-Агнес Щрак-Цимерман, член на либералите от Свободната демократическа партия (СвДП), също участващи в правителството, която от няколко месеца призовава за изпращането на ракети "Таурус" в Украйна.
Призивите за това се засилиха през последните дни в Германия от членове на тези две партии, както и от страна на консервативната опозиция, тъй като Москва засили въздушните си атаки срещу няколко украински града, включително срещу столицата Киев.
"Таурус" е една от най-модерните ракети на германските военновъздушни сили. Тези оръжия са способни да поразяват целта си дори на голяма височина и на големи разстояния и могат, например, да унищожават бункери.
В началото на октомври канцлерът Шолц реши засега да не ги доставя на Украйна. Това решение беше мотивирано от опасението, че руската територия също може да бъде засегната от тези прецизни оръжия, които имат обсег от 500 км.
Когато в сряда беше запитан по темата, неговият говорител Щефен Хебещрайт заяви, че позицията на правителството не се е променила. "Наблюдаваме ситуацията и действаме по съответния начин", каза той на редовна пресконференция.
Източник: bta.bg

 
 

Китай наложи санкции срещу пет американски отбранителни компании

07.01.2024, 09:08

Китай обяви санкции срещу пет американски компании, свързани с отбранителната индустрия, в отговор на доставките на въоръжение от САЩ за Тайван и на американските санкции срещу китайски компании и лица, съобщи Асошиейтед прес.
Компаниите, засегнати от китайските санкции, са BAE Systems Land and Armament, Alliant Techsystems Operation, AeroVironment, ViaSat и Data Link Solutions.
По силата на санкциите ще бъдат замразени активите на компаниите в Китай и ще бъде забранено на китайски организации и лица да сключват сделки с тях, се казва в съобщение на Министерството на външните работи на Китай, публикувано онлайн.
В съобщението се казва, че действията на САЩ нанасят вреда на суверенитета на Китай и на интересите му в сферата на сигурността, подкопават мира и стабилността в зоната на Тайванския пролив и нарушават интересите на китайски компании и лица.
„Китайското правителство остава непоколебимо в решителността ни да опазим националния суверенитет, сигурност и териториална цялост и да защитим законните права и интереси на китайските компании и граждани“, заявява китайското външно министерство.
Китай смята Тайван за отцепническа провинция, която трябва да премине под контрола на Пекин в някакъв момент в бъдеще.
Източник: bta.bg

 

 

Във Варна и Бургас с водосвет и благославяне на частите и бойните знамена беше отбелязан празникът Богоявление

06.01.2024, 23:40

На 6 януари 2024 г., Свето Богоявление и Йордановден, на площад „Св. Св. Кирил и Методий” във Варна, пред Катедралния храм „Св. Успение Богородично”, непосредствено след края на Богоявленската литургия, се състоя военен ритуал „Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена”.
В традиционния ритуал, организиран съвместно с Варненска и Великопреславска митрополия и Община Варна, участваха представителни части от Варненския гарнизон и Представителният духов оркестър на ВМС.
Началникът на гарнизона контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили, прие строя на представителните блокове от Военноморските и Военновъздушните сили.
След края на ритуала официалните лица и много граждани се включиха в общоградско шествие до паметника на Христо Ботев в Морската градина, където бяха положени венци и цветя по случай 176 години от рождението му.
Шествието продължи до Първа буна, където беше отслужен църковният ритуал “Велик Богоявленски водосвет” и изваждане на кръста от морето.
На площада пред катедрален храм  „Св. Св. Кирил и Методий”  в Бургас се състоя военен ритуал „Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена”.
В ритуала участваха представителни блокове от формированията на Военноморските сили, Военновъздушните сили и Командването за логистична поддръжка.
Строят беше приет от началника на Бургаския гарнизон флотилен адмирал Велко Велков, командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби.
След благославянето на знамената се проведе шествие до моста в Морската градина, където беше отслужен църковният ритуал „Велик Богоявленски водосвет” и изваждане на кръста от морето.
Пред бюст-паметника на Христо Ботев с военен ритуал бяха положени венци и цветя по повод 176 години от рождението му. В ритуала взеха участие военнослужещи от Военноморските сили.

 

Вашингтон и Киев трябва да започнат мирни преговори с Русия веднага, ако не искат още по-унизителна загуба

06.01.2024, 20:24

Вашингтон, и Киев имат силен мотив за започване на мирни разговори, докато все още запазваме значително предимство. Защото ако чакаме, условията, които ще получим в бъдеще, вероятно ще бъдат много по-лоши за Украйна и много по-унизителни за Запада.
С оглед на целите на Путин, когато нападна Украйна, и на последните 300 години руска доминация над Украйна, една война, завършваща днес за Украйна с осемдесет процента от територията ѝ, независима и свободна да се стреми към членство в Европейския съюз, трябва да се разглежда като много важна победа за Украйна. Тя няма да бъде пълна победа, но пълна победа просто вече не е възможна.......Прочети още

 

Дания отлага прехвърлянето на F-16 в Украйна

06.01.2024, 17:17

Предоставянето на първите шест самолета F-16 на Украйна от Дания ще бъде забавено с до шест месеца. Това съобщава Министерството на отбраната на Дания, предаде вестник Berlingske.
Очакваше се шестте самолета да бъдат изпратени на Украйна около Нова година.
При сегашния график обаче дарението се очаква да се осъществи през второто тримесечие на 2024 г., според информацията от ведомството.
Според министерството все още не са изпълнени редица условия, за да може Украйна да използва дарените изтребители, пише датския вестник.
"Наред с други неща, става въпрос за финализиране на обучението на украинския персонал, който ще експлоатира самолетите след дарението. Графикът за обучението зависи от няколко фактора, като например оборудването и метеорологичните условия. Освен това международната коалиция все още работи, за да гарантира, че в Украйна са осигурени необходимата логистика и инфраструктура", са посочили от ведомството за Berlingske.
В момента шестима украински пилоти се обучават на самолети F-16 в Дания.
Механиците и другият наземен персонал също трябва да бъдат обучени, за да се осигурят логистични вериги за боеприпаси и резервни части, а физическите условия на украинските летища трябва да бъдат готови.
Очакванията са, че през 2024 г. от Дания в Украйна ще бъдат изпратени нови осем самолета F-16, а през 2025 г. още пет.
Не е известно дали и тези доставки няма да бъдат отложени.
Източник: ttps://www.focus-news.net/

 

До 2030 г. Русия ще произвежда 32 000 дрона годишно, заяви първият вицепремиер Андрей Белоусов

06.01.2024, 17:04

Русия планира да започне да произвежда над 32 000 дрона годишно до 2030 г., като на местните производители ще се падат 70% от пазара, заяви руският първи вицепремиер Андрей Белоусов, цитиран от Ройтерс.
Безпилотните летателни апарати намират широко приложение във войната в Украйна, която започна през февруари 2022 г., и оттогава насам двете страни рязко увеличиха производството им.
“Планира се обемът на годишното производство на безпилотни летателни апарати, изключвайки тези за обучителни цели, да бъде 32 500 броя”, каза Белоусов пред ТАСС. “Това е почти три пъти повече от сегашните производствени обеми”, посочи руският вицепремиер. “В същото време се планира пазарният дял на руските безпилотни летателни апарати да възлиза на до 70%”, каза още Белоусов.
Москва използва евтини дронове “Шахед”, които са иранско производство, отбелязва Ройтерс. Те са известни в Украйна с шумните си бензинови двигатели и с тях често се извършват въздушни атаки срещу украинска инфраструктура, разположена далеч от фронтовите линии.
Русия ще финансира националния проект за производство на дронове с 696 млрд. рубли (около 7,66 млрд. долара) до 2030 г., обясни Белоусов, като заяви, че по-късно този месец ще бъдат оповестени още подробности.  
Миналата година президентът Владимир Путин каза, че дроновете могат да бъдат използвани на практика във всички сектори, а не само в армията.
Руските дронове първоначално объркваха украинските системи за ПВО, тъй бяха по-трудни за засичане от ракетите, а свалянето на дронове, чието производство излиза евтино, със скъпи ракети за противовъздушна отбрана не е най-рентабилната стратегия, пише Ройтерс.
Същевременно Украйна използва много Еф Пи Ви дронове – малки летателни апарати, които са предназначени за цивилна употреба. Украинските сили обаче ги правят пригодни за използване на бойното поле, което им дава възможност за наблюдение и атаки, без да се влагат големи финансови средства. Тази тактика бе копирана от Русия.
Миналия месец Киев заяви, че планира през 2024 г. да произведе повече от 11 000 бойни дрона за атаки на обекти на средно и дълго разстояние, както и един милион Еф Пи Ви дрона, които са от голяма нужда за бойното поле.
Източник: bta.bg

 

В София бе отслужен Велик Боявленски водосвет

06.01.2024, 16:30

И тази година пред Паметника на незнайния воин в столицата имаше Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия. Строят на Националната гвардейска част прие президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев. В празника се включиха още премиерът акад. Николай Денков, заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова,  вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на отбраната Тодор Тагарев, други министри, столичният кмет Васил Терзиев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, генерали, адмирали и други офицери от Българската армия, висши служители на МВР, акредитирани у нас аташето по отбраната и др. В строя бяха генералите от запаса Михо Михов и Константин Попов, генерал от запаса Златан Стойков – председател на СОСЗР, доц. Д-р Иван Сечанов – председател на СВВБ, младши лейтенант от запаса Петър Велчев – председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, Борис Станимиров – председател на Съюза на възпитаниците на Военните на Негово Величество училища, ШЗО и родолюбивите потомци, капитан Мария Крашевска – председател на Сдружението на жените военнослужещи, полковник от запаса Вилис Цуров - председател на СОР „Атлантик“ и представители на други военно-патриотични организации. Те бяха поздравени лично от президента Румен Радев. - (видео)
В ритуала се включиха знамената-светини на Тринадесети пехотен Рилски полк, Петнадесети пехотен Ломски полк, Двадесет и трети пехотен Шипченски полк, Тридесети пехотен Шейновски полк, Шести пехотен Търновски полк, Двадесет и четвърти пехотен Черноморски полк, Двадесет и пети пехотен Драгомански полк и щандартът на Първи конен полк, както и бойните знамена на Националната гвардейска част, Военната академия „Г. С. Раковски“, военните формирования 44 510 – София, 22 320 – Божурище, 28 860 – Горна Малина, 42600 – Мусачево, 24 900 – Враждебна и на представителните знамена на видовете въоръжени сили.
Великият Богоявленски водосвет бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Западно - и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение с други архиереи. Митрополит Антоний прочете обръщението на Светейшия Български патриарх Неофит, в което се казва: "Неизменно вярна на своята грижа за поверения ѝ от Бога православен български народ, и тази година в деня на светото Богоявление Родната ни Православна църква извърши последованието на Великия водосвет и поръси с осветена богоявленска вода воините и бойните знамена на Българската армия. Армия славна, която се уповава на Божията сила и благодатна помощ и закрила. Армия, която винаги е била надежден гарант за суверенитета и териториалната цялост на скъпата ни родина България... Господ Бог и Светата Църква благославят само онази армия, която не проявява агресия, а единствената ѝ цел е да пази и отбранява своя народ и държава, в международно признатите ѝ териториални граници. Такава е и нашата Българска армия, затова днес молитвите ни към Всеподателя Бога са за славното ни войнство и за неговия висок дух, за да може то, с Божията помощ, с успех да изпълнява своята жертвена и родолюбива мисия. Бог да пази свободна и независима България!".
Митрополит Антоний поръси с богоявленска вода знамената на Българската армия за мир, просперитет и сила. Изпято бе и многолетствие за всички празнуващи днес. Поднесен бе венец на Паметника на незнайния воин от президента и другите официални лица.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Исторически календар

06.01.2024, 11:55

На 6 януари 1896 година в София е роден генерал-лейтенант Иван Маринов (1896 – 1979). Син е на генерал-майор Кръстю Маринов – прославения защитник на Видинската крепост по време на Втората балканска война (1913). Завършва Военното училище (1915) и Военната академия в София (1930). Специализира във Франция (1924 – 1925) и Италия (1932 – 1933).
Участва във войните за национално обединение като доброволец от 1-ви конен полк (1912 – 1913), командир на взвод в 15-и пехотен полк (1916) и летец-пилот във 2-ро аеропланно отделение на летище Удово (1917 – 1918). В периода между двете световни войни е летец-пилот на летище Божурище (1918 – 1927), офицер в Щаба на войската (1931 – 1934), инспектор на класовете във Военното училище (1934 – 1935), началник на Разузнавателната секция към Щаба на войската (1935 – 1936), военен аташе във Франция (1936 – 1939), началник-щаб на 3-та армия (1939), началник на Снабдителния отдел в Дирекция на гражданската мобилизация (1939 – 1940). Член на офицерската организация „Военен съюз“ от 1927 г.
По време на Втората световна война командва 6-а пехотна бдинска дивизия (1940 – 1942), която от януари 1941 г. е в състава на Първи корпус в Сърбия, и 15-а пехотна охридска дивизия в състава на Пета армия в Македония (1942 – 1944). На 6 май 1943 г. е повишен в чин генерал-майор. От 2 до 9 септември 1944 г. заема длъжността министър на войната в правителството на Константин Муравиев. Нарежда оттеглянето на Пета армия от Македония, а след обявената от СССР война на България (5 септември) издава заповед за „неоказване съпротива на съветските войски“. През нощта на 8 срещу 9 септември съдейства при завземането на властта от лявата политическа коалиция „Отечествен фронт“.
С указ № 16 на Регентите от 9 септември 1944 г. се създава ново Главно командване и длъжността Главнокомандващ на Българската войска, който да ръководи нейната подготовка и бойни действия в заключителния етап на Втората световна война в Европа. На поста е назначен генерал-майор Иван Маринов, пряко подчинен на отечественофронтовското правителство, а от 17 септември с. г. – оперативно подчинен на Главнокомандващия Трети украински фронт маршал Ф. Толбухин. Организира мобилизацията, планирането на военните действия и съсредоточаването на определените за настъпление войски. Утвърждава „План на Щаба на Главното командване за настъпление на българските войски на Запад“, който предвижда разгромяване на част от балканските сили на Вермахта. Осъществява взаимодействие между българското Главно командване и командването на Трети украински фронт. На 18 ноември 1944 г. е повишен в генерал-лейтенант.
След края на Втората световна война в Европа до излизането му в запаса (28 февруари 1946 г.) генерал Маринов е главен инспектор на войската. Като пълномощен министър на НР България във Франция през 1946 – 1947 г. участва активно в подготовката на българската делегация за Парижката мирна конференция. В периода 1950 – 1953 г. преподава история на военното изкуство във Военна академия „Георги Раковски“. От 1963 г. до края на живота си е заместник-председател на Военноисторическото научно дружество. Умира в София на 18 август 1979 г.
Автор на книгите „Отстъплението на 4-а армия от Брегалница 1913 г.“, „Общоевропейската война. Източният военен театър (1914 – 1918)“, „Тактика на въздушната война“ и др.
Генерал-лейтенант Иван Маринов е кавалер на ордените „За храброст“ (ІІІ степен 1 клас и ІV степен 2 клас), „За военна заслуга“ (ІІ степен) и „Народна република България“ (І степен). За приноса му в разгрома на Третия райх като главнокомандващ Българската армия на 9 август 1945 г. е удостоен с І степен на най-високото съветско военно отличие – орден „Суворов“. Учреден през юли 1942 г., с него са наградени само 30 чуждестранни военачалници от армиите на антихитлеристката коалиция.

 
 

45 години от приемането на въоръжение на F-16A във ВВС на САЩ

06.01.2024, 11:52

На днешната дата през 1979 г. на въоръжение във ВВС на САЩ постъпва първият изтребител F-16A.
До сега са произведени над 4500 самолета от този тип в различни модификации. Изтребителят е на въоръжение във ВВС на 26 държави и е най-масовият боен самолет, който към момента се намира в експлоатация.
В различни аварии и катастрофи до сега са загубени 650 изтребителя F-16, което е 14.4% от общо произведените.
След над 40 години производство на F-16 във Форт Уърт (щат Тексас) /последният произведен там F-16 е на 14 ноември 2017 г. и е предназначен за Ирак/, Lockheed Martin премества производствената линия в Грийнвил (Южна Каролина), която бе въведена в експлоатация през декември 2019 г..

Първите самолети от последната версия F-16V от там ще излязат през 2020 г. и са в рамките на договор с Бахрейн, следват и тези за Словакия и България. - Още за F-16

 

 

Белгия е на предпоследно място по военни разходи в НАТО, съобщават местни медии

05.01.2024, 14:30

Белгия е на предпоследно място сред държавите в НАТО по разходи за отбрана, съобщиха местни медии, като се позоваха на данни от германски изследователски институт.
Миналата година страната е разполагала с военен бюджет, равен на 1,1 на сто от БВП при цел от два процента. Отбелязва се, че според белгийския министър на отбраната Людивин Дедондер (на снимката) тази година се предвижда разходите да достигнат 1,24 на сто от БВП. Разчетите сочат, че през 2030 г. Белгия ще харчи за отбрана 1,57 на сто, а през 2035 г. ще постигне два процента.
Данните показват, че по-малко разходи за отбрана в алианса прави единствено Люксембург с 0,7 на сто. Уточнява се, че засега едва 10 страни от пакта отговарят на изискванията, като Полша ги надвишава два пъти с разходи за отбрана от 3,9 на сто, следват Гърция с три процента и Естония с 2,7 на сто. Останалите, които изпълняват целта, са Финландия, Унгария, Литва, Латвия, Румъния, Словакия и Великобритания. - Още за ВС на Белгия
Източник: bta.bg

 

Стратегически бомбардировач B-1B Lancer се разби в САЩ

05.01.2024, 12:02

Американски стратегически бомбардировач от състава на 37-ма бомбардировъчна ескадрила към 28-мо бомбардировъчно крило Rockwell B-1B Lancer (Registration: 85-0085, MSN: 45) се разби вчера в 17:50 местно време в района на военновъздушната база Елсуърт (Ellsworth) в Южна Дакота, потвърдиха военни от базата. Катастрофата е станала по време на тренировъчен полет, като четиримата членове на екипажа са катапултирали успешно и са в нормално състояние.
Появила се в социалните мрежи снимка от пътна камера показва пожара, но военните не са потвърдили автентичността на снимката. - (видео)
B-1B Lancer е свръхзвуков стратегически бомбардировач с променливо стреловидно крило, преди беше носител на ядрени оръжия, но сега е изключен от редиците на ядрените бомбардировачи съгласно договора за СНВ. В момента се използва като носител на високоточни оръжия и системи за пробив на ПВО. Според други публикации, самолетът продължава да се модернизира, за да може да атакува китайски самолетоносачи в бъдещ конфликт за Тайван.
Често B-1B Lancer са използвани от ВВС на САЩ за симулиране на ракетни удари и бомбардировки по територията на Руската федерация, включително Санкт Петербург, Калининград, Кронщат, Далечния изток, Крим, Севастопол и Краснодарския край.
Цената на един самолет през 1998 г. беше около 100 милиона долара, след модернизацията тя се увеличи значително. Към момента от 100-те произведени самолета в състава на ВВС на САЩ са останали 44 машини B-1B в различна степен на техническа и летателна готовност.
Във връзка с инцидента полетите на B-1B Lancer ще бъдат временно прекратени, за да се установи причината за инцидента и да се отстранят евентуални системни проблеми на другите самолети от този тип. - Още за В-1

 

През изминалата година Германия е изнесла оръжие на рекордната за страната стойност от 12,2 милиарда евро

05.01.2024, 11:44

През изминалата година германското правителство е издало лицензи за износ на оръжия и военно оборудване на стойност 12,2 милиарда евро, което представлява рекорд за Федералната република, предаде ДПА, като се позова на министерството на финансите.
Основен реципиент е Украйна, която е получила оръжия и отбранително оборудване на стойност 4,44 милиарда евро.
Лицензите се отнасят до оръжия на стойност 6,44 милиарда евро и друго военно оборудване за 5,76 милиарда евро.
Около 89% от стойността на разрешения износ, или 10,84 милиарда евро, е свързан със страни от ЕС и НАТО или с държави като Япония, Швейцария, Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея, Сингапур и Украйна.
Предишният подобен рекорд е поставен през 2021 г., като изнесеното тогава оръжие е струвало 9,35 милиарда евро или с 30% по-малко от 2023 г.
Източник: bta.bg

 

Пакистан гледа към J-31

05.01.2024, 10:00

Пакистанските ВВС планират да придобият китайския изтребител от следващо поколение J-31. Това е съобщил командирът им маршал Захир Ахмед Бабер Сиду, цитиран от Defense News.
Маршалът е участвал в официалното приемане на въоръжение на нови бойни системи, като по време на своята реч е заявил, че вече върви подготовката за придобиването на изтребители J-31, които ще станат част от пакистанските ВВС в близко бъдеще.
Повече детайли не са били дадени, като от пакистанското МО са отказали коментари за Defense News.
Пакистан все повече се насочва към придобиването на бойни самолети китайско производство. Страната има на въоръжение около 150 броя от създадения в Китай, но произвеждан в Пакистан JF-17. Поръчките за него продължават. През март 2022 г. пък държавата започна да получава многоцелевия изтребител J-10CE, като общата поръчка е за 36 броя.
Това, че Пакистан изразява интерес към покупката на китайска военна техника не значи, че сделката ще се реализира бързо. Страната декларира интерес и води преговори за придобиването на J-10 от поне 2005 г., но реалната сделка се реализира повече от 15 години по-късно.
Самолетът, който е известен като J-31 (още FC-31), полетя още през октомври 2012 г.. Машината бе в суров вид и не бе ясно точното ѝ предназначение. Според една теория (която в последствие бе практически призната за вярна от китайската авиационна индустрия) това е китайския опит за създаване на относително лек и евтин боен самолет от следващо поколение. Машината бе широко промотирана по различни авиоизложения, но нямаше сериозен интерес, нито от експортни клиенти, нито от китайските въоръжени сили.
През 2021 г. се появи сериозно модифицирана версия на самолета, която стана известна, като J-35. Смята се, че тази, значително облагородена версия, ще се използва в качеството на палубен изтребител за новите китайски самолетоносачи.
Каква ще е версията, която Пакистан евентуално би придобил, засега е неизвестно.
Интересно е да се отбележи, че през миналото лято турският военен министър Яшар Гюлер заяви, че Пакистан има интерес към съвместен работа по боен самолет от следващо поколение. Турция работи по проекта Kaan (TF-X) и дори скоро се очаква първи полет на този изтребител.
Източник: https://aero-bg.com/

 

От днес курсантите имат право на втора стипендия

05.01.2024, 09:18

Промените в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ), които Народното събрание гласува на 21 декември миналата година са обнародвани с указ на президента в днешния брой на Държавен вестник. Разпоредбите, включително правото на курсантите за втора стипендия, влизат в сила от днес. Въведена е стипендия за подготовка за изпълнение на военна служба като професия в размер не по-малко от 1,3 от базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност, определяна ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България.
Това е добра новина, от гледна точка на престижа на военната професия и предстоящата кампания за прием на курсанти във висшите военни училища. Очакванията са, че ще бъде посрещната добре и от тези, които днес се обучават. На този етап, по изчисления на Министерството на отбраната, за втора стипендия на 1080 курсанти ще са необходими 5, 9 млн. лв.
Към момента минималният размер на стипендия за най-ниското звание курсант е 260 лв., а максималният - 440 лв. За курсант – офицерски кандидат I клас минималната стипендия е 605 лв., а максималната 785 лв. С промяната на закона курсантите да получават, както стипендия за притежаваното звание, така и нов вид стипендия – за подготовка за изпълнение на военна служба като професия. С въвеждането на нова стипендия за подготовка за изпълнение на военна служба като професия, курсантите ще получават кумулативно две стипендии, като за курсант минималната ще стане в размер на 754 лв., а максималната 934 лв. (приблизително размерът на минималната работна заплата за 2024 г.) За курсант офицерски кандидат I клас минималната стипендия ще бъде 1099 лв., а максималната – 1299 лв.
Предложението бе на народните представители Христо Георгиев Гаджев, Ивайло Николаев Мирчев, Красимир Георгиев Вълчев, Костадин Георгиев Ангелов, Джейхан Хасанов Ибрямов, Мюмюн Сали Мюмюн и Калоян Тонев Икономов. То бе подкрепено от почти всички народни представители при обсъжданията и гласуването, както и в писмените становища на министерствата на отбраната и на финансите. Единодушно бе мнението, че социалният статус на военнослужещите, в случая и на курсантите, е нисък, което води до недостатъчен брой кандидати за служба в армията. В същото време бе посочено, че това е първата стъпка към една по-широка социална програма във Въоръжените сили. Изказани бяха дори мнения за приравняване статуса на курсантите с този на професионалните военнослужещи. Прогнозите са, че кумулативният ефект от повишените стипендии и поетите за сметка на бюджета на Министерство на отбраната разходи за настаняване и изхранване би се приравнило на средната работна заплата за страната през 2023 г.
Между първо и второ четене бяха предложени и приети разпоредби, съгласно които при определени условия отстраненият или напусналият по свое желание курсант да не възстановява средствата за обучението си. Дава се възможност да бъдат приети повторно или да продължат службата си в армията без конкурс на войнишки или матроски длъжности, но при спазване на тригодишен договор.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

На 5 януари 1860 година е роден генерал-лейтенант Георги Вазов

05.01.2024, 09:03

На тази дата през 1860 година в Сопот е роден генерал-лейтенант Георги Вазов (1860 – 1934).
Завършва Пехотното юнкерско училище в Одеса (1880) и Николаевската военна инженерна академия в Санкт Петербург (1888). В навечерието на Сръбско-българската война (1885) организира инженерното оборудване при Елхово, Тополовград и Котленския проход. По време на войната е в авангардния отряд на майор Петко Стоянов и се сражава при Цариброд и Пирот. От 1886 г. преподава фортификация във Военното училище в София. Участва в детронирането на княз Александър І (9 август 1886 г.), а след контрапреврата емигрира в Русия и служи като военен инженер. След завръщането си в страната (1897) е офицер за особени поръчки при Военноинженерната инспекция, командир на 2-ра пионерна дружина, началник и инспектор на Инженерните войски.
В навечерието на Първата балканска война (1912 – 1913) заема длъжността началник на Военните съобщения и етапите към Тиловото управление, а след превземането на Лозенград (9 ноември 1912 г.) – губернатор на Източна Тракия. На 19 януари 1913 г. е назначен за командващ войските в най-големия сектор при обсадата на Одринската крепост – Източния, където се нанася главния удар при общия щурм на крепостта (13 март 1913 г.). След превземането й поема командването на Одринския гарнизон, а на 16 април 1913 г. – цялото управление на новоосвободените земи в Тракия.
От 28 юни до 22 август 1913 г. е министър на войната, след което преминава в запаса. Автор на „Кратко упътване за действие против крепостите и атаката им“ (1909), „Спомени от Балканските войни“ (1929), „В пустините на Средна Азия“ (1939) и др. Кавалер на военен орден „За храброст“ ІІІ и ІV степен.

 
 

Най-използваният пистолет за охрана

05.01.2024, 09:00

Това е Glock 17, който е официално признат за най-употребяваният и известен пистолет, използван за охрана в света. Само в САЩ той заема 65% от пазарния дял на пистолети за охранители и правоприлагащи органи, пише security.bg. И не само там, а и в целия свят, Glock 17 остава предпочитано оръжие за множество национални въоръжени сили, цивилна самоотбрана и охранителни фирми.
Произвеждан е в компанията Glock Ges.m.b.H, Австрия, а негов създател е инженерът и основател на компанията – Гастон Глок. Предимствата на Glock 17 са, че е сравнително лек за подобен пистолет и е с изключително изчистен и удобен дизайн, без излишни бутони, предпазители, ръчки, което улеснява употребата при бърза стрелба.
За възможностите си и качествата си Glock 17 се продава на добра цена (около 1000 - 1200 лв.). Поддръжката му е евтина и това, че e един от най-разпространените пистолети му дава възможност за лесно намиране на резервни части, както и възможност за модификация чрез всевъзможните аксесоари, произведени специално за него.
Друг любопитен факт е, че от 1992 година до днес са продадени над 350 000 пистолета Glock, в над 45 страни от целия свят. Що се отнася до модела, то пистолетът е създаден да отговаря на 17 критерия, изготвени от австрийската армия, по повод желанието ѝ, през 1980-а да поднови пистолетите си. Основните от тях са пистолетът да бъде самозараждащ се и да отговаря на стандартите за боеприпаси на НАТО - 9×19mm Parabellum. - Още за Glock

 

Варна преди фотографията: Предаването на Иззет капудан паша с останалите му 300 верни войни

05.01.2024, 08:53

Abzug des Capudan Pascha mit den ihm treugbliebenen 300 Turken aus Varna. Wien, bei A. Tessaro. Предаването на Иззет капудан паша с останалите му 300 верни войни. Ръчно оцветена гравюра (щампа) с размери 14,7 х 19,4 см.
Гравюрата е издадена през 1828 г. във Виена от австрийския издател Антон Тесаро (Anton Tessaro).
На 29 септември (11 октомври) 1828 г., след почти 3 месечна обсада по време на Руско-турската война от 1828-1829 г., Варна е превзета от руските войски. Крепостта капитулира и командирът на гарнизона - Иззет Мехмед Капудан паша (Topal Іzzet Mehmed Pasa), предава ключовете на крепостните порти.........Прочети още

 

108 години от рождението на Добри Джуров

05.01.2024, 08:38

Добри Маринов Джуров е български политик, член на Политбюро на ЦК на БКП и министър на народната отбрана. Участник в Съпротивителното движение по време на Втората световна война, партизанин и командир на Партизанска бригада "Чавдар". Български офицер, армейски генерал и военен деец.
Роден е на 5 януари 1916 година в село Врабево, Троянско. Учи в семинария, от която е изключен за комсомолска дейност. Става член на РМС (1932) и на БРП (1938). През 1937 година е осъден на 1 година затвор, след който е войник в Двадесет и пети пехотен драгомански полк (1939 – 1940).
След военната си служба Джуров се включва активно във Военната организация на БКП в София. През 1942 година е интерниран в лагера „Кръсто поле“, откъдето успява да избяга и става партизанин. От септември 1942 година е политкомисар, а от април 1944 година – командир на партизанска бригада „Чавдар“. Ранен на 3 май 1944 г. и губи връзка с бригадата до 9 септември 1944 г.
След завземането на властта на 9 септември 1944 година Джуров е обявен за полковник, известно време работи в Министерството на вътрешните работи като началник на Областното управление на МВР в София (1944-юли 1945), а през юли 1945 година е прехвърлен във войската.
От август 1945 до декември 1947 година завършва Военната академия „Фрунзе“ в СССР. Между декември 1947 и март 1948 г. командва четвърта пехотна преславска дивизия. От март 1948 до януари 1948 г. е командир на трета пехотна балканска дивизия. От януари 1949 г. е началник-щаб на Втора армия, а от февруари 1950 г. е командир на армията. Oт 14.04.1951 до 08.08.1956 г е командващ на Трета армия.
Става заместник-министър на отбраната през 1956 г. Завършва Генералщабната академия на СССР през 1959 г.
От 1958 година е кандидат-член, а от 1962 година – член на ЦК на БКП. Народен представител е в 5, 6, 7, 8, 9-то народни събрания и 7-мо велико народно събрание.
От 17 март 1962 до 22 ноември 1990 година Джуров е министър на народната отбрана. Той е заемалият най-дълго време длъжността военен министър на България – 28 години, 8 месеца и 5 дни, като през това време достига военно звание армейски генерал (1964). Става кандидат-член (1974) и член на Политбюро на ЦК на БКП (1977 – 1990).
Добри Джуров играе активна роля в отстраняването на Тодор Живков от ръководството на БКП. Остава военен министър до септември 1990 година и член на Централния комитет на БКП, преименуван във Висш съвет на Българската социалистическа партия. На 10 януари 1991 година напуска по свое желание парламента и се оттегля от обществения живот.
Недоволен е от положението в България през 1990-те години. По думите на дъщеря му Аксиния той се е сринал, когато вижда офицери да ровят по кофите.
Добри Джуров умира на 17 юни 2002 година в София. Погребан е с военни почести в присъствието на няколко хиляди граждани.
Удостоен е с почетните звания „Герой на Народна република България“ (1976) и „Герой на социалистическия труд“ (1986), с 3 ордена „Георги Димитров“, 2 ордена „Ленин“, орден „13 века България“. Връчено му е военно отличие „Маршалска звезда“ за военното звание армейски генерал на 8 май 1978 г. 

 

 

НСО оповести мерки за сигурност за празничния водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия на 6 януари – Богоявление

04.01.2024, 17:28

Националната служба за охрана (НСО) оповести мерки за сигурност за празничния водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия на 6 януари – Богоявление. Водосветът е с начало 11:00 часа пред Паметника на Незнайния воин в София.
Граждани ще имат достъп до събитието след 09.30 часа през два пункта за проверка – при ул. „Раковска“ и ул. „Оборище“ и при южната страна на храм-паметника „Свети Александър Невски“.
Служителите на НСО ще проверяват гражданите с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Хора, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.
На 6 януари, Богоявление, по традиция, се освещават бойните знамена, флаговете и знамената светини на Българската армия, сочи информация на отдел „Справочна“ на БТА.
За първи път в българската история, по инициатива на цар Симеон I, е отслужен водосвет на българските бойни знамена преди битката при река Ахелой (20 август 917 г.). До падането на България под османско владичество през 1396 г., преди всяка битка, която води българската войска, се е извършвал водосвет.
Традицията е възстановена през 1880 г. след Освобождението на България (1878) от първия военен министър на Княжество България Пьотър Паренсов. Тогава освещаването на бойните знамена на Българската армия е извършено за първи път на църковния празник Богоявление. Ритуалът се е извършвал до 1946 г., след което прекъсва и е възстановен през 1993 г. Оттогава във всички гарнизони в страната най-висшият йерарх на Българската православна църква в епархията, след прочитане на молитвата “За успех на народа”, ръси със светена вода за здраве и успехи представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена.
Източник: bta.bg

 

Подписан е Указ за предоставяне на гражданство на чужденци, сключили договор за военна служба

04.01.2024, 18:27

Президентът на Русия Владимир Путин днес подписа указ № 10 за предоставяне на руско гражданство на чужденци, които са сключили договор за военна служба във въоръжените сили на Русия по време на специалната военна операция, информира президентската администрация.
Съгласно указа, за да кандидатствате за руско гражданство, първо трябва да представите договор за военна служба във въоръжените сили на Русия или военните формирования, сключен за период от най-малко една година.
Чуждите граждани, които са подписали договор или вече са служили по договор, имат право да кандидатстват за руско гражданство не само за себе си, но и за членовете на семейството си.

 

САЩ: Вече предоставихме на Украйна последния пакет военна помощ, за който разполагаме със средства

04.01.2024, 14:05

Пакетът от американска военна помощ за Украйна, който Вашингтон обяви на 27 декември 2023 г., беше последният, който Съединените щати можеха да предоставят на Киев, докато не бъдат отпуснати допълнителни средства от Конгреса. Това съобщи в сряда на редовен брифинг за журналисти Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом.
"Вече предоставихме на Украйна последния пакет военна помощ, за който разполагаме със средства. Точно след Коледа. И трябва да получим помощ от Конгреса, за да можем да продължим да го правим", отбеляза той.
„Нуждаем се от одобрение на искането за допълнителни средства, за да предоставим допълнителна помощ на Украйна“, добави Кърби. Той уточни, че част от оръжията, чието предоставяне САЩ обявиха на Киев миналата седмица, ще бъдат доставени по-късно.
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза на 27 декември, че Вашингтон предоставя на Украйна пакет от военна помощ от 250 милиона долара, който ще бъде последен за 2023 г. Администрацията на Вашингтон изпрати искане до Конгреса миналия октомври за допълнителни бюджетни средства през фискалната 2024 г., която започна в Съединените щати на 1 октомври, основно за оказване на помощ на Израел и Украйна, както и за противодействие на Китай и Русия в Азиатско-тихоокеанския регион. Общо администрацията на президента Джо Байдън би искала да получи около 106 милиарда долара за тези цели.
Източник: ТАСС

 

Навършват се 146 г. от Освобождението на София

04.01.2024, 14:00

На 4 януари се навършват 146 години от Освобождението на София. На този ден подразделения от Западния отряд на руската армия, командван от ген. Гурко, влизат тържествено в бъдещата българска столица, припомнят от Столичната община.
Бойните действия за превземането на София са с важно стратегическо значение за по-нататъшното настъпление на руските войски в Тракия, тъй като градът е основна база за снабдяване на турската армия с боеприпаси и продоволствие. След превземането на Плевен (10 декември 1877 г.) руското командване се насочва към София. Западният отряд начело с ген. Йосиф Гурко успешно преминава Стара планина през Арабаконашкия проход и навлиза в Софийското поле.
Руските части са групирани в две колони под командването на ген. Николай Веляминов и ген. Отон Раух. На 3 януари 1878 г. те преминават в общо настъпление и последователно превземат близките до София села. Изправена пред реалната заплаха от обкръжение, турската армия на Осман Нури паша започва бързо изтегляне в направлението Перник - Радомир. След намесата на консулите на Австро-Унгария, Франция и Италия е осуетен опит за подпалването на София. На 4 януари по обяд в града пръв влиза ген. Раух, а по-късно същия ден и ген. Гурко начело на войските си. Те са посрещнати тържествено от гражданството с музика и песни. Завзети са големи военни складове с боеприпаси и продоволствие. В катедралния храм "Свети Крал" ("Света Неделя") е отслужен благодарствен молебен за освобождението на София в присъствието на генералите Гурко и Раух.
По повод годишнината от освобождението Столичната община кани жителите и гостите на София на възстановка на историческите събития на 6 януари от 13 часа в Северния парк. Историческата възстановка е с вход свободен.
Източник: БТА

 

Сърбия връща задължителната военна служба

04.01.2024, 13:45

Генералният щаб на сръбските въоръжени сили предложи да се въведе отново задължението за отбиване на военна служба – в продължение на четири месеца. Това се прави с цел “повдигането на отбранителните способности на сръбската армия чрез подмладяване и активно обучение на резервния състав”, уточняват от Министерството на отбраната.
Предложението на Генералния щаб на сръбските въоръжени сили, като най-висш експертен и щабен орган за подготовката и използването на сръбските въоръжени сили в мир и война, стартирал инициативата, идва след подробно разглеждане на общата ситуация в областта на сигурността и съвременните предизвикателства пред Сърбия като военно неутрална държава. Те наложиха необходимостта от коригиране на модела на набиране на кадри за сръбските въоръжени сили, което ще позволи засилване на общия потенциал за набиране на кадри и обучението на по-голям брой граждани за отбраната на страната ни”, се посочва в съобщението на ведомството.
Преди това министърът на отбраната Милош Вучевич заяви, че инициативата се стартира въз основа на оценка на сигурността в страната.
“След 13 години имаме нужда да попълним резерва. Имаме 13 поколения, които са напуснали въоръжените сили, не е имало задължителна военна служба. Нуждата ни от сигурност е да имаме нови попълнения, които винаги да са готови да защитават страната. Ние разбираме рисковете за сигурността. Това не е необходимост, характерна само за Сърбия, много европейски държави активират задължителната военна служба”, обясни Вучевич.
Говорейки за сръбската армия, той заяви, че е много важно, че по решение на правителството и президента на държавата заплатите са с 10% по-високи от 1 януари и че армията завършва 2023 г. много по-силна по отношение на военното оборудване и нивото на подготовка на хората.
“Всичко това ще бъде една от ключовите теми, когато докладът бъде представен на президента в края на месеца. Ще имаме дълга и подробна среща в края на януари”, посочи още военният министър. - Още за ВС на Сърбия
Източник: nova.bg

 

Доклад на ЦРУ от 3 юли 1952 г. за граничната охрана на българското черноморско крайбрежие

04.01.2024, 09:12

Докладът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ е от 3 юли 1952 г.

Той е разсекретен и достъпен в електронната библиотека Internet Archive от 26 август 2017 г. Документът е от 6 страници и съдържа данни за граничната охрана на българското черноморско крайбрежие.
Тук, на български език, публикуваме частта от доклада, отнасящ се до отряда гранична охрана Бургас (18 гранични поста, под командването на комендатура Варна - от Иракли до българо-румънската граница и 5 гранични поста, под командването на комендатура Несебър - от Несебър до Емине)*.
Името на агента (източника), съставител на доклада, е скрито. Към юли 1952 г. за ЦРУ не е имало тайни за охраната на българското черноморско крайбрежие......Прочети още

 

Лирой Свендсен се записва в армията на 14 години и се пенсионира като генерал

04.01.2024, 09:08

Някои хора са създадени за армията и знаят за своето призвание още в зората на своя живот. Те често се превръщат в пример за патриотизъм, идеология и желание за изпълнение на дълга към собствената си родина. Съществуват такива хора, но със сигурност има и още по-крайни личности.
Точно по тази причина насочваме вниманието към Лирой Свендсен „Шведа“. Той е истинският пример за патриот и историята му  започва малко след бомбардировката над Пърл Харбър. Младежът чува по радиото, че се събират доброволци и решава да напусне родния си град Чикаго, а след това да пътува до Лос Анджелис, където да се запише във флотата........Прочети още

 

На този ден през 1944 година англо-американската авиация подновява масираните въздушни удари над България

04.01.2024, 09:05

Анализирайки бомбардировките през ноември – декември 1943 г., командването на западните съюзници констатира, че те не са постигнали предвиждания резултат – капитулацията на германския сателит, поради което трябва да бъдат продължени с нанасянето на още по-мощни удари. Основните усилия са пренасочени от важни военностратегически обекти към граждански с цел „прякото подавяне моралния дух на населението“, като е предвидено бомбардировките да бъдат и дневно-нощни.
На 4 януари 1944 г. към София се насочват 108 тежки бомбардировача Боинг Б-17 („Летяща крепост“), прикривани от изтребители, но гъстата мъгла над Западна България осуетява планираната атака. След като кръжат четвърт час над столицата, част от американските екипажи хвърлят бомбения си товар над Своге, Реброво и Мездра. Група от 40 „Летящи крепости“ се изтегля на юг и в 12, 03 ч. засипва беззащитната Дупница със 150 фугасни бомби. Прикриващите изтребители обстрелват с бордното си въоръжение от пределно малка височина улиците и къщите. Жертвите сред мирното население възлизат на 59 загинали и 33 ранени. Разрушени са 40 сгради, а 65 остават необитаеми. Поради липса на подходящо оборудване за действия над облаци българската противовъздушна артилерия и изтребителна авиация не са в състояние да отразят ударите на противника.

 

Промени при пенсионирането на военнослужещите

04.01.2024, 08:57

От 1 януари 2024 г. военнослужещите придобиват право на пенсия при навършване на 54 години и 2 месеца и 27 години общ осигурителен стаж, от които 2/3 (18 години) действително изслужени като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и/или като резервисти на активна служба и/или срочна служба в доброволния резерв по Закона за резерва на въоръжените сили на Република България. (по чл. 69, ал. 1 от КСО). От 1 януари на всяка следваща година възрастта се увеличава с по два месеца до достигане на 55-годишна възраст.
Прослужилите 15 години на длъжности от летателния състав, парашутистите, екипажите на подводните съдове и водолазния състав придобиват право на пенсия от 1 януари 2024 г. при навършване на възраст 44 години и 2 месеца и 15 години на тези длъжности.  От 1 януари на всяка следваща календарна година възрастта се увеличава с по два месеца до достигане на 45-годишна възраст.........Прочети още

 

София отбелязва освобождението си пред паметника на българския опълченец

04.01.2024, 08:48

Всяка година на 4 януари София чества освобождението си от турско робство. Днес се навършват 146 години от навлизането на руските войски под командването на генерал Йосиф Владимирович Гурко.
Датата 4 януари винаги е отбелязвана тържествено от Столична община, военно-патриотични и други неправителствени организации, представители на духовенството и обикновени граждани. По традиция се отслужва молебен в църквата “Света Неделя” в памет на жертвите в Руско-турската освободителна война. Провежда се литийно шествие до паметниците на ген. Гурко и на Цар Освободител, което е съпроводено с празнично биене на камбаните на централните софийски храмове. Пред паметника на българския опълченец се организира празнична програма.
За паметника на българския опълченец в София
На правоъгълен пиедестал се издига бронзова статуя на българския опълченец (обща височина 7 м.). За модел на скулптурата е послужила фигурата на българския опълченец от известната картина на чешкия художник Ярослав Вешин „Самарското знаме” (1911). На четирите страни на постамента са поставени четири барелефа със сцени от Руско-турската освободителна война. Три от тях са направени по известните картини „Защитата на Орлово гнездо” (на руския художник Алексей Попов, 1893 г.) – на лицевата страна, „Освещаване на знамето на Българското опълчение в присъствието на великия княз и неговата свита” в гр. Плоещ (гравюра в „The Illustrated London News” от 28 май/9 юни 1877 г.) - на източната и „Зимното преминаване на руските войски през Троянския проход в Стара планина (гравюра на Патюшин по рисунка на Н. Каразин в „Илюстрованная хроника войны“ №48, 1877 г.) на западната. Барелефът на гърба на паметника изобразява карта с пътя на опълченските дружини от Руско-турската освободителна война.
Погледнат отгоре, постаментът заедно със стилобата (площадката със стъпалата) има формата на ордена „Кръст за храброст”. До паметника е поставен малък скален къс донесен от връх Шипка (както указва табелата на него). Паметникът е дело на скулптора Николай Савов, художник-реставратора Емил Чушев и архитектa Владимир Станимиров. За място е избрана градинката срещу „Дома на Москва в София”.
Идеята за изграждането на паметника възниква през 03.03.2005 г. Създаденият инициативен комитет и фондация „Героите на България” откриват подписка за набиране на парични средства, в която взимат участие 3 000 души. Най-малката дарена сума е била 2 лева, а най-голямата - 50 000 лева. В създаването на паметника има роля и Фонда на потомците на героите от Руско-турската война 1877-1878 г., чийто президент е правнучката на подп. Калитин - Ирина Калитина-Каховска. В ръководството на фонда участват и потомци на ген. Столетов, ген. Радецки и граф Игнатиев.
В паметника са вградени 12 бронзови капсули с имената на 12-те хиляди опълченци, участвали във войната, урна с пръст от местата на битките, кутия с послание към бъдните поколения и списък на всичките 3000 дарители за изграждане на паметника. Капсулите са поставени лично от президента Георги Първанов, Любомир Коларов, Николай Цонев, ген. Златан Стойков, Бойко Борисов, ген. Сим. Петковски и др. в специалната ниша на пиедестала (под барелефа с картата).
Паметникът е открит тържествено на 24. 08. 2008 г. в присъствието на президентът, кметът на София, министърът на отбраната, началникът на Генералния щаб на Българската армия, директорът на Националния исторически музей, председателят на Народното събрание и е осветен от Сливенският митрополит Йоаникий.
В състава на руската войска е включена българска част, носеща името Българска земска войска със собствени униформи и собствено знаме - Самарското. 12 000 опълченци организирани в 12 дружини се проявяват със своята храброст в боевете при Шипка, Шейново, Нова Загора, Стара Загора, Търново и др. И до ден днешен българският опълченец е символ на храброст и идеал за войник.
На картината „Самарското знаме” на Ярослав Вешин е изобразен прочутият опълченец Никола Корчев, който в битката при Стара Загора успява героично да спаси от пленяване Самарското знаме след гибелта на подп. Калитин. Никола Корчев е роден през 1836 г., т.е. е на 41 години когато участва в Руско-турската война. Ярослав Вешин се вдъхновява за картината си когато вижда вече възрастният опълченец със знамето на честванията на вр. Шипка през 1902 г.
Източник: https://otbrana.com/

 

 

Норвегия изпраща два изтребителя в Дания за обучение на украински пилоти

03.01.2024, 19:53

Норвегия ще изпрати два изтребителя Ф-16 в Дания, включвайки се в мисия за обучението на украински пилоти да управляват произведените от САЩ бойни летателни машини, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на норвежкия министър на отбраната Bjørn Arild Gram (на снимката) от днес.
Киев поиска Западът да му достави Ф-16, за да подсили своите военновъздушни сили в сраженията с Русия. Миналата година Норвегия обяви, че ще се присъедини към Дания, Нидерландия и други страни в доставката на самолети.
От Осло вече са изпратили десет военни авиоинструктори в Дания, за да помогнат за обучението на украински пилоти, се казва в изявление на норвежкия министър на отбраната Бьорн Арилд Грам. Военновъздушните сили на Норвегия замениха своите собствени самолети Ф-16 с изтребители от следващия модел Ф-35, отбелязва Ройтерс.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще поздрави военнослужещите от контингента, участвал в оперативния резерв в Косово и в Босна и Херцеговина

03.01.2024, 19:46

Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще участва утре, 4 януари, в тържествената церемония в Благоевград по посрещането на контингента, участвал в силите на оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и във военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа”. Ще присъстват още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, командирът на Съвместното командване на силите (СКС) генерал-майор Красимир Кънев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков. На церемонията ще бъдат наградени военнослужещи от министъра на отбраната и от командира на СКС.
Контингентът е в състав над 100 военнослужещи от военните формирования на Сухопътните войски, основно от състава на Трето бригадно командване – Благоевград. Помощник-национален командир на контингента и командир на националния поддържащ елемент беше подполковник Станислав Цонев от СКС.
По време на участието си в оперативния резерв на Операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) българските военнослужещи изпълняваха задачи за подпомагане на усилията за възстановяване и поддържане на сигурността в Косово – патрулиране, охрана на административни сгради и поддържане на сили за бързо реагиране.
Източник: mod.bg

 

Агенция на НАТО ще подкрепи съвместна поръчка на до 1000 ракети за комплексите “Пейтриът”

03.01.2024, 19:40

Агенцията на НАТО за поддръжка и снабдяване съобщи, че ще подкрепи коалиция от държави, включително Германия, Нидерландия, Румъния и Испания, с договор за производство и доставка на до 1000 ракети за системите “Пейтриът”. Договорът включва разширяване на доставчиците и снабдяване с ново оборудване и резервни части, се отбелязва в съобщението.
Очаква се други държави също да се възползват от условията на договора. Агенцията e възложила поръчката на съвместно дружество между производители от ЕС и САЩ. Предвижда се съвместното дружество да разшири производствените възможности в Европа. В това дружество (COMLOG GmbH), основано през 1987 г., собствеността е разпределена поравно между германското представителство на европейския ракетостроител Ем Би Ди Ей (MBDA) и дружеството “Рейтън” (Raytheon, САЩ). От основаването на съвместното дружество е била извършена поддръжка на над 5000 ракети за системи “Пейтриът”, се уточнява в съобщението.
Допълва се, че ракетите за системите “Пейтриът” се използват за противовъздушната отбрана на осем европейски държави.
В съобщението се отбелязва, че съвместната поръчка за производство и доставка на ракети води до значителни предимства, включително за намаляване на цените и за отговор на нарастващото търсене. Агенцията на НАТО за поддръжка и снабдяване в Люксембург добавя, че е водеща при придобиването на отбранителни способности. Агенцията разполага с оперативни центрове във Франция, Унгария и Италия, и работи с над 500 изпълнители в подкрепа на мисиите и ученията на алианса.
Източник: bta.bg

 

НАТО: Уважаваме сръбската политика на военен неутралитет

03.01.2024, 14:11

Ръководителят на Службата за военна връзка на НАТО в Белград, италианският бригаден генерал Джампиеро Романо, заяви, че НАТО уважава политиката на военен неутралитет на Сърбия и че официален Белград сам решава в каква посока и по какъв начин да развива партньорството си с този алианс.
“НАТО напълно уважава политиката на военен неутралитет на Сърбия, както и решението ѝ да остане на ниво партньор. Фактът, че Сърбия не желае да се присъедини към НАТО, не ни попречи да постигнем отлични резултати досега. От Сърбия зависи кой път ще избере, според това как вижда бъдещето си. Каквото и решение да вземе Сърбия, НАТО, разбира се, ще го уважи. Вярвам, че взаимното уважение е отправната точка на всяка връзка”, каза Романо в интервю за Demostat.
Генералът заяви, че е наясно, че НАТО все още е спорна тема в Сърбия заради бомбардировките през 1999 г. и припомни, че генералният секретар на НАТО наскоро изрази съболезнованията си на всички, които са загубили близките си от двете страни.
“Не трябва да забравяме миналото, но можем да работим заедно и да вървим напред. Това е, което НАТО и Сърбия правят чрез това партньорство, и ние се движим към по-добро бъдеще. Повтарям, вярвам, че не трябва да забравяме миналото, но можем да вървим напред, както се случи в Италия, например, след Втората световна война. Тогава претърпяхме много загуби, не само в човешки животи, но и по отношение на паметници, култура, инфраструктура и т.н. Но тогава решихме да погледнем в бъдещето, да продължим напред и сега сме там, където сме. Надявам се, че в бъдеще Сърбия ще бъде още по-успешна от Италия”, каза Романо.
Той твърди, че Сърбия е важен и ценен партньор на НАТО, че това сътрудничество е взаимноизгодно и че гражданите на Сърбия “не са напълно наясно” колко много се прави и постига благодарение на това партньорство.
“От самото начало се опитваме да създадем партньорство, което да е съобразено по най-добрия начин с нуждите и желанията на Сърбия, при пълно зачитане на провъзгласената от Сърбия политика на военен неутралитет.” Както вече казах, Сърбия си сътрудничи с Атлантическия алианс на няколко различни нива – в политическата, военната и научната област. Имаме добре установена комуникация, наред с другото, на най-високо политическо равнище, където има редовен контакт между президента на Сърбия и генералния секретар на НАТО”, каза ръководителят на Службата за военна връзка на НАТО.
Що се отнася до военното сътрудничество, той спомена за участието на Сърбия в мироопазващи мисии под егидата на ООН или ЕС и посочи като пример факта, че сръбски войници, наред с други неща, работят заедно с италиански войници в Ливан.
“Така че, както виждате, Сърбия и НАТО са по-близки, отколкото изглежда на пръв поглед”, каза той.
Източник: bgnes

 

Военни заводи минават на 24-часов режим на работа, но и това не покрива огромното търсене

03.01.2024, 13:40

Доскоро малко хора се интересуваха и знаеха, че норвежка система за противовъздушна отбрана - NASAMS, произвеждана край Осло, защитава въздушното пространство на Белия дом. След началото на войната в Украйна тези системи, заедно с американските Patriot и германските Iris-T, станаха едни от най-търсените в световен мащаб.
Глобалните конфликти и растящите заплахи увеличиха поръчките на оръжие и различни ракетни комплекси, муниции, бойни самолети и подводници, но почти две години след началото на най-големия военен конфликт в Европа след Втората световна война производителите още изпитват проблеми да отговорят на увеличеното търсене, пише The Wall Street Journal.
Западът не се е сблъсквал с такъв недостиг на оръжия от времето на Корейската война насам, казват военни анализатори. Само десетте най-големи западни отбранителни компании в момента имат поръчки на стойност над 730 млрд. долара, което е с около 57% повече от края на 2017 година, откогато реално търсенето започна да се увеличава.
Най-голямата от тях е американската Lockheed Martin, която към края на 2023 година има поръчки на стойност 145 млрд. долара. Сериозен ръст записва британската BAE Systems до 81 млрд. долара (32% спрямо 2017 година), както и германската Rheinmetall, чиито поръчки растат от почти 10 млрд. долара през 2017 година до 26,7 млрд. долара през 2023 година, или повишение от над 60 на сто.
Норвежката система за ПВО NASAMS може да унищожи дронове, хеликоптери и други въздушни заплахи на разстояние от почти 50 километра. Системата изстрелва залп от 72 ракети и още при първата си поява в Украйна записа 100% успеваемост с унищожаването на крилати ракети и дронове.
Няколко години след анексирането на Крим през 2014 г. поръчките са започнали да растат, разказват от компанията. След руското нахлуване в Украйна те са се увеличили толкова, че заводът, който произвежда системите, както и части за F-35 и корабни ракети, е въвел 24-часов режим на работа в 7 дни от седмицата. Производството не спира и по време на някои празници, но дори и това се оказва недостатъчно.
Сега поръчките са на стойност 5,5 млрд. долара, или шест пъти повече спрямо 2018 г.
Сред купувачите е Унгария, която направи поръчка за системи за ПВО още през 2020 година и ги получи през октомври 2023 г. САЩ също поръчаха шест NASAMS заедно с Унгария и ги предадоха на Киев това лято.
Междувременно норвежкото правителство разреши на военни компании в страната да продават директно оръжие на Украйна. В края на годината в Осло коментираха, че страната трябва да получи помощ, за да се защити от руската агресия, предадоха световните агенции. Норвегия е един от големите европейски доставчици на военна помощ за Киев.
Проблемът, не само за производителите на NASAMS, е, че модерните оръжия са комплексни и с много части. Обикновено западните военни компании не разчитат на собствено производство за всички тях. В случая заводът край Осло има външни доставчици за 1500 от компонентите, необходими за производството. Или това са хиляди компании, разположени на два континента, включително и един от подизпълнителите за американската армия RTX, произвеждащ радари и ракети.
Естествено, всяка една от тези компании разчита на собствените си доставчици и вериги, те от своя страна, също, и така до мините, в които се добиват ресурсите, необходими за военното производство, досочва WSJ.
Военната индустрия в световен мащаб страда още и от липсата на подготвени кадри - уменията на тези служители са твърде специфични, а и всички те трябва да преминат през много процедури, гарантиращи, че няма да има изтичане на информация и други мерки за сигурност.
Така въпреки голямото търсене увеличаването на производството ще отнеме години. Lockheed Martin например изчисли, че ще са необходими четири години за удвояване на производството на системите земя-въздух Javelin и Stinger. И те не са единствени - има забавяне в доставките на самолети F-35, както и на други бойни самолети, танкове и т.н.
Причината за всичко това е намаляването на военните бюджети навсякъде, но особено в Европа, след края на Студената война. Преди 30-ина години германските компании например имаха капацитет да произвеждат по 400 танка годишно, а днес - по 50, коментират анализаторите. Освен това производството на модерните оръжия отнема повече време и повече разходи - ракетите са вече минисамолети с електроника и системи за навигация и имат малко общо с ракетите от времето на Втората световна война или дори от времето на войната в Залива, допълват от BAE Systems.
Вече са известни и свръхзвукови ракети, които могат да летят пет пъти по-бързо от скоростта на звука, правейки ги много трудна мишена за ПВО.
Войната в Украйна разкри и още една въздушна заплаха - дроновете, като някои от тях са способни да носят ракети, а други самите са ракети.
Ракетите на Русия няма да свършат
Първоначалните очаквания на Запада, че Русия скоро ще свърши запасите от ракети не се оправдават. През ноември украинското разузнаване съобщи, че Русия има капацитета да произвежда по 100 крилати ракети от няколко различни вида, четири "Кинжал" и пет балистични ракети всеки месец. Част от компонентите за тях са западно производство, които Москва продължава да успява да си набавя въпреки санкциите, коментираха украинските военни преди месеци.
Москва разчита и на доставки на дронове от Иран и на муниции и ракети от Северна Корея.
Украйна също започва да увеличава местното производство в опит да покрие "дупките" между доставките на военна помощ от партньорите.
Източник: https://www.investor.bg/

 

По какви правила Министерството на отбраната си сътрудничи с военно-патриотичните организации?

03.01.2024, 09:17

Не са едно или две запитванията в редакциите на „Отбрана“ и „Българско войнство“ може ли, например, министърът на отбраната да награждава ветерани от войните, запасни,  резервисти, военноинвалидите, военнопострадали и военнослужещите,  и как става това. На този и други въпроси има отговор в утвърдените през ноември м.г. от министъра на отбраната Тодор Тагарев Правила  за сътрудничество на министъра на отбраната с неправителствените  организации със сфера на дейност в сигурността и отбраната,  сдруженията на военнослужещи, запасните, резервистите, ветераните  от войните, военноинвалидите и военнопострадалите, създадени като юридически лица за осъществяване на общественополезна дейност. Те се основават, разбира се, на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ), където е регламентирано, че министърът на отбраната може да подпомага военно-патриотични съюзи, неправителствени организации със сфера на дейност в сигурността и отбраната, сдружения на военнослужещи, резервисти, запасни, ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали, създадени като юридически лица за осъществяване на общественополезна дейност, като им оказва финансова или материална помощ. За целта се назначават комисии за дейностите по допускане, одобряване и предлагане на министъра на отбраната за финансово и материално подпомагане и предоставяне на помещения.
Съгласно ЗОВСРБ и Правилника за прилагането му, министърът може да удостоява с отличия и награди ветераните от войните, запасните,  резервистите, военноинвалидите, военнопострадалите и военнослужещите, включително и по инициатива на неправителствени организации със сфера на дейност в сигурността и  отбраната, сдружения на военнослужещи, резервисти, ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали.  В закона е записано, че пенсионираните военнослужещи, ветераните от войните и военноинвалидите могат да бъдат награждавани с отличия и награди при условия и по ред, определени с правилника за прилагане на закона. В правилника е уточнено: „Пенсионираните военнослужещи, ветераните от войните и военноинвалидите могат да бъдат награждавани от министъра на отбраната или от оправомощени от него длъжностни лица със следните награди и отличия: грамота; предметна награда; хладно оръжие и награден знак“. Предложенията  се изготвят от съответната структура по управление на човешките ресурси (по личния състав). Награждаването може да става по повод кръгли годишнини, национални и официални празници и празнични дни за военнослужещите.
Правилата уреждат още организирането на съвместни мероприятия и инициативи с тези неправителствени организации по предложение на ръководствата им, по  условия и ред определени с Наредбата за организацията  и дейността на военните клубове и представителните обекти на  Министерството на отбраната. Членове на тези организации могат да участват в отбелязване на бележити  дати и официални чествания от историята на Република България,  организирани от Министерството на отбраната по покана от министъра на  отбраната.
За осъществяване на тези форми на сътрудничество, се посочва в документа, дирекция „Социална политика  и политика по  военно-патриотично възпитание“ обезпечава с експертиза министъра  на отбраната. Съобразно функционалната си компетентност, останалите административни звена от МО, структурите на пряко подчинение на  министъра на отбраната и военните формирования от Българската армия  подпомагат министъра на отбраната при осъществяване на  сътрудничеството. Комуникацията се осъществява „посредством официална кореспонденция, регистрирана в АИС  „Документооборот“-МО и в допълнение чрез електронна поща и мобилна  комуникация в зависимост от необходимостта“, пише в документа.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

САЩ и Катар с ново военно споразумение

03.01.2024, 08:47

Съединените щати са постигнали споразумение за удължаване на военното си присъствие в база в Катар за още 10 години, съобщи на 2 декември агенция за Си Ен Ен запознат източник.
Смята се, че става въпрос за военновъздушната база “Ал Удейд”, която се намира в пустинята югозападно от Доха и в която се намира най-големият американски военен обект в Близкия изток, каза източникът, като помоли Ройтерс да не бъде идентифициран. Развитието на събитията беше съобщено първо от CNN.
Министерството на отбраната на САЩ не отговори веднага на молбата за коментар във вторник. Малката държава от Персийския залив изигра ключова роля в посредническите преговори с Хамас и израелски представители във връзка с войната в Газа.
След атаките на 7 октомври президентът на САЩ Джо Байдън редовно разговаря с емира на Катар за осигуряване на освобождаването на заложниците, държани от Хамас, и за увеличаване на помощта за Газа.
Някои членове на Конгреса на САЩ също отправиха критики към Катар във връзка с присъствието на Хамас в страната.
Източник: bgnes

 
 

 

Строителство на основните класове бойни кораби за ВМФ на Русия към 01.01.2024 г.

02.01.2024, 23:50
 

Хосе Лопез – страховият мерник от Арденските гори

02.01.2024, 23:41

Хосе Мендоза Лопез е роден на 10 юли 1910 г. в Мексико.

Отгледан е във Вера Круз от майка си, защото баща му умира преди раждането в морето. На 9-я си рожден ден, малкият Хосе остава и без майка. Туберколозата го прави пълен сирак, а към този момент политиката за отглеждането на бездомници се оказва почти нереална. Последните близки роднини отказват да се занимават с него и в най-ранна възраст момчето разбира една от големите истини – животът никога няма да бъде цветя и рози.
Младежът решава да си потърси късмета в Америка – все пак се носят легенди за тази посока. Успява да премине границата и да стигне до град Мисия в Тексас.
Проси известно време по улиците, докато едно семейство не му дава храна и дрехи, както и подслон в една от бараките, където да се възстанови от дългото скитане. С времето младият мексиканец започва да се отплаща като извършва различни домашни задължения.
Ако някога потърсите примера за лошо детство, спомнете си този човек. В началото не е имал възможност да притежава абсолютно нищо, освен дрехите на гърба си, а понякога дори и те са откраднати от някой простир. Късметът се усмихва над него, когато е на 17-годишна възраст. По това време обикаля страната, за да си намери начин за препитание......Прочети още

 

Столтенберг: Швеция ще се присъедини към НАТО до юли 2024г.

02.01.2024, 18:40

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е убеден, че Швеция ще се присъедини към военния алианс най-късно до юли, съобщи „Политико“.
“Следващата среща на върха на НАТО ще се проведе във Вашингтон от 9 до 11 юли и дотогава скандинавската страна ще бъде пълноправен член”, каза той.
Швеция и Финландия изоставиха десетилетията на неутралитет и подадоха молби да станат съюзници в НАТО след пълномащабната инвазия на руския президент Владимир Путин в Украйна. Докато кандидатурата на Хелзинки беше бързо одобрена, тази на Стокхолм се бави както от Турция, така и от Унгария.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган иска шведското правителство да предприеме действия срещу членовете на Кюрдската работническа партия (ПКК) на нейна територия и използва правото си на вето, за да получи изтребители F-16 от САЩ.
В края на декември унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че няма “голяма готовност” от страна на унгарските законодатели да одобрят шведската кандидатура.
Няколко дни по-късно комисията по външни работи на турския парламент даде съгласието си Швеция да се присъедини към алианса. Сега общото събрание на камарата трябва да даде окончателната си зелена светлина.
“Стокхолм е спазил ангажиментите си към Анкара и е направил нужните компромиси”, заяви Столтенберг.
Източник: bgnes

 

Турция съобщи, че няма да позволи на два британски кораба да преминат през Дарданелите и Босфора

02.01.2024, 18:11

Турция съобщи днес, че няма да позволи на два британски кораба минотърсача да преминат през територията ѝ на път за Черно море, за да бъдат използвани от Украйна, тъй като това ще наруши международния договор, регулиращ преминаването през турските проливи по време на война, предаде Ройтерс.
Миналия месец Великобритания заяви, че ще прехвърли два кораба - Sandown Mine, Chernihiv (ex Grimsby, M310) и Cherkasy (ex Shoreham, M311)
- за търсене на мини на Кралския военноморски флот на украинските военноморски сили, за да помогне за укрепването на морските операции на Украйна във войната с Русия.
Членката на НАТО Турция информира съюзниците си, че няма да позволи корабите да преминат през проливите Босфора и Дарданелите, докато войната в Украйна продължава, заявиха от Дирекцията по комуникации на Президентството на Турция.
Когато Русия започна инвазията си в Украйна през 2022 г., Турция задейства Конвенцията от Монтрьо от 1936 г., като ефективно блокира преминаването на военни кораби за воюващите страни. Пактът изключва корабите, които се връщат в собствените си бази.
Турция прилага Конвенцията от Монтрьо безпристрастно и щателно, за да предотврати ескалация в Черно море, заяви още Президентството.
Анкара поддържа добри връзки както с Киев, така и с Москва на фона на войната, отбелязва Ройтерс.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Стрелбите на огневи комплекс “Батмиш” край Сливен започват от утре

02.01.2024, 13:17

Планирани стрелби на Огневи комплекс „Батмиш“ край Сливен започват от 3 януари. Това съобщават от Центъра за подготовка на специалисти.
Ученията ще продължат на различни дати през целия месец януари и ще бъдат на 3, 4, 11, 16, 17, 18, 23, 24, 25, 26 и 30 януари, във времето от 8:30 до 13:20 часа.
На 8, 9, 10, 12, 15 и 19 януари стрелбите са планирани от 9 до 16 ч.
Предупреждават се и собствениците на ферми да предприемат адекватни мерки за защита на животните си.
Източник: bnr.bg

 
 

Какво носи 2024 година на армията?

02.01.2024, 11:30

Армията започва годината с гласуван бюджет.
Предстоят плащанията. МО разполага 2, 129 194 млрд. лв, като за персонал парите са 1, 680 069 млрд. лв. Тук се крие и надеждата за 10-процентното увеличение на заплатите.   В централния бюджет на държавата чакат още 1, 761 914 млрд. лв. по проектите за модернизация и превъоръжаване.
С началото на 2024 г. започва и изпълнението на промените в Закона за отбраната и въоръжените сили.
Курсантите ще получават и втора стипендия, която е за подготовка за военна служба. За тези, които са отстранени по една или друга причина са създадени законови възможности при определени условия да не връщат вложените средства за обучение. Това, обаче, трябва да го научат повече млади хора, за да разчитат военните училища на достатъчен прием.
Поправките в същия този закон донесоха още новости.
Например, що е то пенсиониран цивилен служител в МО и какви права има той. Или кой колко трябва да служи след изкаран курс, за който държавата е давала пари. Променя се уредбата в сферата на отпуските за кръводаряване и за отглеждане на дете от военнослужещи-бащи. Предотвратява се изпълнението на военна служба от лица, спрямо които компетентните военномедицински и военно-психологически органи са установили негодност за изпълнението й. Отпада изискването за ежегодно атестиране.
От народните представители се очаква да приемат предложената от правителството
Програмата за инвестиции в отбраната до 2032 г.
В нея са подредени 13 проекта за модернизация на армията с прогнозна стойност над 100 млн. лв. всеки и 4 инфраструктурни. Съответно първите 5 и 3 от тях са с най-голяма важност и следва да бъдат стартирани и реализирани в най-кратки срокове. Общите капиталови разходи за периода до 2032 г. достигат 18, 212 млрд. лв. Депутатите имат и Списък на  способности за изграждане и развитие до 2032г., (за служебно ползване) и Списък  на приоритетни способности и проекти за изграждане и развитие до 2032г. (поверително). Това ще бъде третата програма внесена за последната година и половина и все още негласувана. Макар че основните проекти за модернизация си вървят, включително и плащанията. Впрочем програмата не се приема със закон, а с решение, което сваля ранга на един такъв документ.
Стратегическият преглед на отбранителната политика трябва да завърши до края на февруари. Обобщените резултати и изводи от докладите на работните групи ще бъдат отразени в Бяла книга на отбраната. Причините, според правителственото решение,  са настъпилите сериозни изменения в средата на сигурност и в концептуалните планиращи документи на НАТО и ЕС в областта на отбраната. Чакаме новини за по-нататъшното развитие на отбранителните ни способности като страна домакин при разполагане на съюзнически сили на българска и на отбранително-технологична индустриална база в Република България. В МО има 5 работни групи с насоченост към отбранителната политика, отбранителни способности и структура на въоръжените сили, хората в отбраната, отбранителната аквизиция, отбранителния мениджмънт.
Ще се измести ли фокусът върху хората в отбраната?
Това предстои да разберем и от резултатите на стратегическия преглед. Видна е необходимостта от нов подход, от по-мащабна национална стратегия за действие за справянето с този проблем, категоричен е и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Новият подход се определя от него като ключов, както за Българската армия, така и за опазването на държавността. „Комплексното решение трябва да включва ведно – финансова осигуреност, жилищна политика, социални компенсации за военнослужещия и неговото семейство, възможности за обучение и реализация в съвременна технологична среда „За да бъде оценен достойно трудът на българските военнослужещи, разчитам и на обществена и политическа подкрепа“. Призив, който, очевидно, е за тези, които са от другата страна на войсковия портал, отправен по време на предпразничното обръщение на началника на отбраната.
Очакват се промени и в редица документи.
На първо време предстои изпълнението на промените на Плана за развитие на Въоръжените сили до 2026 г., които вече са в сила. Обособява се ескадрила за защита на силите, както и адаптиране на командването и управлението в Командването за логистична поддръжка и усъвършенстване на логистичното осигуряване, насочени към осигуряване изпълнението на ангажиментите на Министерството на отбраната по българското участие в Щабния елемент за интегриране на сили на НАТО (NFIU) и Многонационалната инициативата за съхранение на боеприпаси.
Нови назначения във висшето военно командване. Вече има указ на президента, с който адмирал Емил Ефтимов се преназначава от 31 март за началник на отбраната. СКС е с нов командир –генерал-майор Красимир Кънев. Сухопътни войски са с нов заместник-командир – бригаден генерал Пламен Йорданов. От 14 февруари ВВС ще имат нов заместник-командир – бригаден генерал Димитър Георгиев. Свободни са длъжностите на национален военен представител в Националното военно представителство в Съюзното командване по операциите в Монс, Белгия и на началник на Щаба на Сухопътни войски. Очакват се промени при началниците най-малко на две военни учебни заведения.
Право на пенсия
От 1 януари 2024 г. военнослужещите придобиват право на пенсия  при навършване на възраст 54 години и 2 месеца и 27 години общ осигурителен стаж, от които 2/3 (18 години) действително изслужени като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и/или като резервисти на активна служба и/или срочна служба в доброволния резерв по Закона за резерва на въоръжените сили на Република България. (по чл. 69, ал. 1 от КСО). От 1 януари на всяка следваща година възрастта се увеличава с по два месеца до достигане на 55-годишна възраст.
Сега ще ви припомня какво записа да стори правителството в управленската си програма до декември 2024 г.
Изпълнено. В държавния бюджет за 2024 г. разходите за отбрана да бъдат минимум 2 процента от БВП, пише в документа.
Очаква се. С измененията на другите два закона през януари и февруари следващата година ще се създадат условия за инвестиционен фонд за превъоръжаване и  модернизация на отбраната и за регламентиране подготовката на българските граждани в мирно  време за защита на отечеството.
Изпълнено. До ноември т.г. в Народното събрание трябва да бъде внесена Програма за приоритетни инвестиционни разходи на МО.
Очаква се. Въвеждане и спазване на ясни и справедливи критерии за кариерно  израстване и на програми за обучение на военнослужещите през целия период на  изпълнение на военната служба, което трябва да стане до април 2024 г. Става дума за усъвършенстване на управлението на човешките ресурси чрез нов кариерен модел, нов модел за набиране на военнослужещи и нов подход за атестиране.
Очаква се. До януари 2024 г. - адекватни политика по доходите и социална политика на МО с цел  попълване на критичния недостиг на личен състав. Целта ще бъде постигната при наличие на повишена мотивация, увеличен брой на кандидатите и спад в броя на предсрочно  напускащите военнослужещи.
Очаква се. С промени в Закона за устройството на територията до края на 2024 г. трябва да се реализира намерението за придобиване на жилища за военножилищния фонд на МО чрез договори за  преотстъпено право на строеж в имоти с отпаднала необходимост в гарнизони с  постоянна дислокация на военни формирования.
Изпълнява се. До декември 2024 г. следва да е започнало изпълнението на проекта за инвестиционен разход „Придобиване на  основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на  механизирана бригада“, както и за бойни разузнавателни машини, системи за  противовъздушна отбрана, артилерийска поддръжка, комуникационни и  информационни системи, разузнаване и електронна война.
Изпълнява се. Ускорената подготовка за оперативно усвояване и въвеждане в експлоатация  на ескадрилата Ф-16 е със срок декември 2024 г. Тя включва изграждане и сертифициране на необходимата инфраструктура в  авиобаза „Граф Игнатиево“. И на следващо място - ефективна подготовка и успешно сертифициране на летателния състав, наземния  и технически персонал, обслужващ Ф-16.
Изпълнява се. Продължава изпълнението на решението на 48-ото НС за подкрепа за Украйна с изпращане на нов пакет военна помощ.
Изпълнява се. Планирано е разширяване на българската и съюзническата инфраструктура с цел  засилване на отбранителния капацитет в Черноморския регион и по Източния фланг на  НАТО. Предвиждат се до ноември 2024 г. инвестиции във военноморския координационен елемент на НАТО във Варна за  повишаване на възможностите и значението му в региона. Продължава изпълнението на приетите от Република България военни и граждански Цели  за способности на НАТО и съответните проекти и инициативи за изграждане на военни  способности на Европейския съюз.
Изпълнява се. Ще бъде изготвен широкообхватен анализ с препоръки за засилване на  устойчивостта на държавното управление, ключовите сектори и критичната  инфраструктура срещу рискове от военен и невоенен характер. Това трябва да се случи до февруари 2024 г.
Предвидено. До ноември 2023 г.разработване на Пътна карта за управление и разпореждане с имотите с  отпаднала необходимост чрез въвеждане на ясни и прозрачни критерии за  класификация и анализ на необходимостта от законодателни промени.
Очаква се. До май 2024 г. да бъдат актуализирани стратегическите планове и плановете за използване на  въоръжените сили.
Предвидено. Ремонт, саниране и обновление на сградния фонд. Изграждане на енергийни  обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници в рамките  на военните формирования за собствени нужди и други мерки за намаляване на въглеродния отпечатък.
Очаква се. До края на 2024 г. да  бъде въведено изцяло електронно управление на административните процеси и да бъдат разработени ефективни административни правила и процедури в МО и въоръжените сили.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Войнишките дневници от Първата световна: Студ и смърт, но и карти в окопите

02.01.2024, 08:44

“Времето облачно и мъгливо, но тъкмо затова мен ми е весело и приятно. Колко силно желание да пътувам, да се движа, колко илюзии за живот, за работа, колко сладки мечти буди в мене това време!
Говорят, че на война “смъртта е сладка”. Това е една голяма лъжа… Самият процес на умиране, разбира се, е лек и ако това искат да кажат - то е вярно. В такъв случай трябва да кажем, че ако смъртта на война е сладка, животът е ужасен: над всяка помисъл и мечта стои призракът на нейното неосъществение, стои смъртта.”.........Прочети още

 

Исторически календар

02.01.2024, 08:38

„Боят при Татар Пазарджик“, худ. Ф. ГааненНа 2 януари 1878 година е освободен град Пазарджик.
След освобождаването на София (23 декември 1878 г.) Западният отряд под командването на генерал Гурко предприема стратегическо преследване на отстъпващите към Пазарджик и Пловдив османски войски. Избягвайки сериозни сражения, турците напускат без бой или след спорадични престрелки десетки тракийски градове и села: Ихтиман, Панагюрище, Стрелча, Бошуля и др. Замисълът за обкръжаване на големи противникови сили в прохода Траянови врата не се осъществява. Двете флангови колони на генералите Веляминов и Шилдер-Шулднер, които действат без връзка помежду си, поради силни студове и поледици не успяват да се доближат до отстъпващите части. В района на Пазарджик се появява възможност за обкръжаване на неуспяла да се изтегли 20-хилядна османска групировка. Генерал Гурко планира нейното разгромяване и прекъсване на пътищата за изтеглянето й към Пловдив чрез съгласувани действия на колоните, командвани от генералите Криденер, Шилдер-Шулднер, Шувалов и Веляминов.
На 2 януари 1878 г. колоните на генерал Шувалов (от север) и на генерал Веляминов (от юг) преминават в общо настъпление. Заплашени от обкръжаване османските части изоставят Пазарджик, като преди това подпалват около 1000 сгради и дюкяни. Към 14, 00 ч. първите руски войски начело с генерал Н. Брок навлизат в полуопожарения град.
На този ден през 1905 г. Япония превзема Порт Артур
На 2 януари 1905 г. (нов стил) обкръженият руски гарнизон в морската крепост Порт Артур (днешен Люйшун в Китай) се предава на японците. Това повлиява решително върху целия ход на Руско-японската война (10.2.1904 - 5.9.1905). Конфликтът завършил катастрофално за авторитета на Русия и на практика проваля нейната дългогодишна и експанзионистична политика в Далечния изток.
През 1888 г. Русия взима под аренда от Китай пристанището на Порт Артур заедно със залива Далиен. Най-накрая Русия успява да реши дългогодишния си проблем с не замръзващо пристанище в Далечния изток. За да утвърдят позициите си, руснаците започват строеж на железопътна линия от Харбин през Мукден до Порт Артур. Започват и усилени строежи на пътища. През 1898 г. Русия получава концесии за добив на дърва и въглища по поречията на китайските реки Ялу и Тумен.
През 1900 г. Русия изпраща армия от 177 000 души в Манджурия, за да подсигури и защити строежа на своята жп линия. Китайската армия няма възможност да се справи с руските сили и се изтегля от Манджурия, което дава възможност на руснаците да се установят трайно. Русия уверява останалите велики сили, че ще изтегли войските си след края на кризата, но до 1903 г. руското командване така и не обявява график за изтегляне.
Руската експанзия предизвиква безпокойство на Япония. Никой в Снакт Петербург обаче не иска да проумее, че руското проникване в Манджурия наистина засяга жизненоважните интереси на Токио.
През 1902 г. Япония започва преговори с Русия относно ситуацията в Манджурия. На 14 януари 1904 г. Токио предлага формула, според която Манджурия ще бъде извън японската сфера на влияние и реципрочно - Корея ще остане извън руската сфера на влияние.
Руският цар Николай II умишлено забавя своя отговор с ясната мисъл, че подобен ход ще доближи двете империи до война. Но той не вярва, че Япония е готова за тази война и ще нападне първа. Николай II е убеден, че една успешна война срещу Япония ще възроди руския патриотизъм. Военните са против тази експанзия заради големите разстояния липсата на инфраструктура. Русия влиза във войната без съюзници.
Протакането на царя кара Япония да прекъсне дипломатически отношения.
На 8 февруари 1904 г. Япония обявява война на Русия, но японският военен флот под командването на адмирал Того Хейхачиро още три часа преди това изненадващо атакува руските кораби в пристанището Порт Артур. Японците правилно оценяват важността на укрепената морска база, като насят удар с изненада. Използвайки 10 разрушителя, японците успяват да повредят сериозно руските линейни кораби „Царевич” и „Ретвизан”, както и 6600-тонния крайцер „Палада”.
Николай II е шокиран. Японците не изпускат инициативата и това води до 2 януари 1905 г.
Главнокомандващият руските сили в Порт Артур генерал-майор Анатолий Стесъл предава града. Загубите на бойното поле намаляват престижа на управляващите кръгове в Санкт Петербург, а социалното недоволство води до Руската революция от 1905-1907 г. - (видео)

 

 

Войната в Газа ще продължи през цялата 2024 година, заяви говорител на израелската армия

01.01.2024, 23:00

Войната между Израел и палестинското ислямистко движение “Хамас” в ивицата Газа ще продължи през цялата 2024 година, заяви вчера началника на пресслужбата на израелската армия бригаден генерал Даниел Хагари, цитиран от Франс прес.
Хагари каза това в обръщение към израелските войници по случай Нова година.
“Израелската армия трябва да планира отнапред, защото ще имаме още задачи и битки през цялата година”, изтъкна говорителят.
Той отбеляза също факта, че ще са необходими десетки хиляди израелски резервисти, за да бъдат продължени сраженията, и че за някои от тях ще се правят паузи от военните действия, за да се подготвят за “дълги боеве”.
“Някои резервисти ще се срещнат отново със семействата си и ще се върнат на работните си места тази седмица”, което “ще им позволи да възстановят силите си с оглед на предстоящите дейности през следващата (2024) година”, увери Хагари.
Говорителят каза още, че израелската армия планира разполагането на силите си през идните месеци.
Източник: bta.bg

 

Научноизследователският кораб “Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) взе участие в операция по оказване на помощ на бедстваща яхта

01.01.2024, 16:28

В Новогодишната нощ българският военен научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) взе участие в операция по оказване на помощ на бедстващата моторна яхта „EL DOBLON“ на подходите на пролива Дрейк. Това съобщи началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ фл. адмирал проф. Боян Медникаров.
Той представи и хронология на проведените действия от българския кораб и отправи поздравления към командира на НИК 421 кап. II ранг Николай Данаилов и неговия екипаж:
• 0145 на 01.01.2024 г. – по УКВ радиостанцията на канал 16 е получен сигнал „MAYDAY“.
• 0150 – получено обаждане от Чилийската брегова охрана на канал 16 за оказване на помощ на бедстващ плавателен съд.
• 0155 – НИК 421 е приведен в по-високо състояние на бойна готовност.
• 0158 – получени координати на бедстващия съд, Ш=55*31.30’S Д=066*29.45 W’ на около 12 морски мили южно от о. Нуева при подхода за влизане в пролива на Дрейк.
• 0200 – НИК 421 се насочва към бедстващия съд, моторна яхта „EL DOBLON“ с 13 членен екипаж, която е на дистанция от 8 морски мили.
• 0205 – НИК 421 е назначен като „ON SCENE COMMANDER“ от Чилийската брегова охрана съгласно „IAMSAR MANUAL“.
• 0210 – установена комуникация с „EL DOBLON“ на испански език, моторната яхта докладва, че има пробойна в носовата килева част с нахлуваща вода и е без ход.
• 0215 – на НИК 421 са подготвени спасителна бързоходна лодка с тричленен екипаж оборудван със спасителни средства и термокостюми, швартови и буксирни въжета за извършване на буксировка на бедстващия плавателен съд и/или евентуално швартоване на борд.
• 0220 – на борда на НИК 421 са развърнати способности за оказване на първа медицинска помощ на бедстващи хора на море.
• 0230 – НИК 421 започна сближаване с моторната яхта „EL DOBLON“ с готовност за спускане на спасителна бърходна лодка на вода.
• 0250 – НИК 421 се сближава с бедстващата яхта „EL DOBLON“ на дистанция от 4 кабелта.
• 0251 – при комуникация с моторна яхта „EL DOBLON“ е получен доклад за спиране на нахлуващата вода и възстановяване на минимален ход под ветрила.
• 0258 – при осветяваяне на целта се установи силен крен към десния борд, ход от 1,5 възла.
• 0300 – НИК 421 докладва на Чилийската брегова охрана за състоянието на моторната яхта и започна ескортирането и към подхода на канал Бийгъл и пристанище Пуерто Уилямс, Чили.
• 0405 – при подхода към пролив Ричманд НИК 421 е освободен от „ON SCENE COMMANDER“ от Чилийската брегова охрана поради навлизане в островна група с по-спокойни води и активиране на чилийски военен SAR кораб.
• 0410 – на НИК 421 е понижена бойната готовност, приведена е материалната част в попоходно положение и продължва плаването съгласно плана към о. Ливингстън.
Метеообстановка:
Вятър – 240,0° – 12-13 m/s
Море – 5 бала по скалата на Бофорт
Видимост – 6-8 мили.
Облачност – 100%.
Т въздуха – 8,0°.
Т морска вода – 8.0°.
Атм. налягане – 1007,0 mbar.
Данни за бедстващия плавателен съд:
Име: „EL DOBLON“
Флаг: Канада
Дължина: 25 метра
Ширина: 5 метра
Екипаж и пасажери: 13 души

 

Модернизация и ремонт на индийските противолодъчни вертолети Ка-28

01.01.2024, 12:42

Индийският уеб ресурс IDRW.org в материала на Raunak Kunde "Indian Navy's Kamov 28s Get a Makeover: Overhaul in Russia, Upgrade at Home" („Хеликоптерите Ка-28 на ВМС на Индия ще придобият нов облик: те ще преминат през основен основен ремонт и модернизация в Русия") съобщава, че индийският флот изпълнява програма за основна модернизация на флота си от корабни противолодъчни хеликоптери Ка-28, като всичките десет машини от този тип в различни модификации вече са изпратени в Русия за основен ремонт. Тази програма, обозначена като KV 28 MLU (Mid-Life Update), значително ще разшири възможностите на тези важни бойни средства на флота. - Още за Ка-28 (експортен вариант на Ка-27, произведени са около 30 единици)

 

Държавният глава: Имаме нужда от единение и лидерство

01.01.2024, 11:40

Скъпи съотечественици,
Минути ни делят от Новата 2024-а година. Тя ще донесе нови възможности и надежди, ще ни изправи пред важни решения – за нас, за близките ни, за България.
Заедно с целия свят, ние българите, си пожелаваме новата година да е мирна и по-благополучна от тази, която изпращаме – разломна и разпъната между съзиданието и тревогата, че стрелките на историята се връщат назад. Година на ожесточаващи се военни конфликти, обезценяване на човешкия живот, на кризи и икономическа несигурност, засегнала всеки български дом, на безпрецедентен срив на доверието в държавността.
Затова не трябва да забравяме, че благоденствието на една нация се измерва най-вече с нейните морални устои, просветеност и кураж, без които е невъзможно и материалното благополучие. Възходът на България е невъзможен в атмосфера на разделение и война с националните символи и историческата памет. Не можем да се развиваме като свободна европейска демокрация с амнезия и политическо лицемерие, с корупция и безнаказаност, с цензура и апатия, с разграждане на националния суверенитет и отказ от достойнство.
Имаме нужда от единение и лидерство, което да укрепи държавността, суверенитета и законността; да съхрани мира и гарантира сигурността на всеки български гражданин; да издигне образованието, науката и културата в истински приоритет; да поеме необратимо към утрешния ден, към европейското ни бъдеще, към модернизация и ускорен растеж на икономиката и доходите.
В своята хилядолетна история народът ни е надмогвал всякакви изпитания, винаги е намирал пътя към свободата и напредъка, оставил е ярък отпечатък в културното развитие на Европа и пример за просветена държавност. Заедно имаме силите да се справим и с днешните предизвикателства, да сме по-амбициозни, да мечтаем по-смело, да постигаме повече.
Скъпи сънародници,
Сгрявани от топлината на домашния уют и обичта на близките, в светлите коледни и новогодишни празници си припомняме, че невидимите мостове на духа и добротата са по-трайни от съградените с човешка ръка. Нашият народ винаги е следвал верния път – този на човечността, съпричастността и взаимното уважение. Докато пълним чашите, нека не забравяме онези, които разчитат на нашата подкрепа. Да отдадем дължимото и на дежурните екипи, които посрещат празника на работното си място и на своя пост.
Макар и различни по възраст, поприще и убеждения, където и по света да се намираме, винаги ще ни свързва невидимата нишка на българския дух, националните ни празници и традиции, родният трибагреник – символ на нашето единение и суверенитет и надеждата за просперираща и достойна България.
Нашите корени, нашият дом и нашата отговорност остават тук. Под блясъка на празничните фойерверки нека си пожелаем да направим така, че децата на България да не търсят щастието някъде далеч, а да го откриват в Родината, която да гарантира правата им и да им отваря възможности да разгърнат таланта си. Да бъдем достойни за България, в която следващите поколения ще могат да живеят пълноценно и спокойно.
Нека Новата година донесе здраве и благоденствие във всеки български дом!
Да ни е честита Новата 2024 година!

 

Исторически календар

01.01.2024, 08:45

На 1 януари 1893 година в Казанлък е роден генерал-лейтенант Васил Бойдев (1893 – 1983).
Завършва Военното училище (1912) и Военната академия в София (1925). Като офицер от 4-ти конен полк се сражава по фронтовете на войните за национално обединение (1912 – 1918). Съчетанието от командирски способности и интелектуални качества му носи заслужено израстване в армейската йерархия – преподавател във Военната академия (1928), началник на отделение в Генералния щаб (1929) и на Щаба на кавалерията (1930 – 1932), началник-щаб на 8-а пехотна тунджанска дивизия (1932 – 1935), командир на 9-и пехотен пловдивски полк (1935), началник на Военното училище (1935 – 1936), командир на Въздушни войски (1936 – 1941), командващ 5-а армия във Вардарска Македония (1941– 1944). Изпращан на редица отговорни военнополитически мисии в чужбина, ген. Бойдев се озовава във водовъртежа на събития с изключителна значимост за българската държава и армия.
В Германия се среща многократно с Гьоринг, а през есента на 1939 г. е изпратен от цар Борис III в Москва със задача да договори доставка на съветско оръжие. Участва в подписването на спогодбата „Нойбахер“ между Щаба на Българската армия и германското главно командване (2 февруари 1941 г.).
В знак на несъгласие с недалновидната политика на регентството и правителството подава оставка и излиза в запас през април 1944 г. След 9 септември 1944 г. е интерниран в Троян, където живее до последните си дни. Синът му – лейтенант Стефан Бойдев емигрира във Франция и става първият командир на българската национална доброволческа рота № 4093 в състава на НАТО.
Автор на книгите „История на Първата световна война“, „Конница и авиация“, „История на Девети пехотен полк“, „От юнкер до генерал“ и др. Кавалер на военен орден „За храброст“ ІV степен 2 клас.

На 1 януари 1908 година в София е формиран Железопътен полк.

В състав от щаб, две дружини и Железопътна школа, той има за задача да строи, поддържа и експлоатира железопътните линии и съоръжения. В края на 1908 г. се реорганизира в дружина, към която се придават въздухоплавателното и автомобилното отделение, инженерната работилница и главният инженерен склад. Във войните за национално обединение (1912 – 1918) експлоатационните жп подразделения превозват личен състав, животни (коне и волове), обоз и въоръжение към районите на бойните действия. Строителните жп роти възстановяват, експлоатират и отбраняват жп линиите и големите жп мостове в Източна Тракия, Македония, Моравско, Беломорието и Добруджа, което има голямо значение за снабдяването на войските с бойни и хранителни припаси. Съгласно военните клаузи на Ньойския договор (1919) Железопътният полк е разформиран. През 1928 г. тайно е формиран отново и до 1938 г. се води с явното наименование Железопътно училище, като на 6 май 1938 г. получава ново бойно знаме. По време на участието на страната във Втората световна война на страната на Тристранния пакт (1941 – 1944) полкът възстановява и експлоатира железопътните линии и съоръжения в т. нар. Нови земи – Вардарска Македония, Поморавието, Западните покрайнини и Беломорието (Източна Егейска Македония и Западна Тракия). През първия период на войната срещу Германия (октомври – ноември 1944 г.) превозва войски, хранителни, фуражни и бойни припаси, възстановява разрушенията по железопътните линии в районите на бойните действия. След демобилизацията (1945) жп полкът преминава към мирновременния си състав и е подчинен на инспектора на Инженерни войски.

 

На този ден през 1895 г. е роден основателят на ФБР Едгар Хувър

01.01.2024, 08:42

На 1 януари 1895 г. във Вашингтон е роден Джон Едгар Хувър - основателят на Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ в днешния му облик и негов първи директор от 10 май 1924 г. до кончината си през 1972 г. Хувър е назначен като действащ директор на ФБР от президента Калвин Кулидж да реформира и изчисти бюрото, което е смятано за корумпирано.
Малко детайли са известни за младежките години на Хувър. Той завършва Университета Джордж Вашингтон през 1917 г. с нисък успех. Докато е там, работи в Библиотеката на Конгреса и е член на братството Капа Алфа. Хувър проявява интерес към кариерата на Антъни Комсток — пощенски инспектор в Ню Йорк, който провежда дългогодишни кампании против измамата и лошите нрави (като порнография).
Предполага се, че Хувър изучава методите на Комсток, които прилага по-късно в своята кариера........Прочети още

 

125 години Щаб на ВМС

01.01.2024, 08:37

Щабът на ВМС е създаден на 1 януари 1899 г. с указ № 6 на княз Фердинанд I за сливане на Управлението на Дунавската флотилия и на Морската част в едно – „Управление на Флота“. Под понятието Управление на флота се визират началникът и Щабът на Флота. Със заповед № 80 от 2 март 1900 г. относно Положението за устройство на Флота е уточнена функцията на новосъздаденото управление, а именно, че „Началникът на Флота командва и управлява Флота посредством Щаба на Флота, който има два състава: а. Строеви и б. Административен.
Щабът на Флота се управлява от началника на Щаба на Флота, който е най-близкият помощник на началника на Флота във всичко, що се касае до устройството, управлението и службата на Флота“. При така създаденото ново положение на Началника на Щаба на Флота са пряко подчинени всички чинове от Щаба на Флота, а при отсъствие на Началника на Флота, той го замества по право.
Първи началник на Щаба на Флота е капитан-лейтенант Васил Хитров (на снимката), който до този момент е началник на Дунавската флотилия и по мнението на съвременниците е може би най-добре подготвеният български морски офицер.
Една от първите задачи на Щаба на Флота е разработването на проектоустав за службата на кораба въз основа на руския и френския морски устав, регламентиращ службата в отряда кораби. Тук най-вече се имат предвид отрядът торпедоносци тип „Дръзки“.
Съгласно чл. 83 от Ньойския мирен договор, подписан на 27 ноември 1919 г. и влязъл в сила от 9 август 1920 г., Българският военен флот подлежи на ликвидация. Щабът на Флота е закрит в началото на декември 1920 г. Част от щабните офицери запазват позиция в новосформираните Морска и Дунавска полицейска служба със седалище в София.
Щабът на Флота е възстановен в мирновременния щат от 1932 г., а в самото начало на следващата година се връща във Варна. Структурата на управлението на военния флот става сравнително постоянна едва в началото на 40-те г. на ХХ в. Щабът в този период отново се разполага в София.
След войната флотът навлиза в нова фаза от историята си, като през 1947 г. започва обновлението и разрастването на корабния му състав. Щабът на Флота се настанява през 1948 г. в сегашната си сграда във Варна.
През следващите три десетилетия ВМС изпълняват мащабни задачи, свързани със съюзническите задължения на България към Обединените въоръжени сили на Варшавския договор. Основната част на дейностите по планирането и организирането на тези учения пада върху Щаба на ВМС.
След 1989 г. настъпват редица промени в ръководството на флота, продиктувани от новата обществено-политическа ситуация в страната. Ликвидирани са политорганите, въведени са новите наименования на типовете кораби, като част от корабния парк е поетапно изведен от експлоатация. На 19 август 1991 г. ВМФ е преименуван на ВМС. - Още за българските ВМС
Източник: Военноморски музей

 

На този ден е роден е шефът на Абвера адмирал Вилхелм Канарис

01.01.2024, 08:35

На 1 януари 1887 г. в Аплербек (сега район на Дортмунд) е роден адмирал Вилхелм Франц Канарис – началник на Абвера (служба за военно разузнаване и военно контраразузнаване) на нацистка Германия в периода 1935-1944 г.
Начална военна кариера
Израства в Дуисбург, където завършва гимназия. През 1905 г. в постъпва като редови матрос във военноморския флот на кораба „Щайн”. Завършва Морския кадетски корпус в Кил. От 1907 г. служи на крайцера “Бремен”, участва в блокадата на Венецуела.
От януари 1910 г. е 2-ри вахтен началник на торпедния катер V-162, а от декември 1911 г. - на малкия крайцер “Дрезден”. След потапянето на "Дрезден" край бреговете на Чили, Канарис и оцелелите от екипажа са задържани и интернирани от март до август 1915 г., когато са освободени, и през октомври се връщат в Германия.
Според други източници Канарис извършва успешно бягство и представяйки се за чилийски работник, успява да прекоси почти цяла Южна Америка. Под чужда самоличност в Буенос Айрес се качва на кораб за Европа и през Португалия и Англия се прибира в Германия. От ноември е капитан-лейтенант.
От 1916 г. германското разузнаване възлага на Канарис да организира снабдяването на германските подводни лодки от територията на Испания и Португалия. Командир е на подводницата U-16 от юни до септември 1917 г. От ноември 1917 г. е командир на транспортната подводна лодка UC-27, от януари 1918 г. на подводната лодка U-34, от май 1918 г. на командирската подводница UB-128.
За отличие в бой е награждаван с Железен кръст 1-ви и 2-ри клас.........Прочети още

 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}